Orbán na obljetnici Paneuropskog piknika: 'Zbog želje za slobodom smo prije 30 godine rušili zidove, a danas ih iz istih razloga gradimo'

- Prije tri desetljeća smo zbog želje za slobodom rušili žice na graničnim prijelazima, a danas ih izbog istih težnji ponovno postavljamo - izjavio je mađarski premijer Viktor Orbán na konferenciji za novinare koja se održala u sklopu jubilarne obljetnice tzv. Paneuropskog piknika kojim su se stvorili uvjeti za završetak Hladnog rata.
Na jubilarnu obljetnicu Paneuropskog piknika došli su zaštitna lica suvremene migrantske politike EU: njemačka kancelarka Angela Merkel (lijevo) i mađarski premijer Viktor Orban
 Bernadett Szabo / REUTERS

Na današnji dan prije točno trideset godina, mađarska je granična policija prvi put dopustila građanima Istočne Europe slobodan prolaz u Austriju, što je bio početak kraja politike željezne zavjese. Samo nekoliko mjeseci kasnije i službeno je srušen Berlinski zid čime je okončan Hladni rat.

- Europi su danas potrebne jake granice i zaštita Schengena - izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na čudo prisutnih sudionika, koji su od nje očekivali da će iskoristiti priliku da uputi još jednu kritiku svom domaćinu zbog brojnih optužbi za krišenje vladavine prava.

Kontekst

Sredinom kolovoza 1989. godine, u jeku Hladnoga rata i oštre podjele na Istok i Zapad Europe, na graničnom prijelazu Sopron koji Mađarsku dijeli od Austrije, okupilo se mnoštvo ljudi kako bi prosvjedovali protiv podjele Europe. Taj je događaj zbog svoje prirode dobio naziv Paneuropski piknik. Granična kontrola je privremeno otvorila prijelaz, čime je prisutnima omogućila da pređu 'na drugu stranu'. Policija je odbila pucati po prosvjednicima, a granični je prijelaz narednih tjedana ostao otvoren zbog čega se Mađarima i Austrijancima u prijelazu granice pridružilo i mnoštvo građana Istočne Njemačke, koji su preko Austrije prebjegli u Zapadnu Njemačku. Nekoliko mjeseci nakon, u studenom 1989. godine, srušen je Berlinski zid čime je i službeno okončan Hladni rat.

Samo tri desetljeća poslije, mađarski premijer Viktor Orbán poznat je kao državnik koji postavlja prepreke na graničnim prijelazima, dok je njegova kolegica Angela Merkel postala svojevrsno zaštitno lice migrantske politike EU posljednjih godina. No, Mađare danas vrijeđa usporedba žilet žica na njihovim današnjim granicama sa željeznom zavjesom 1980-tih godina.

- Migracijski val još uvijek nije završen. Čvrsta granica Mađarske jedini je spas za sigurnost Njemačke i Austrije, a mi tu dužnost shvaćamo uistinu ozbiljno - izjavio je premijer Viktor Orbán na konferenciji za novinare, dodavši da je kritika koju EU neprestano daje njegovoj vladi zbog narušavanja vladavine prava 'politički obojena' zbog čega je 'neće komentirati'.

- To smo 1989. napravili zbog europskog jedinstva, a ovo što danas radimo služi očuvanju tog jedinstva – objašnjava Reutersu Arpad Bella koji je krajem 1980-tih godina bio angažiran na graničnom prijelazu Sopron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30