Orbanovo pismo stiglo je u poštanske sandučiće mađarskih kućanstava: 'Dragi sunarodnjaci, vi imate pravo znati što se Bruxelles sprema učiniti!'

Mađarski premijer Viktor Orbán iz EPP-a pisao je svakom mađarskom kućanstvu kako bi ih obavijestio o navodnim zlokobnim planovima vezanim za migracije u Bruxellesu.
Vladini posteri u Budimpešti sa prikazima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i mađarskog biznismena Geroga Sorosa
 Tamas Kaszas / REUTERS

Podsjetimo se, ranije ovog mjeseca mađarska vlada je pokrenula kampanju namijenjenu predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru i mađarsko-američkom biznismenu Georgeu Sorosu. Kroz kampanju su optužili Bruxelles za pokretanje migracijskih planova koji ''ugrožavaju sigurnost Mađarske''.

- I vi imate pravo znati što Bruxelles priprema – pisalo je na plakatima sa prikazima podrugljivih lica Junckera i Sorosa.

Plakat je najnoviji u nizu kampanja protiv Bruxellesa i Sorosa koje financiraju porezni obveznici, no prvi je izravno upotrijebio sliku Junckera, koji je poput Orbanove desne konzervativne stranke Fidesza član Europske pučke stranke (EPP).

Zahvaljujući mađarskom eurozastupniku Istvánu Ujhelyiu (S&D), pismo je s mađarskog prevedeno na engleski, a ovdje vam donosimo i hrvatski prijevod:

Dragi sunarodnjaci,

Pišem kako bih vas obavijestio o zabrinjavajućem razvoju migracijske krize.

Bruxelles nije ništa naučio od užasnih terorističkih napada proteklih godina. Žele donijeti u Europu još više migranata. Birokrati se sada pripremaju poticati imigraciju kroz nove mjere. Nakon uvođenja migrantske vize i migrantske bankovne kartice, više novca će biti dodijeljeno organizacijama Györgya Sorosa koje podržavaju migraciju. Oni još uvijek žele raspodijeliti imigrante u Europi prema obveznim kvotama.

Mi Mađari odlučili smo našu domovinu ne pretvoriti u imigrantsku zemlju.

Želimo braniti našu sigurnost i našu kršćansku kulturu. Zato smo izgradili ogradu i zato štitimo naše granice. Međutim, birokrati u Bruxellesu ne žele poštivati našu odluku. Da bi postigli svoj cilj, žele razbiti otpor zemalja koje se protive imigraciji.

Također, vi imate pravo znati što se Bruxelles sprema učiniti. Zato se sada obraćam vama: molim vas pročitajte priloženi letak o sljedećim koracima koji su planirani u Bruxellesu.

Iskreno,

Viktor Orbán,

Premijer Mađarske.

Na sastanku kolegija povjerenici EU su danas dali odgovor na pokrenutu kampanju u Mađarskoj. Europska komisija se slaže da građani zaslužuju znati istinu o tome što EU radi, no zaslužuju znati činjenice, a ne fikciju.

Europska komisija je priopćila da želi ispraviti krive informacije i tvrdnje mađarske vlade. Prema Komisiji, kampanja mađarske vlade iskrivljuje istinu i nastoji oslikati mračnu sliku tajne zavjere kojom se potiče migracija u Europi.

Na tvrdnju Orbanovog pisma da Bruxelles želi uvesti obvezne migrantske kvote Komisija je odgovorila da je naseljavanje izbjeglica koji potječu iz zemalja izvan EU uvijek bilo i bit će osnovano an dobrovoljnom nacionalnom konsenzusu pojedinih država. Ipak izvanrednu obvezu su morali uvesti tijekom migrantske krize kada su određene države članice poput Italije i Grčke bile pod pritiskom. Odluka koje je donijelo vijeće je tada tražilo od Mađarske da primi samo mali broj tražitelja azila (680 od 34,710) što ona nije ispunila.

Jednako tako netočne su tvrdnje da EU želi oslabiti njihove granice, dati organizacijama koje podržavaju imigraciju još više financijskih sredstava te učiniti migraciju lakšom kroz korištenje migrantskih viza i bankovnih kartica. U odgovoru se navodi da države članice nisu niti zahtijevale ili Komisija nije predložila nove zakone za izdavanje tzv. migrantskih viza. Istina je da Komisija financira program UNHCR-a prema kojem tražitelji azila u Grčkoj primaju mjesečnu naknadu koji im omogućava da zadovolje osnovne potrebe no te kartice su ograničene samo na teritorij Grčke, a identitet svake osobe koja ju koristi je poznat.

- Europska unija nije i nikada nije bila samo 'Bruxelles' već je to projekt koji su vodile i osmislile države članice, od kojih svaka odlučuje jednostrano i demokratski da je to put koji žele usvojiti, uključujući Mađarsku. Svaka od tih država članica, uključujući i Mađarsku, ima jednaku odgovornost i zasluge za kolektivne odluke – naglašeno je u odgovoru Komisije.

Uoči izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju Orbanov stav usmjeren protiv Europske komisije prijeti razdorom među europskim pučanima.


Manfred Weber (EPP), jedan od kandidata za Junckerovog nasljednika, uputio je jednu od najoštrijih kritika mađarskom vođi zbog plakata i vladine kampanje rekavši da 'onaj tko vodi kampanju protiv trenutnog predsjednika komisije, člana EPP-a, ne pripada EPP-u'.


U jednakom stilu, nasljednica Angele Merkel na čelu njemačkog CDU-a, Annegret Kramp-Karrenbauer, izjavila je prošlog tjedna za njemački tjednik Der Spiegel da Fideszu mora dokazati da mu je još uvijek mjesto među europskim pučanima.

Prošlog mjeseca u razgovoru s novinarima, glavni glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács odbacio je pretpostavke da će Fidesz biti prisiljen napustiti EPP.

- Mi pripadamo tamo, mi smo članovi i naša izborna kampanja će biti u skladu s Europskom pučkom strankom - izjavio je Kovács

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39