NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Višegradska skupina raspravlja o 'hrabrim idejama' sa zemljama Istočnog partnerstva

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Sergei Chirikov / EPA/Euractiv.com
BRATISLAVA

Uoči 10. godišnjice Istočnog partnerstva, predstavnici Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine sastali su se s Višegradskom skupinom (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) u Bratislavi te su održali "intenzivne i korisne" pregovore.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Meleșcanu, povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn i glavna tajnica Europske službe za vanjske poslove (EEAS) Helga Schmid također su sudjelovali na konferenciji.

- Danas smo definirali paket vrlo specifičnih i u nekim slučajevima hrabrih ideja o kojima ćemo i dalje raspravljati. Siguran sam da će i Europska komisija, ali i EEAS nastaviti raditi na njima – izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčák, dodajući da će konferencija u Bratislavi poslužiti kao priprema za buduće sastanke Europske unije i zemalja Istočnog partnerstva koji će se održati u Bruxellesu.

- Još uvijek ima puno prostora za poboljšanje. Međutim, naš cilj nije prijetiti nekome, već poboljšati odnose, životne uvjete i služiti ljudima - rekao je povjerenik Hahn. (Lucia Yar, Euractiv.sk)

Češki ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček smatra da EU treba nastaviti blisko surađivati sa zemljama Istočnog partnerstva, posebno u kontekstu infrastrukture. "Za Češku je Istočno partnerstvo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta", kazao je Petříček. (Aneta Zachová, Euractiv.sk)

Mađarska novinska agencija MTI izvijestila je da je ministar vanjskih Peter Szijjártó izjavio da je euroazijska zona slobodne trgovine u interesu Mađarske i cijele Europe. "Jasno je da je u interesu Europe razviti blisku suradnju s najvažnijim globalnim ekonomskim igračima", kazao je.

Dogovor o nuklearnoj energiji? Ministar industrije Karel Havlíček izjavio je kako bi Češka trebala pregovarati o sporazumu s EU o izgradnji nove jedinice nuklearne elektrane Dukovany, iako se u Bruxellesu smatra "prljavim izvorom energije".

- Mi jednostavno ne možemo graditi vjetroelektrane kao što to rade u Njemačkoj - rekao je Havlicek.

BRUXELLES

Velika potražnja, ali male plaće: Nekoliko tisuća zaposlenika javnog sektora u utorak će izaći na ulice Bruxellesa tražeći veće ulaganje u resurse i osoblje. 'Sljedećih godina u mirovinu odlazi između 30.000 i 40.000 radnika koje ćemo morati zamijeniti. Među njima se nalaze i mnogi odgajatelji, skrbnici i medicinski asistenti' izjavio je Jan-Piet Bauwens iz Socijalističke unije. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Regulacija online političkih oglasa: Političko oglašavanje na internetu zahtijeva 'jasnu promjenu zakona', izjavila je Louise Edwards, ravnateljica britanskog izbornog povjerenstva. U razgovoru s kućom BBC, Edwards je naglasila da je reforma potrebna kako bi stranke i kandidati transparentno objavljivali tko je platio taj oglas i zašto.

BERLIN

Veći interes Nijemaca za europarlamentarne izbore? Istraživanje koje je provela njemačka državna radiotelevizija ARD pokazalo je da je 17 posto ispitanika "jako zainteresirano" za predstojeće izbore u EU, dok ih je 36 posto "vrlo zainteresirano". S druge strane, njih 37 posto ih je odgovorilo da su „manje zainteresirani“, a 10 posto „nisu bili zainteresirani“. U 2014. godine 64 posto ispitanika nije smatralo da su izbori za Europski parlament važni. (Claire Stam, Euractiv.com)

MADRID

Puigdemont će se ipak kandidirati na izborima za EU: Nekoliko sudova u Madridu u ponedjeljak je dalo zeleno svjetlo bivšem predsjedniku Katalonije Carles Puigdemontu i bivšim ministrima Clari Ponsati i Antoniju Cominu da se kandidiraju na izborima za Europski parlament. Španjolski suci presudom su potvrdili da čak i bjegunci imaju pravo sudjelovati na izborima, javlja Euractivov medijski partner EFE.

- Pokušali su nas ušutkati i odgurnuti u stranu, ali nema demokratske struje koja je snažnija ili djelotvornija od stranke Junts per Catalunya - objavili su na Twitteru.

VARŠAVA

Minimalna plaća EU-a: U svom govore tijekom javne rasprave u Varšavi, potpredsjednik Europske komisije i socijalistički Spitzenkandidat Frans Timmermans pozvali su svaku članicu EU-a da ima minimalnu plaću koja je jednaka 60 posto svoje prosječne plaće kako bi se smanjila sve veća jaz u bogatstvu Unije. (AFP) [Više]

Sumnje oko vladavine prava, ali ne i ekonomije: "Iako imamo mnogo sumnji u vezi s vladavinom prava u Poljskoj, moramo priznati da je poljsko gospodarstvo prava snaga", rekao je Guenther Oettinger, povjerenik EU za proračun. Kao primjer naveo je nisku razinu nezaposlenosti u zemlji. (Asukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ATENA

Parlamentarne borbe: Lijeva grčka vlada pozvala je na glasovanje o povjerenju parlamentu nakon što je glavna oporbena konzervativna stranka Nova demokracija pokušala osuditi zamjenika ministra zdravstva Pavlosa Polakisa zbog pogrdnih komentara o jednom od svojih kandidata za EU. Glasovanje je zakazano za petak navečer.

Rasprava u parlamentu odgodit će nove zakone koje ljevičarska vlada potakne na stvaranje novih planova plaćanja, do 120 rata, za nepodmirene dugove poreznim vlastima i fondovima socijalnog osiguranja. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je jučer da čelnik ND Kyriakos Mitsotakis čini sve kako bi odvratio ljude od pozitivnih fiskalnih mjera koje će uskoro objaviti i te da Mitsotakis preferira da se Međunarodni monetarni fond vrati i vlada zemljom. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

RIM

Fašisti na sajmu knjiga: Kontroverza je zasjenila Međunarodni sajam knjiga u Torinu, jer će neo-fašističko izdavačko poduzeće Altaforte prisustvovati najpoznatijoj izložbi u Italiji za narative i publicistiku. Kao odgovor na to, mnogi novinari, romanopisci i strip umjetnici otkazali su svoje sudjelovanje na sajmu knjiga.

"Ja sam fašist i osjećam se ugodno izraziti to", rekao je izdavač Franco Polacchi u radijskom intervjuu, dodajući kako je antifašizam pravo zlo u Italiji. Altaforte je ponovno ispisao djela Mussolinija i objavit će knjigu temeljenu na intervjuu s Matteom Salvinijem. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

NIKOZIJA

EU podupire Cipar: Vladini dužnosnici u Nikoziji izrazili su zadovoljstvo snažnom reakcijom EU-a i SAD-a na odluku Turske o pokretanju istražnog bušenja za naftu i plin izvan Cipra. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (Stranka europskih socijalista i ljevičarska skupina GUE-NGL) pozvali su Ankaru da se odmah povuče.

Pariz i Rim također su izrazili potporu pravu Cipra u njezinoj ekonomskoj zoni, budući da je Nikozija već sklopila energetske poslove s divovima Eni, Total i ExxonMobil. "Neprihvatljivi su pokušaji trećih strana da djeluju kao međunarodni sud u određivanju pomorskih granica", navodi se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

SOFIJA

Ortodoksna crkva odbila prisustvovati ekumenskoj molitvi: Drugog dana posjeta Bugarskoj Papa Franjo posjetio je sklonište u Sofiji, gdje se susreo s oko 50 ljudi i njihovom djecom kojima pomaže katolička dobrotvorna organizacija. Bugarski mediji izvijestili su da je za manje od dva dana Papa pronašao vrijeme za posjetu izbjegličkom centru, dok pravoslavna crkva nikada nije obratila pozornost na takve institucije. U poslijepodnevnim satima organizirana je ekumenska molitvena služba u središtu Sofije, koju je vodio papa sa židovskim, muslimanskim i protestantskim vođama - što je Bugarska pravoslavna crkva odbila nazočiti. (Georgi Gotev, EURACTIV)

BUKUREŠT

Nema zahtjeva za ELA-u: Rumunjska se ne nalazi među zemljama koje su se prijavile za smještaj sjedišta Europskog nadzornog tijela za rad. Cipar, Bugarska, Latvija i Slovačka četiri su zemlje koje su podnijele kandidaturu do 6. svibnja. Rumunjska još uvijek nije domaćin nijednoj agenciji EU-a. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Ministri zbunjeni s četvornim metrima: Tomislav Tolušić, zamjenik premijera i ministar poljoprivrede, zbunjen je koliko je velika njegova kuća: umjesto 330 četvornih metara naveo je 160. Hrvatski mediji izvijestili su da je, dok je bio župan, dao milijun kuna javnih ugovora tvrtki koja je izgradila njegovu kuću. Goran Marić, ministar državne imovine, također trostruko smanjio vrijednost svoje vikendice. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Štete od kosovskih carina: Šteta od kosovskih carina na uvoz Srbije iznosit će 500 milijuna eura, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. Dodao je kako će dugoročno srpska poduzeća izgubiti tržište koje će preuzeti poduzeća iz drugih zemalja regije. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:10