Odluke Europskog parlamenta: Pretpristupna pomoć, instrument za susjedstvo, pametna sela, zapošljavanje mladih

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u srijedu donio niz odluka.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker popravlja kravatu zastupniku Davidu Coburnu, oštrom zagovorniku Brexita
 Vincent Kessler / REUTERS

1. Izvješće o novom Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III) u razdoblju 2021–2027. za buduće članstvo u Uniji koji polazi od raspodjele pomoći po tematskim prioritetima, poput vladavine prava, migracija i okoliša. Instrument pretpristupne pomoći je glavni način financiranja potpore reformama u državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama, a to su BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija i Turska.

Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn u govoru je istaknuo da je ulaganje u IPA-u ulaganje u stabilnost, sigurnost i prosperitet Europe. "Instrument pomaže našim partnerima da osnaže demokratske institucije, poboljšaju pravosuđe, reformiraju svoja gospodarstva, uvedu visoke EU standarde u području zaštite potrošača i okoliša. Od svega toga direktno profitiraju građani i poslovna zajednica država korisnica, ali i cijela EU“, poručio je Hahn.

Europski je parlament predložio 14,663 milijardi eura za instrument pretpristupne pomoći, dok je Komisija predložila 14,500 milijardi eura.

2. izvješće o instrumentu za susjedstvo, razvoj i suradnju, koje zahtijeva više sredstava za zaštitu ljudskih prava, demokracije i okoliša širom svijeta. Tim Instrumentom EU daje financijsku potporu za promicanje vrijednosti, načela i interesa EU-a diljem svijeta.

Riječ je o tzv. vanjskom financiranju koje je podijeljeno na kategorije: ljudska prava, temeljne slobode i demokracija, organizacije civilnog društva i lokalna tijela, stabilnost i mir, globalni izazovi, potrebe i prioriteti u vanjskoj politici

Europski je parlament predložio povećanje sredstava za tu svrhu te traži 93,154 milijardi eura za period od 2021. do 2027. To je povećanje, u odnosu na prijedlog Komisije prema kojem je predviđeno 89,200 milijardi eura. Prema prijedlog Europskog parlamenta, 45 posto sredstava bilo bi dodijeljeno za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. "Politika razvojne suradnje Unije ujedno pridonosi ostvarenju ciljeva vanjskog djelovanja Unije, posebice podupiranju održivoga gospodarskog i socijalnog razvoja te razvoja zaštite okoliša u zemljama u razvoju, prvenstveno radi iskorjenjivanja siromaštva“, stoji u izvješću.

Traži se i da Komisija, uzimajući u obzir relevantne rezolucije parlamenta, u cijelosti ili djelomično obustavi pomoć ukoliko zemlja korisnica ne poštuje načela demokracije.

3. Članice Europske unije bit će obvezne izdvajati najmanje pet posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj pametnih sela, dok se sredstva unutar regionalne i kohezijske politike neće moći trošiti na fosilna goriva.

Razvoj pametnih sela podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, prelazak na kružnu ekonomiju, digitalizaciju i korištenje obnovljivih izvora energije. Sredstva u novom višegodišnjem financijskom okviru trebaju se iskoristiti za postizanje pametnije, zelenije i povezanije Europe te Europe koja uključuje i približava se građanima.

4. Europski parlament zatražio je u srijedu povećanje sredstava za Inicijativu za zapošljavanje mladih na 350 milijuna eura u 2019. koji će se koristiti za ulaganje u mjere za zaposlenje, daljnje školovanje i stažiranje mladih do 25 godina u zemljama EU. Podupiru se isključivo mladi koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju, a ovom inicijativom dopunjuju se i druge mjere koje se poduzimaju na nacionalnoj razini uz potporu iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Prema podacima Europske komisije iz 2016. programom Garancije za mlade broj nezaposlenih mladih osoba u Europskoj uniji smanjio se za gotovo 2 milijuna, a nezaposlenost mladih pala je s najviše razine od 23,7 posto 2013. na 15,2 posto 2018. godine. Međutim, stopa mladih koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju i dalje je vrlo visoka te je 2017. iznosila 13,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:20