NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Velika rasprava u Francuskoj, bez rasprave u Bugarskoj, Novartis-gate u Grčkoj

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com [Shutterstock]
PARIZ

Brže smanjenje poreza: Nakon rasprave koja je trajala puna tri mjeseca, francuski premijer Edouard Philippe predstavio je zaključke kojima su doprinijeli 1.5 građana tijekom tzv Velike Debate, mjere koju je predsjednik Emmanuel Macron predstavio u siječnju kako bi pronašao rješenje za krizu 'žutih prsluka'.

- Rasprava nam jasno pokazuje u kojem smjeru bismo trebali ići; trebali bismo smanjiti poreze i to brzo – rekao je Philippe u svom govoru. (Euractiv.fr)

SOFIJA

Istraga o korupciji bez rezultata: Bugarski predsjednik Rumen Radev sazvao je sastanak Savjetničkog vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi raspravili o mjerama za borbu protiv korupcije. S obzirom na to da političke stranke nisu potpisale zajedničku izjavu za medije, sastanak nije iznjedrio konstruktivno rješenje-

Predsjednik je sazvao Vijeće nakon skandala oko objave luksuznih nekretnina koje su se kupovale ispod cijene, nakon kojeg je nekolicina visoko pozicioniranih političara bila prisiljena podnijeti ostavku. Na sastanku su zajedno sudjelovali premijer, ključni ministri vlade, šefovi bugarskih sigurnosnih i obavještajnih službi te ostali visoki dužnosnici. (Euractivov partner Dnevnik.bg)

ATENA

Novartis-gate: Grčki tužitelji podnijeli su službeni zahtjev da se zastupniku i bivšem ministru zdravstva Andreasu Loverdosu (Pasok, S&D) oduzme zastupnički imunitet. Mediji javljaju da postoji sumnja da je Loverdos primio mito u skandalu koji je dobio nadimak Novartis-gate, koji je protresao grčku politiku.

Tužitelji tvrde da je slučaj završen za četiri bivša ministra zdravstva, ali da je istraga i dalje aktiva za povjerenika Europske komisije Dimitrisa Avramopoulosa (EPP), Yannisa Stournarasa (guvernera Grčke središnje banke), Antonisa Samarasa (bivšeg premijera iz redova demokršćana) i dva prijašnja ministra zdravstva iz stranke Nea Demokratia. Opozicija tvrdi da je riječ o 'teoriji zavjere' koju je u medije plasirala vladajuća Syriza protiv svojih političkih suparnika. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

Mrtvi delfini: Neobično visok broj uginulih dupina pronađen je u Egejskom moru proteklih tjedana, zbog vojnih vježbi turske mornarice. Prema navodima aktivista za zaštitu okoliša, Turci su tijekom vojnih vježbi prekomjerno koristili elektroakustični uređaj koji je pogubno djelovao na morska bića. Prema podacima Instituta za zaštitu mora, samo prošloga tjedna pronađeno je 13 mrtvih dupina.

LONDON

Online zlostavljanje: Britanska vlada predstavila je plan koji bi trebao zaustaviti diskriminaciju i govor mržnje na internetu, ali i presretati terorističke prijetnje. Kompanije će morati implementirati posebno regulatorno tijelo, koje će imati mogućnost kažnjavanja, blokiranja i prijavljivanja zaposlenika za diskriminatorna djela na internetu.

Britanska premijerka Theresa May je u službenoj izjavi rekla da, 'tehnološke kompanije moraju preuzeti odgovornost za svoje platforme kako bi se javnosti vratilo povjerenje u tehnologiju'. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Savez ekstremne desnice: Njemačka stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i talijanska Lega žele oformiti novu grupaciju u Europskom parlamentu nakon izbora za Europski parlament. Grupacija bi se zvala Europski savez naroda i nacija (EAPN), izjavio je čelnik AfD-a Jörg Meuthen u ponedjeljak. Trenutno, obje stranke formalno i dalje pripadaju drugim grupacijama u Europskom parlamentu, a Meuthen je trenutno jedini predstavnik AfD-a u Bruxellesu.

Šok za tržište rada: Farmaceutski i kemijski gigant Bayer kupio je tvrtku Monsanto, a zbog toga će ukinuti 4,500 radnih mjesta (14 posto ukupnih radnih mjesta u Njemačkoj).

MADRID

Piratstvo ili programiranje? Dok se Europa oporavlja od žustre rasprave o tek izglasanoj Direktivi za zaštitu intelektualnog vlasništva, Alberto García Sola, čelnik najveće online grupacije za piratstvo u Španjolskoj, tvrdi da nije kriv za narušavanje regulacije za zaštitu intelektualnog vlasništva. García Sola oformio je 'Seriesynkis', jednu od najpopularnijih internetskih platformi u Španjolskoj, na kojoj korisnici mogu besplatno gledati serije i filmove. U sudskom procesu tvrdio je da je 'samo programer'. Tužitelji smatraju da je odgovoran za kazneno djelo zbog kojeg zaslužuje dvije godine zatvora. (Jorge Valero, Euractiv.com)

VARŠAVA

Kontroverzne naknade: Poljske obitelji mjesečno dobivaju 120 eura za svako dijete nakon drugog rođenog, a Jarosław Kaczyński, čelnik vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS, ECR), isto obećanje dano je poljoprivrednicima za životinje. Za krave će se mjesečno isplaćivati najmanje 120 eura, a za svinje 23. Još uvijek nije jasno radili se o mjesečnoj isplati, a zastupnik tvrdi da će svi troškovi biti pokriveni iz proračuna Zajedničke poljoprivredne politike EU, a ne iz državnog proračuna.

Štrajk prosvjete: Jučer je većina poljskih škola bila zatvorena, zato što vlada nije uspjela postići dogovor s predstavnicima sindikata u prosvjeti o povećanju plaće. Učitelji su prosvjedovali zbog premale plaće i protiv reforme obrazovanja koju predlaže vlada. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Žele Kövesi za glavnu tužiteljicu EU: Obitelji ubijenih novinara Jana Kuciaka i Daphne Caruane Galizia s Malte, dali su podršku kandidaturi Laura Codruța Kövesi za funkciju glavne tužiteljice Europske unije.

- Apeliramo na Europsko vijeće da izabrane najhrabriju i najsposobniju osobu za tu funkciju, a smatramo da je Laura Codruța Kövesi upravo to – stoji u pismu kojeg su obitelji uputile. (Zuzana Gabrižova, Euractiv.sk)

PRAG

39 je samo broj: Češki ministar unutarnjih poslova potvrdio je da će se 39 političkih grupacija natjecati na izborima za Europski parlament, među kojima će biti i aktualnih devet parlamentarnih stranaka. Stranke desnoga centra, gradonačelnici i nezavisni natjecat će se kao kolaciji, kao što su to učinili i na prijašnjim europarlamentarnim izborima 2014. godine, kada se 38 grupacija natjecalo za 21 mandat. (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

Ministar prometa podnio ostavku: Dan Ťok, češki ministar prometa, podnio je ostavku, a najavio je i povlačenje iz političkog života. U razgovoru za medij Novinky.cz izjavio je da je umoran od konstantnih napada. Naime, nedavno je bio kritiziran zbog toga što nije pronašao novog operatera za naplatu na češkim autocestama. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

BUKUREŠT

Nakon 30 godina: Bivši rumunjski predsjednik Ion Iliescu optužen je zbog zločina protiv čovječnosti u 'revolucionarnom slučaju'. Tužiteljstvo je napokon zaključilo iscrpnu istragu zbog antikomunističke pobune u prosincu 1989. godine, ali još uvijek nije definiran datum suđenja. Iliescu, danas 89-godišnjak, prošloga je tjedna operirao srce. (Euractiv.ro)

LJUBLJANA

Japanski roboti iz Kočevje: Kompanija Yaskawa otvorila je prvu tvornicu robota u Europi, upravo u mjestu Kočevje koja je proizvodila robote za automobilsku industriju. Slovenski premijer Marjan Šarec naglasio je važnost investicije, ali i sporazuma o slobodnoj trgovini kojeg su prošle godine potpisale Europska unija i Japan.

Yaskawa je najveći proizvođač industrijskih robota na svijetu. Nova proizvodnja i Centar za razvoj europske robotike koji će se upogoniti narednih godina, pokrit će gotovo 80 posto ukupne tržišne potražnje za robotima u Europi, Bliskom istoku i Africi. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

ZAGREB

Populisti gube podršku: Prema rezultatima posljednjih anketa, HDZ (EPP) dobit će pet mandata u budućem sazivu Europskog parlamenta, dok se socijaldemokratima predviđaju tri. Živi zid, koji je u koaliciji s talijanskim populistima PoKret 5 Zvijezda, pali su s dva mandata na jedan. Desna stranka MOST očekuje jedan mandat, dok liberalna Amsterdamska koalicija (ALDE) također očekuje jedan mandat. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

SARAJEVO

Bez predstavnika u Vijeću Europe: Rok za odabir delegacije za Predstavništvo Vijeća Europe je prošlo, a unatoč pravovremenim upozorenjima, Bosna i Hercegovina nije nominirala svoje predstavnike zbog unutarnjih nesuglasica u vladi. To u konačnici znači da BiH neće imati svojih pet predstavnika u Vijeću Europe ove godine, ali ni za OSCE i NATO. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Tjedan nevladinih udruga: Ovogodišnji Međunarodni tjedan nevladinih udruga održat će se od 8 do 12 travnja u Beogradu, pod sloganom 'Moć zajedništva'. Na njemu će sudjelovati više od 700 nevladinih udruga, koji će pokušati pronaći rješenje za međunarodne izazove u području vladavine prava, demokracije i razvoja. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:00