''Oni su me nagovarali da srušim predsjednika'', piše Nikky Haley u svojoj novoj knjizi

Bivša veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima Nikky Haley u svojoj novoj knjizi tvrdi da su je za vrijeme boravka u Trumpovoj administraciji dvojica visokih dužnosnika lobirali da im pomogne srušiti predsjednika.
Američki predsjednik Donald Trump i bivša veleposlanica UN-a Nikky Haley
 Carlos Barria / REUTERS

Točnije radi se o bivšem državnom tajniku Rex Tillersonu i bivšem šefu kabineta Bijele kuće John F. Kellyu. U knjizi 'S dužnim poštovanjem' navodi da su navedeni bliski savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa tvrdili da svojim namjerama žele spasiti zemlju.

Tillerson je pritom bio ''naporan'' i arogantan dok je Kelly bio sumnjičav zbog njenog pristupa Trumpu.

- To je bila njihova odluka, a ne predsjednikova zapovijed da djeluju u najboljem interesu SAD-a - napisala je Haley o stavovima dvojice američkih dužnosnika.

Haley u novoj knjizi nudi samo kratke kritike svog bivšeg šefa, rekavši da su ona i drugi koji su radili za Trumpa imali obvezu provesti predsjednikovu agendu jer je on bio izabran od strane birača. Ako se netko nije dovoljno snažno slagao, trebao je odstupiti s pozicije, rekla je.

Nikki Haley ignorira pravi problem u Bijeloj kući, navodi članak New York Timesa. Nisu visoki savjetnici pokušali potkopati predsjednika Trumpa, to su mislili da moraju učini kako 'bi očuvali demokratske institucije sprječavajući nagone Trumpa'.

Gotovo godinu nakon što je odstupila s dužnosti američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima, suradnici predsjednika Trumpa su i dalje fascinirani s Haley. Ona je jedna od rijetkih bivših dužnosnika u Washingtonu koja je uspjela kritizirati predsjednika bez izazivanja neugodnog bijesa po kojem je američki predsjednik poznat.

U.N. Ambassador Nikki Haley listens to U.S. President Donald Trump in the Oval Office of the White House after it was announced the president had accepted the Haley's resignation in Washington, U.S., October 9, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst - RC13D2313E20
Jonathan Ernst / REUTERS
Nikky Halley i američki predsjednik Donald Trump u Ovalnom uredu Bijele kuće nakon objave o njenom povlačenju s mjesta veleposlanice UN-a

Ova bivša guvernerka Južne Karoline je u više navrata pokušala stati rame uz rame s Trumpom, no istovremeno se distancirala od njegovih neugosnih ispada. Haley piše da je podržala većinu vanjskopolitičkih odluka Trumpa koje su drugi pokušali blokirati ili usporiti, uključujući povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma i pariškog klimatskog sporazuma i preseljenje američkog veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem. Također, Haley je nedavno komentirala slučaj Trumpove posljednje afere rekavši da se protivi njegovoj odluci da zatraži pomoć od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, no istovremeno kritizira Demokrate smatrajući da njihovo pokretanje procesa opoziva bilo neobavezno.

Ipak ono s čime se Haley ne slaže s Trumpom je prepuštanje ovlasti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon sastanka u Helsinkiju 2018. godine, kao i s njegovim ispadima u rasističkom duhu. Primjerice na njegove komentare da su za masakr suprematista nad Afroamerikancima u Charlottesvilleu krive 'obje strane' , Haley je izjavila da su predsjednikove riječi bile 'štetne i opasne', a ona je nakon događaja doživjela posttraumatski stres.

Republikanci ju smatraju glavnim potencijalnim predsjedničkim kandidatom, a ova knjiga je samo uvod u promociju i postavljanje temelja za predsjedničke izbore 2024. godine. Haley trenutno odbacuje slične tvrdnje dužnosnika i ostalih koji ju smatraju oportunistom te tvrdi da će o sljedećim koracima odlučivati iz godine u godinu.

U nedjelju je Trump promovirao njenu knjigu na Twitteru.

- Obavezno naručite svoju kopiju već danas - napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:12