NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Vjetrovi promjene u Njemačkoj nakon izbora za Europski parlament?

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com / Euractiv.com
BERLIN

Nova vlada nakon EU izbora? Ishod Europskih izbora mogao bi dovesti do promjene kabineta, navodi nekoliko njemačkih dnevnih novina. Ministrica pravosuđa Katarina Barley, državljanka Velike Britanije i Njemačke, vodeća kandidatkinja SPD-a na EU izborima, vjerojatno će preuzeti mjesto u EU parlamentu. Tako će se otvoriti jedno mjesto u vladi Angele Merkel. Nije isključeno da i neki drugi ministri nakon izbora napuste kabinet, a otvorit će se i pitanje hoće li Merkel ostati do kraja mandata. Medijski partner Euractiva, Der Tagesspiegel dodaje da u CDU-u traje užarena debata o Ursuli von der Leyen (obrana), Peteru Altmeieru (ekonomija) i Anji Karliczek (obrazovanje), a u CSU-u o Horstu Seehoferu (unutarnji posloti) i Gerdu Mülleu (razvoj) koji bi također mogli napustiti vladu. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

Macron otkazao govor nakon požara u Notre Dameu Emmanuel Macron je odgodio najavljeno televizijsko obraćanje naciji zbog “strašnog požara” koji je izbio u slavnoj katedrali Notre Dame u Parizu. “Kao i cijeli francuski narod, večeras tugujem gledajući kako gori dio nas”, rekao je Macron. Više od 400 vatrogasaca je pokušalo zaustaviti vatrenu stihiju, ali nisu uspjeli probiti se do najviše razine jer se vatra dizala i 70 metar u zrak. Drveni okvir star 850 godina, zvan “šuma”, nikad dosad nije gorio. Buktinja je uništila krov i toranj katedrale, mjesto svjetske baštine prema UNESCO-u, a ured tužitelja je rekao da je pokrenuta istraga.(EURACTIV.FR) Pročitajte više

MADRID

Novinari traže da Sánchez sudjeluje u izbornoj debati na javnoj TV Međunarodna federacija novinara (IFJ) je podržala zahtjev svojih pridruženih organizacija u Španjolskoj da socijalistički premijer Pedro Sánchez ponovno razmisli o svojoj odluci da ne sudjeluje u predizbornim debatama na javnom radiju i televiziji (RTVE). U izjavi Federacije španjolskih novinarskih udruga (FAPE), objavljenoj u ponedjeljak, navodi se da je Sánchezovo odbijanje nastupa “u kontradikciji s njegovom deklariranom obranom javnih usluga općenito, a posebno RTVE-a”.

Izbori će se održati 28. travnja Ankete predviđaju pobjedu Sánchezove socijalističke stranke (PSOE) uz gotovo 40% neopredjeljenih birača. Ipak, navode analitičari, ne može se isključiti vlada konzervativne koalicije uz podršku radikalno desnog Voxa. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LONDON

Pomutnja među laburistima, zagovornicima izlaska iz EU Bila bi “strateška pogreška” da laburisti, ako će Ujedinjena Kraljevina sudjelovati na Europskim izborima, na listu stave zagovornike EU, tvrdi jedan od zastupnika Laburističke stranke. U razgovoru za PoliticsHome, zastupnik Gareth Snell je rekao da ako “birači u Engleskoj, izvan Londona i velikih metropolitanskih centara budu suočeni s listom čiji je cilj zaustaviti proces izlaska iz EU, tada je to strateška pogreška”. Snellovi komentari dolaze nakon što je Richard Colbert, lider laburista u Europskom parlamentu rekao da bi stranka mogla ostati bez glasova ako ne podrži mogućnost referenduma o potvrdi vladinih planova za Brexit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

RIM

Vlada pod istragom: Matteo Salvini, lider desničarske Lige, pod još jednom je istragom zbog optužbi za kidnapiranje migranata kojima nije nije bilo dozvoljeno da se iskrcaju s broda nevladine organizacije Sea-Watch prošlog siječnja. Ali ovaj put bi se pod istom optužbom mogli naći i premijer Giuseppe Conte, ministar infrastrukture Danilo Toninelli i drugi zamjenik premijera Luigi Di Maio. “Dok sam ja ministar unutarnjih poslova, talijanske će luke ostati zatvorene”, rekao je Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Progresivci ne vide mogućnost za promjenu valute Robert Bierdon, čelnik stranke Wiosna (Proljeća), nove progresivne snage u poljskoj politici, rekao je da za sada nema mjesta debati o prihvaćanju eura u Poljskoj. Vladajuća stranka, navodi, ima dovoljno snage da zaustavi debatu i promjena ustava - što bi moglo biti zatraženo ako dođe do promjene valute - ne bi bila moguća u sadašnjim političkim okolnostima. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Predsjednik navodi da je vrijeme da se prihvati glasanje kvalificiranom većinom u pitanjima vanjske politike EU “Nije li vrijeme da se prekine sa zahtjevom da se postigne suglasje svake države članice kad je riječ o vanjskoj politici EU?”. Slovački predsjednik na odlasku Andrej Kiska postavio je to pitanje na godišnjoj konferenciji o reviziji slovačke vanjske politike. Često interesi pojedinih članica prevladaju nad interesima EU kao cjeline, dodao je. Kiska, koji napušta ured u lipnju te je najavio osnivanje nove političke stranke, rekao je također da su “osobne populističke pozicije” katkad prezentirane kao pozicije cijele Višegradske skupine što nije slučaj te nanosi štetu slici o V4. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Reforma Czexita: Stranka Slobodnih Građana (EFD), koja trenutno ima jednog zastupnika u Europskom parlamentu, navodi da bi se EU trebao ograničiti samo na slobodnu trgovinu i zonu slobode kretanja. Ako se EU ne reformira do 2024. godine, Češka Republika bi trebala napustiti blok.

13. najbrže rastuća ekonomija: Češki BDP je imao stopu rasta 2,9% u 2018. godini pa je tako Češka Republika bila 13. najbrže rastuća ekonomija u EU prošle godine. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Nova rasprava bez uspjeha: Europski parlament ponovno je raspravljao o vladavini prava u Rumunjskoj u ponedjeljak navečer, ali se ne očekuju konkretni rezultati. Rumunjska vlada, koja trenutno predsjeda Vijećem EU, je bila iznimno odsutna na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, ali zastupnici iz vladajućih stranaka brzo su branili svoje pokušaje da promijene zakone o pravosuđu, rekavši kako je Europski parlament samo izborna kampanja. Međutim, povjerenica Vera Jourova istaknula je kako se Rumunjska mora vratiti na pravi put glede neovisnosti pravosuđa.

Priprema novih promjena: U međuvremenu, posebni pravosudni odbor rumunjskog parlamenta samo je zatražio produljenje roka za raspravu o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Odbor, osnovan radi pripreme izmjena u pravosuđu i kaznenim zakonima, uskoro će početi s radom nakon što je ministar pravosuđa Tudorel Toader odbio poduprijeti hitnu uredbu koja bi omogućila nekim visokim profilima osuđenika da zatraže poništenje kazne. Međutim, predstavnici vladajuće socijalističke stranke (PSD / S&D) kazali su kako su promjene usmjerene samo na utvrđivanje zakona prema odlukama Ustavnog suda. (EURACTIV.ro)

ATENA

Tsipras je izjavio da neće doći do prijevremenih izbora: Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako će nacionalni izbori biti održani prema planu u listopadu 2019. U intervjuu za televiziju Antenna (ANT1), Tsipras je također rekao kako je 'naviknut gubiti na referendumima, ali pobijediti na glasovanju i dodao da je to strateški izbor koji se neće promijeniti jer označava povratak Grčke u normalnost'.

Grčka će pokušati s vjetroelektranom na moru: Generalni tajnik Ministarstva energetike najavio je jučer natječaj za pilot projekt instalacije vjetroelektrana u grčkim vodama na događanju u norveškom veleposlanstvu u Ateni. Norveška promiče zelene investicije i plavo gospodarstvo u Grčkoj kroz fondove iz Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Otplata kredita MMF-a: Grčka će zatražiti dopuštenje od Europskog mehanizma za stabilnost (ESM), fonda za spašavanje eurozone, za prijevremenu otplatu skupih kredita MMF-a iz prva dva programa spašavanja, rekli su medijski izgovori u Ateni. To je značajan korak za Grčku koja će stvoriti povoljne uvjete za svoje gospodarstvo, izjavio je Tsipras u ponedjeljak, obećavajući veće mjere socijalne pomoći. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

ZAGREB

Vlada usvojila akcijski plan predsjedanja Europskom unijom: ministrica vanjskih poslova i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, predstavila je Vladin akcijski plan za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom koji određuje sadržaj predsjedništva, logistiku, ljudske resurse i raspored važnih sastanaka. Oko 30 događanja na visokoj razini održat će se u Hrvatskoj tijekom predsjedanja Europskom unijom 2020. godine, summit šefova država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri glavna događanja koja će organizirati Hrvatski sabor. Većina aktivnosti odvijat će se u Zagrebu, ali neke će biti organizirane izvan glavnog grada kako bi promovirale ostale dijelove zemlje. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Kaznena prijava protiv zamjenika predsjednika parlamenta: Policija je izjavila kako je podnijela kaznenu prijavu protiv potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a (EPP) Milijana Brkića, 'zbog sumnje da je počinio kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu nekoliko osoba'. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

EU treba ljude s vizijom: Slovenski premijer Marjan Šarec (ALDE) izjavio je kako bi bilo dobro da ključne položaje u budućoj Europskoj komisiji drže ljudi koji će imati 'viziju' EU-a i njegovog razvoja temeljenog na vladavini prava i solidarnosti - 'što sada nije slučaj', rekao je. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Bolji riječni promet: Ministri Srbije i Mađarske potpisali su memorandum o nadogradnji riječne brane na srpskom dijelu rijeke Tise, jednoj od glavnih rijeka u srednjoj i istočnoj Europi. Povećanje kapaciteta riječne brane potrebno je za provedbu zajedničke inicijative dviju zemalja kako bi se Tisa pridružila transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T). (Beta-EURACTIV.rs)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46