NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Weber smatra Macrona saveznikom a Orbanov postupak neprihvatljivim

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
PRAG

Weber smatra Macrona saveznikom: dolazak Macronove stranke Republika u pokretu u Europski parlament konačno će ojačati središnji politički krajolik, bez obzira na to kojoj će se frakciji pridružiti, Manfred Weber, Europska narodna stranka (EPP) Spitzenkandidat za izbore za EU rekao je za EURACTIV.cz u intervjuu;

„Za sada nemamo nikakvih naznaka da Macronova stranka razmatra ovo [pridruživanje ALDE-u]. Dakle, mi stvarno ne znamo što žele. Mi smo desno središte, kršćanski demokrati, i uvijek smo spremni i otvoreni za suradnju sa svim pro-europskim pokretima koji dijele naše vrijednosti ”, rekao je Weber.

Dodao je da je En Marche snažno proeuropski orijentiran i zato će "gdje god stigne biti partner za nas jer želimo i jaču EU". "Jača Europa je moguća samo s jasnim pro-europskim strankama, bilo da su to socijalisti, liberali, zeleni ili EPP. To je područje gdje tražim spremnost za suradnju i zajednički rad. "

O stranci Viktora Orbana Fidesz, Weber je kazao kako je kritiziranje EU bilo u redu, ali napad na šefa EU komisije Jean-Claude Junckera bio je neprihvatljiv. "Previše je kada član EPP-a napada predsjednika povjerenstva EPP-a".

Upitan hoće li EPP raspravljati o mogućnosti isključenja Fidesz stranke iz svojih redova, odgovorio je: “U tijeku je proces rasprave unutar obitelji EPP. Dakle, razgovori se vode oko situacije. ”(Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRUXELLES

Izbaciti Orbana: Dvije centralno desne Belgijske stranke, flamanski kršćanski demokrati (CD&V) i valonski Humanistički demokratski centar (cdH), s luksemburškom Kršćanskom socijalnom strankom (CSV) poslali su zajedničko pismo šefu EPP-a Josephu Daulu pozivajući ga da napokon istjera Viktora Orbana i njegovu vladajuću stranku Fidesz. " Svatko, tko neprestano ide protiv kršćanske demokratske ideologije i vrijednosti, nema mjesta kod nas", izjavio je Wouter Beke, vođa CD&V-a.

Borba protiv plastičnog otpada: Valonska vlada odlučila je zabraniti plastificiranu ambalažu iz oglašavanja i besplatnih papirnatih objava, male plastične kartice koje se stavljaju ispod vjetrobrana automobila u komercijalne svrhe i plastične konfete. Prema planu, smanjenje bi trebalo doseći 20% u 2019. godini, 30% u 2020. godini, 50% u 2021. prije nego što bi potpuna obustava mogla stupiti na snagu 2022. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

PARIZ

Za sada neće doći do poreza na GAFA-u u ožujku: francuski ministar financija Le Maire izjavio na sastanku ministara financija, predviđenog za 12. ožujak, da se neće postići sporazum o europskom GAFA porezu, novom porezu na cijelu EU za velika tehnološka poduzeća. Međutim, on ne gubi nadu. Nakon sastanka sa svojim irskim kolegom i tajnikom američke riznice, Le Maire je optimističan u pronalaženju međunarodnog sporazuma na razini OECD-a.

Koliko bi bio skup tvrdi Brexit: Oko 7% BDP-a Ujedinjene Kraljevine, prema francuskom diplomatskom izvoru. Međutim, isti izvor kaže da bi slabljenje strateškog obrambenog partnera donijelo veći udarac. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

LONDON

Rast migracije u Ujedinjenoj Kraljevini: Broj ljudi koji se namjeravaju nastaniti u Ujedinjenoj Kraljevini izvan zemalja EU postigao je rekord u 15 godina, pokazuju vladine statistike. Istraživanje Ministarstva unutarnjih poslova objavljeno 28. veljače pokazalo je da se u godinu dana, do rujna 2018. godine, u Ujedinjenu Kraljevinu doselilo 261.000 više građana koji nisu iz EU, što je više od onih koji su se iselili.

Ministrica imigracije Caroline Nokes rekla je kako je Ujedinjena Kraljevina “predana kontroliranoj i održivoj migraciji”. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

NIKOZIJA

"Ogromne" količine prirodnog plina: Rezultati pokusnog bušenja u dionici 10 ekskluzivne ekonomske zone Cipra su pozitivni, rekla je ciparska vlada i ExxonMobil, američka naftna i plinska multinacionalna tvrtka. Posebno, Cipar procjenjuje količinu prirodnog plina od 142-227 milijardi kubičnih metara, što je jedno od najvećih svjetskih otkrića u posljednje tri godine.

Rusi napuštaju ciparske banke: ruski odljev kapitala iz ciparskog bankarskog sustava i dalje raste. Prema podacima Centralne banke Cipra, zabilježen je stalan pad depozita iz Rusije. U usporedbi s prije dvije godine, pad je bio veći od 2,44 milijarde eura. Lokalni mediji izvijestili su kako se čini da je ovaj trend povezan s međunarodnim naporima u borbi protiv pranja novca unutar EU. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

MADRID

Socijalisti vode ankete: Socijalistička stranka premijera Sanseza (PSOE) pobijedit će na općim izborima 28. travnja, prema novoj anketi koju je u srijedu objavio španjolski Centar za sociološka istraživanja (CIS).

Ako bi se izbori održali danas, PSOE bi postigao 33,3%, a Narodna stranka desnog centra (PP-EPP) 16,7%. liberalni Ciudadanos (ALDE) trpio bi snažan udarac, postigavši 15,3% u usporedbi s 17,7% u siječnju, a slijedio bi ga lijevi Podemos s 14,5%. Desni Vox bi dobio 5,9% glasova (6,5% u siječnju).

Blok PSOE-Podemos bi dobio 47,8%, ali stručnjaci ne isključuju savez pod vodstvom PP-a sa Ciudadanom i Voxom. (EuroEFE.EA.es)

BERLIN

Upucati u koljena: Nakon posjeta Washingtonu, njemački socijalistički ministar rada Hubertus Heil (SPD) i dalje vidi šanse da zaustavi planirane uvozne carine na automobile iz EU Donalda Trumpa.

"Obje strane bi si pucale u koljena ako bi trgovinski spor dovele do krajnosti", rekao je za njemačku medijsku kuću Redaktionsnetzwerks Deutschland (RND). "Njemačke tvrtke osiguravaju više od 700.000 radnih mjesta u SAD-u, uključujući 120.000 u automobilskoj industriji", dodao je.

Weber uspoređuje izbore EU s Brexitom: Manfred Weber (CSU) upozorio je na ozbiljne posljedice niskog odaziva. "Referendum o Brexitu pokazao je slab odaziv, posebice među mladima - onda su se žalili na rezultat", rekao je Nürnberger Nachrichten. "Zato pozivam da ozbiljno shvatim ove izbore", dodao je.

VARŠAVA

Višak u siječnju: Unatoč rastućim socijalnim izdacima, poljsko ministarstvo financija priopćilo je kako je u siječnju u proračunu ostvaren višak od 1,53 milijarde eura. Prihodi su bili veći od očekivanih, posebno od poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak. Međutim, neki stručnjaci upozorili su da će višak biti teško održiv u nadolazećim mjesecima zbog novih socijalnih troškova i gospodarskog usporavanja koje će se pojaviti na vidiku. (EURACTIV

RIM

Ljubav i izdaja: Kao pripadnici protuvladinog pokreta Pet zvjezdica, od zakonodavke Giulie Sarti se očekivalo da djelomično raspodjeli svoju plaću stranačkom fondu za financiranje mikrokreditnih tvrtki. Međutim, ona to nije učinila tvrdeći da joj je bivši dečko ukrao novac te je podnijela tužbu protiv njega. Međutim, tužiteljica je odbila njezinu tužbu i bila je prisiljena napustiti stranku, kao i njezinu predsjednicu u pravosudnom odboru talijanskog parlamenta. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Moscovici dovodi u pitanje viškove: budući viškovi grčkog gospodarstva nisu realni i u nekom će se trenutku morati smanjiti u međusobnom dogovoru sa zajmodavcima zemlje, izjavio je jučer povjerenik EU Moscovici. Također je naznačio da su MMF i bivši njemački financijski šef Wolfgang Schäuble, a ne Komisija, nametnuli ove viškove.

Nove ankete: stranka desnog centra Nova demokracija (ND-EPP) vodi prema dvjema novim anketama protiv vladajuće Syrize (europske ljevice). Prema novinarskoj anketi Skai, ako bi se izbori održali ovog tjedna, 30% bi glasovalo za ND, dok bi 20,5% za Sirizu. Međutim, druga anketa za Open TV pokazala je da će ND dobiti 26,9%, a Syriza 20,4%. U obje ankete, desna Zlatna zora je treća. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr).

Hogan je zadovoljan agro-digitalizacijom: "Grčka je među vodećim zemljama u digitalizaciji poljoprivrednog sektora", rekao je povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan u razgovoru za Ypaithros.gr. , medijskog partnera EURACTIV.gr. Vlada je prošlog tjedna pokrenula natječaj za pametnu poljoprivredu, čiji je cilj pokriti milijune hektara u 13 grčkih regija. (Sarantis Michalopoulo, EURACTIV.com)

BUKUREŠT

Izjednačeni: Socijaldemokrati (PSD) i Nacionalna liberalna stranka (PNL, EPP) dobile bi otprilike isti rezultat (22,7% i 22,6%) ako bi se izbori za EU održali sljedećeg tjedna, prema anketama. Proeuropski Savez kojeg čine stranke Savez za spas Rumunjske (USR) i PLUS (koju je osnovao bivši premijer i povjerenik EU Dacian Ciolos), na trećem je mjestu s 17,9%. Očekuje se kako će PRO Rumunjska (stranka bivšeg premijera Victora Ponta) osvojiti 13,4%, dok će liberali (ALDE) osvojiti 12,5%. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIJA

Bugari iz Ujedinjene Kraljevine žele izmjene i dopune izbornog zakona nakon Brexita: Milenijski klub Bugarska,think tank Bugara rođenih nakon 1. siječnja 1981. koji su studirali ili još studiraju u inozemstvu, inzistira na izmjenama i dopunama izbornog zakona kako bi se ukinula ograničenja za sudjelovanje građana koji žive izvan EU na izborima.

U otvorenom pismu predsjedniku, premijer i pučki pravobranitelj su nakon Brexita izjavili da oko 200.000 Bugara u Ujedinjenoj Kraljevini neće moći glasovati. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Financiranje stranaka: Slovenska demokratska stranka (EPP) želi da parlament istraži financiranje stranke bivšeg premijera Mire Cerara (ALDE), kao i socijaldemokrata (S&D). Zahtjev dolazi kao odgovor na ostavku ministra zaštite okoliša koji je navodno 130.000 eura stavio u riznicu stranke. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Stranka „Most“ traži referendum o ulasku u eurozonu: Sve parlamentarne stranke prihvatile su plan ulaska u eurozonu u iduće četiri godine ako se provedu ključne reforme. Međutim, krajnje desničarski članovi Mosta se tome protive, rekavši da su građani protiv. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Javni poziv za "borce protiv korupcije": Prema novom zakonu o suzbijanju korupcije, članovi vijeća Agencije za borbu protiv korupcije bit će javno izabrani. Vlada kaže kako novi zakon uključuje preporuke GRECO-a Vijeća Europe i da je cilj imati najbolje kandidate bez obzira na njihovu profesiju. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22