Odstupila Theresa May; novi premijer preuzima dužnost najkasnije 22. lipnja

Theresa May od danas više nije predsjednica britanske Konzervativne stranke, ali će nastaviti obnašati premijersku dužnost dok stranka ne odabere njezina nasljednika.
Britanska premijerka Theresa May
 Toby Melville / REUTERS

Ostavku najavila prije dva tjedna, čime je oporbi i stranačkim kolegama priznala poraz. Osim oporbe koja je ujedinjeno May pozivala da odstupi i raspiše prijevremene izbore, kritike su sve češće dolazili i iz redova vladajućih torijevaca, koji su premijeru optužili da ne zna zaštititi interese Ujedinjene Kraljevine u pregovorima o Brexitu.

Već je 11 torijevaca najavilo kandidaturu za njezinu poziciju, a onaj koji će je u konačnici zamijeniti bit će i premijer države tijekom izlaska iz Europske unije. Njihova će se kandidatura formalno najaviti u ponedjeljak u 10:00 po lokalnom vremenu, a pobjednik tajnih unutarstranačkih izbora, tj. novi premijer, trebao bi se znati do 22. lipnja.

Najizgledniji nasljednik premijerke May trenutno je bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, poznati tvrdolinijaš koji je u nekoliko prilika istaknuo da je spreman izaći iz Unije 'pod svaku cijenu, pa i onu bez sporazuma'.

Još uvijek se ne može sa sigurnošću predvidjeti kako će promjena vlasti u Ujedinjenoj Kraljevini utjecati na sam Brexit, ali i na stabilnost europskih institucija u koje su već poslani izabrani britanski dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:12