NEWSLETTER 'Glavni gradovi':Budimpešta ignorira zadnje upozorenje Europske pučke stranke za Središnje europsko sveučilište

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Shutterstock/Euractiv.com
BUDIMPEŠTA

Unatoč pritisku Europske unije i nedavnoj ponudi Njemačke da posreduje u sporu oko sveučilišta Central European University (CEU), kojeg financira američki milijarder George Soros, Mađarska neće ublažiti svoju regulaciju međunarodnih sveučilišta, izjavio je prošlog tjedna glasnogovornik vlade.

- Naš stav ostaje isti. Nećemo mijenjati zakone i propise koji reguliraju visoko obrazovanje u Mađarskoj – izjavio je Zoltan Kovacs.

Ostanak sveučilišta CEU u Budimpešti jedan je od preduvjeta koje je spitzenkandidat Europske pučke stranke Manfred Weber nametnuo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, za ostanak njegove stranke Fidesz u najvećoj političkoj grupaciji Europskog parlamenta. Naime, članstvo Orbanove stranke je krajem ožujka bilo suspendirano zbog narušavanja vladavine prava u Mađarskoj.

CEU je najavio da će se u rujnu preseliti u Austriju, zbog mađarskih regulacija kojima se zabranjuje izdavanje američkih diploma u toj europskoj državi. Bavarska pokrajinska vlada i Tehničko sveučilište u Münchenu na inicijativu Manfreda Webera ponudili su pomoć u posredovanju i pronalasku rješenja.

Jedan mađarski vladin dužnosnik izjavio je da Budimpešta smatra sudjelovanje Bavarske u sektoru visokog obrazovanja u Mađarskoj 'korakom koji gradi povjerenje'.

Balazs Orban, državni tajnik premijera Orbana, izjavio je da je vlada 'spremna ispitati mogućnost izdavanja diploma priznatih u SAD-u i Njemačkoj', no ponovio je da sva sveučilišta u Mađarskoj moraju poštivati pravne odredbe te države. Kovacs je jasno stavio do znanja da bi sudjelovanje Bavaraca dovelo do pravnog amandmana.

Rektor sveučilišta CEU Michael Ignatieff nije bio odmah dostupan za komentar. Izjavio je da je jedini preduvjet za ostanak u Mađarskoj jasna i nedvojbena garancija Orbanove vlade da se diplome mogu izdavati bez ikakvih poteškoća. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BRUXELLES

Nikad ne reci nikad: 'Naš cilj je dovršiti usvajanje Sporazuma o Brexitu prije izbora za Europski parlament' izjavila je veleposlanica Ujedinjene Kraljevine pri Belgiji Alison Rose tijekom televizijske debate na televizijskom postaji RTBF tijekom vikenda.

Na upit o europskim izborima u Ujedinjenoj Kraljevini, odgovorila je 'Ako se mogu spriječiti, mi ih nećemo održati, ali sada više ništa nije sigurno!'.

Što se tiče mogućnost drugog referenduma, Rose je rekla: 'Nikad ne reci nikad, ali naš parlament glasao je protiv ove opcije. Ja ne vidim da bi promjene u anketama ukazale na preokret u javnom mnijenju. Ne želimo uništiti EU, želimo ostati vrlo blizu, ali vani.' (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Assange ide u Švedsku: Nedavno uhićeni Julian Assange, suosnivač WikiLeaksa, ovih bi dana trebao biti izručen Švedskoj. Naime, Stockholm je ranije tražio Assangea zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje. Assange se nalazi u britanskom pritvoru, nakon opoziva azila kojeg je uživao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Sjedinjene Američke Države već su podnijele zahtjev za izručenje Assangeu zato što ga smatraju odgovornim za skandal WikiLeaks koji je eskalirao 2010. godine. U javnom pismu kojeg su britanski zastupnici uputili ministru unutarnjih poslova Sajidu Javidu, vlada je pozvana da 'stupi u kontakt sa žrtvama seksualnog nasilja'. Švedska bi tek sada trebala službeno podnijeti zahtjev za izručenje 47-godišnjem Australcu. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

RIM

Bijes P5Z: Ove subote, čelnik populističke stranke PoKret 5 Zvijezda predstavio je listu s kandidatima za europarlamentarne izbore. Među njima je i Daniela Rodinelli, službenica u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, savjetodavnoj instituciji Europske unije (EESC).

Od pet glavnih kandidata, žene koje se nalaze na listi nisu članice stranke, a Di Maio ih je odabrao izravno, bez prethodne tri faze selekcije na platformi za e-glasanje Rousseau. Njegovu samostalnu odluku su kritizirali brojni aktivisti, a ona je udaljila i razočarala značajan broj aktualnih europarlamentaraca i simpatizera koji se zalažu za izravnu demokraciju.

Adieu Bruxelles:

- Rim bi trebao biti glavni grad Europske unije – izjavila je Giorgia Meloni, članica nacionalističke stranke Fratelli d'Italia (op.a. Talijanska braća), koja se nedavno pridružila grupaciji Europski konzervativci i reformisti (ECR). Meloni je najavila da će braniti tu tvrdnju u sljedećem sazivu Europskog parlamenta. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

VARŠAVA

Euro? Ne, hvala! Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da Poljska ne bi trebala prihvatiti euro, zato što 'ulazak u eurozonu nije u najboljem interesu zemlje'.

- Treba se zapitati tko bi od toga imao najviše koristi; Poljska ili zemlje koje su danas najveći korisnici zajedničke valute – rekao je premijer.

Morawiecki smatra da bi pridruživanje eurozoni učinilo poljsko gospodarstvo ranjivijim, a da bi se cijene povećale.

Maas u Varšavi: Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas prošloga se petka susreo s poljskim kolegom Jacekom Czaputowiczem u sklopu tzv. Berlinskog procesa koji će se na temu Zapadnog Balkana u srpnju održati u Poznanu. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

U kojem smjeru? Novo istraživanje javnog mnijenja za TV postaju Markizu pokazalo je da gotovo 62 posto Slovaka podržava proeuropski u proatlantsku vanjsku politiku, dok ih samo 18 posto podržava proruski stav. Slična istraživanja pokazala su da je Rusija u svojim televizijskim prilozima i na društvenim mrežama prikazala u pozitivnom ozračju 21 posto sadržaja koji su se odnosili na Slovačku, Češku i Mađarsku. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Salvini u Pragu: Tomio Okamura, predsjednik češke krajnje desne i euroskeptične stranke Slobode i izravne demokracije (SPD), sastao se u petak u Pragu s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem kako bi razmotrio strategiju za izbore u EU. Nacionalističke i antimigracijske stranke izjavile su kako žele udružiti snage prije glasovanja, a zatim formirati zajedničku skupinu u EU kući.

Češke cijene stanova rastu brže: Cijene kuća i stanova u Češkoj su u posljednjem tromjesečju 2018. godine porasle za 9,9 posto u odnosu na 8,8 posto na kraju rujna, prema podacima Eurostata. U EU su cijene u prosjeku porasle za 4,2 posto (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

BUKUREŠT

Kontrole na uvezeno voće: Nakon što je Liviu Dragnea, vođa vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD / S&D) naredio provjere uvezenog voća i povrća, stotine kamiona bilo je blokirano na granicama Rumunjske.

Vladina tijela za sigurnost hrane i porezne službe provjerili su više od 400 kamiona i zaplijenili više od 80 tona proizvoda, od kojih je većina došla iz Poljske. Novčane kazne su nametnute uglavnom za neispravne papire i neispravne uvjete skladištenja. (Euractiv.ro)

ATENA

Balkanske nogometne ambicije: Ministri sporta Grčke, Srbije, Bugarske i Rumunjske potpisali su u Solunu memorandum kako bi zajednički preuzeli obvezu domaćina Svjetskog nogometnog kupa 2030. godine i Europskog kupa za 2028.

ND je predstavio svoj glasački listić za EP: Kyriakos Mitsotakis, čelnik stranke Nova demokracija, (ND-EPP) predstavio je jučer 42 kandidata svoje stranke. Vangelis Meimarakis, bivši predsjednik parlamenta i bivši predsjednik stranke, je vodeći kandidat. Sve ankete pokazuju da će ND biti prva stranka na izborima za EU koja će dobiti 8 od 21 mjesta u EU kući. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

Vlada je reagirala rekavši da se zemlja "neće vratiti u mračno doba". "Najveća opasnost za Europu je savez neoliberalizma i ekstremno desnog populizma kojeg u Grčkoj zastupa Kyriakos Mitsotakis", dodaje se u izvješću. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com).

SOFIJA

Staniševa drama: Nacionalno vijeće bugarske Socijalističke stranke pobunilo se protiv čelnice BSP-a Kornelije Ninove i na peto mjesto na izbornoj listi Europskog parlamenta postavilo čelnika PES-a Sergeja Staniševa.

Selidba u Bugarsku: Desetina od gotovo 30.000 ljudi koji su se doselili u Bugarsku iz inozemstva 2018. godine došla je iz Rusije, prema podacima Nacionalnog statističkog instituta za migracije. Najveći je udio imigranata iz Turske (29,9 posto), Rusije (11,0 posto) i Njemačke (7,2 posto). (EURACTIV-ov medijski partner Dnevnik.bg)

ZAGREB

U Eurozonu što je prije moguće: Amsterdamska koalicija (ALDE) u Hrvatskoj, savez kojeg su formirale oporbene stranke, rekao je da će u Parlamentu EU imati dva cilja: snažniji i uključiviji Schengen i istodobno Europu koja će bolje kontrolirati svoje granice sa zemljama koje nisu članice EU. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Pojavio se dvostranački sustav: Nove ankete pokazale su da LMŠ (ALDE), vladajuća koalicijska stranka, uživa 26 posto potpore, dok je najveća oporbena stranka SDS (EPP) druga s 14 posto. Ostale dvije članice ALDE-a su daleko od izbornog praga (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Specifični zahtjevi i rok: Oporbena stranka u zemlji zatražila je formiranje zajedničkog povjerenstva za definiranje poštenih uvjeta izbora, kao i imenovanje novog rukovodstva regulatornog tijela za elektroničke medije i novog uredničkog tima za javne radiotelevizije RTS i RTV. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:56