Nigel Farage napušta UKIP

Autor:

05.12.2018.

Nigel Farage, leader of the United Kingdom Independence Party (UKIP) and Member of the European Parliament holds a British Union Jack flag as he waits for the start of a debate at the European Parliament in Strasbourg, France, June 8, 2016. REUTERS/Vincent Kessler/File Photo
Vincent Kessler / REUTERS

Čelnik stranke UKIP Nigel Farage

Zagovornik Brexita Nigel Farage rekao je u utorak da napušta britansku euroskeptičnu stranku UKIP preko koje je izvršio pritisak na vladajuću konzervativnu stranku da 2016. godine organizira referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

- Danas napuštam UKIP - rekao je Farage u utorak.

Farage je kao tadašnji čelnik UKIP-a uvjerio bivšeg premijera Davida Camerona da sazove referendum o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i potom pomogao voditi kampanju za izlazak.

Nakon referenduma na kojem su građani 2016. odlučili da će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU-a, Farage je napustio čelnu poziciju UKIP-a.

Na referendumu 2016. u Ujedinjenoj Kraljevini 51,9 posto, odnosno 17,4 milijuna građana, glasalo je za izlazak iz EU-a dok je 48,1 posto, odnosno 16,1 milijun, glasalo za ostanak.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version