NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Ujedinjena Kraljevina ne smije brzati s trgovinskim sporazumom sa SAD-om

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com
LONDON

'Ne!'sporazumu na brzinu sa SAD-om: Jučer je novinar Euractiva razgovarao s Nickom von Westenholzom, predsjednikom Britanskog udruženja poljoprivrednika koji je zadužen za strategiju izlaska iz EU i post-Brexit međunarodne trgovine, koji je rekao: 'Ideja da bismo u slučaju tvrdog Brexita trebali pod svaku cijenu potpisati trgovinski sporazum sa SAD-om je vrlo problematična. To neće amortizirati štetu, već će nas gurnuti u loši trgovinski sporazum' (Sarantis Michalopoulos iz Londona za Euractiv.com)

Corbyn želi još jedan referendum: Šef Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da je spreman podržati raspisivanje još jednog referenduma kojim bi se spriječio 'štetan torijevski Brexit'. Optužio je britansku premijerku Theresu May za 'plansko gubljenje vremena kako bi stvorila vremenski pritisak i natjerala zastupnike da biraju između njezinog i tvrdog Brexita'.

MADRID

Bez rukovanja: Quim Torra, predsjednik katalonske regionalne vlade, odlučio je ne pružiti ruku španjolskom kralju Filipu VI na Svjetskom kongresu mobilnosti koji se ovoga tjedna održavao u Barceloni. Euractivov medijski partner u Španjolskoj, agencija EFE, javlja da su Torra i njegov savjetnik za digitalnu politiku Jordi Puignerò, napustili službenu delegaciju zbog 'važnog sastanka' na kojem su se trebali pojaviti. Prema navodima španjolskog dnevnika El Pais, Torra i Puignerò su otišli zato što su pod svaku cijenu željeli izbjeći susret s kraljem.

Uzrok tenzija koje su posljednjih tjedana ponovno eskalirale između španjolske i katalonske vlade je suđenje dvanaestorici katalonskih separatista kojima će sudbinu odrediti Vrhovni sud u Madridu. Optuženike se tereti za ozbiljne kriminalne radnje, poput organiziranja ilegalnog regionalnog referenduma kojime su jednostrano i protuustavno proglasili neovisnost od Kraljevine Španjolske. (EuroEFE.EA.es)

PARIS

Putinova kćer?: Prema navodima radio postaje Slobodna Europa, francuski zastupnik u Europskom parlamentu Aymeric Chauprade angažirao je kćer glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Chauprade je 2014. godine bio izabran prvi na listi kontroverzne stranke Nacionalna fronta, a oduvijek je bio otvoreno blizak s Rusijom. Nakon što je pozvao na 'deislamizaciju Francuske' bio je izbačen iz svoje ekstremno desne stranke.

Francuski poljoprivrednici u strahu: Christiane Lambert, predstavnica francuskog Udruženja poljoprivrednika, u ponedjeljak je tražila novi francusko-njemački sporazum o poljoprivredi. Lambert je naglasila da bi Brexit mogao narušiti čak 15 posto proračuna udruženja. Vlada se bori svim raspoloživim sredstvima da zaštiti interes francuskih poljoprivrednika, koji u optimističnom scenariju očekuju gubitak od 7 do 8 posto.

BERLIN

Povratak socijaldemokrata: Prema rezultatima predizborne ankete Spiegela, njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) trenutno je izjednačena sa Zelenima, čime je privremeno obustavljen trend pada rejtinga te stranke. SPD i Zeleni su trenutno na 17 posto, dok demokršćani CDU/CSU i dalje vode s 31 posto. Ekstremno desna stranka AfD je i dalje na 12 posto, dok su lijeva stranka Die Linke i liberali na 9 posto. (Claire Stam, Euractiv.de)

RIM

Izbori na Sardiniji: Pobjedna na regionalnim izborima na talijanskom otoku Sardiniji pripala je desnom bloku na čijem čelu se nalazi guverner Christian Solinas, član Salvinijeve stranke Lega. PoKret 5 Zvjezdica zabilježio je još jedan loš rezultat na regionalnoj razini. Naime, od prošloga ožujka popularnost stranke pala je s 42 na manje od 10 posto. Lega je osvojila oko 11 posto glasova, što nije toliko impresivno ako se u obzir uzme činjenica da je Salvini cijeli prošli tjedan proveo na otoku kako bi se približio ogorčenim lokalnim mljekarima.

VARŠAVA

Kohezijski mehanizam: Prema statističkim podacima Poljskog zavoda za statistiku, vrijednost kohezijskih projekata pokrenutih 2018. godine je 43 milijardi eura. Riječ je o polovici kohezijskog proračuna vrijednosti 82,5 milijardi eura koji je namijenjen za potrebe Poljske u trenutnom financijskom okviru. Većina kohezijskih projekata implementirana je u Varšavi, na koju odlazi desetina cijelog iskorištenog budžeta. (Karolina Zbytniewska, Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Slovačka želi nuklearnu energiju: Slovačka se nada da će u sljedećoj strategiji za nuklearnu energiju EU dobiti ključniju ulogu. Ministar ekonomije je predstavio strategiju svog resora za period do 2050. godine. Pozdravlja energetske napore buduće Europske komisije u kontekstu nuklearne energije, ali u predstavljenoj strategiji ne objašnjava kojim mjerama bi u državi povećao udio nuklearne energije. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

BUKUREŠT

Vlada nastavlja s promjenama u pravosuđu: Rumunjska vlada ne namjerava povući dekret kojim se mijenjaju zakoni o pravosuđu, unatoč protivljenju sudaca, predsjednika zemlje, pa čak i Europske komisije. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIJA

Zabranjeni su amandmani na izborni zakon: bugarski predsjednik Rumen Radev vratio je parlamentu kontroverzne amandmane u Izborni zakon usvojen prije 10 dana. Radev je izjavio kako su zakonodavci ponovno odgodili uvođenje strojnog glasovanja, ažuriranje biračkih popisa i uvođenje sustava video nadzora za brojanje. Radev je također pozvao oporbene socijaliste, koji su napustili parlament u znak protesta zbog amandmana, da se vrate kako bi sudjelovali u novoj raspravi o zakonu. (EURACTIV-ov medijski partner Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Broj starijih radnika raste: Gospodarska komora Slovenije objavila je da raste broj zaposlenih starijih od 60-65 godina, tj. onih koji ispunjavaju uvjete za umirovljenje ili već umirovljeni. Krajem prosinca 33.942 osobe bile su starije od 60 godina na ukupno 887.000 zaposlenih. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

PRAG

Kraj dvostruke kvalitete hrane ?: Povjerenica EU Věra Jourová izjavila je kako će se zakoni protiv takozvane "dvojne kvalitete" odobriti prije izbora za EU. Pitanje dvojne kvalitete postavila je Višegradska skupina (Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska-V4) i upućuje na različit sastav i karakteristike prehrambenih proizvoda koji se prodaju sa sličnim pakiranjima u cijeloj Uniji. Prema V4, ovu praksu treba zabraniti. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BEOGRAD

Francuska podržava put Srbije ka EU: Francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau kazala je kako Beograd i Priština trebaju raditi zajedno kako bi došli do rješenja i suzdržali se od poteza koji ne pridonose dijalogu te pozvali Prištinu da odmah ukine poreze na uvozne proizvode iz Srbije. Loiseau je kazala kako Francuska nesumnjivo podržava put Srbije na putu ka EU, koji ipak treba dovršiti reforme, ali je dodala: "EU također mora provesti potrebne reforme u svom dvorištu". Očekuje se kako će predsjednik Macron posjetiti Beograd u srpnju. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Još jedan korak pravoslavne četvorke: Službenici Srbije, Bugarske, Rumunjske i Grčke su se sastali u Sofiji kako bi razgovarali o osnivanju inicijalnog organizacijskog odbora (MOO) za podnošenje zajedničke kandidature za UEFA 2028 i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2030. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:43