Novo ruho europskih liberala; politička grupacija ALDE dobila novo ime

Autor:

  • Tea Trubić

12.06.2019.

French President Emmanuel Macron blinks as he walks back to his office after a meeting at the Elysee Palace in Paris, France May 20, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer
Philippe Wojazer / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Politička grupacija Savez liberala i demokrata Europe, popularno zvani ALDE, od danas i službeno imaju novo ime; RENEW EUROPE.

Riječ je o kompromisnom rješenju kojem su europski liberali osigurali podršku, a time i više od 20 mandata, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

- Grupacija ALDE promijenila je ime u RENEW EUROPE. Nadamo se da će naši francuski kolege biti zadovoljni napravljenim ustupkom, ali očekujem da će nas ostale grupacije nastaviti zvati 'liberalima' - napisao je na svom službenom Twitter profilu britanski zastupnik Chris Davies iz redova liberalnih demokrata.

Naime, Macron se do samih izbora za Europski parlament nije želio formalno priključiti niti jednoj europskoj grupaciji, zato što je želio na krilima ideološke neutralnosti prikupiti glasove protivnika njegove glavne oponentice Marine Le Pen.

Francuski predsjednik je inzistirao na novom imenu grupacije, zato što zbog prosvjeda 'žutih prsluka' na domaćem terenu uporno pokušava izbjeći korištenje riječi 'liberal' koju njegovi kritičari često povezuju s tvrdim kapitalizmom.