Orbán Viktor izgubio izbore u Budimpešti

Kandidat ujedinjene opozicije osvojio oko 50 posto glasova i pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika.
Mađarski premijer Orban Viktor i njegova supruga Levai Aniko na glasanju na lokalnim izborima u Budimpešti
 Bernadett Szabo / REUTERS

Oko 22.15 sati dosadašnji je gradonačelnik Budimpešte, član vladajuće stranke Fidesz, Tarlós István priznao svoj poraz. I čestitao pobjedniku. Naime, nakon što je prebrojano nešto više od 70 posto glasova, Tarlós je imao samo 44.82 posto glasova i bio je u padu. Njegov glavni konkurent Karácsony Gergely osvojio je 50,11 posto glasova. Tarlós István je nakon toga nazvao Karácsonyja i čestitao mu na pobjedi.

Za pobjedu nije potrebna natoplovična već je dovoljna relativna većina. To je mehanizam koji je u izborni zakon uveo premijer Orbán Viktor i tako je osvajao velik broj zastupnika u parlamentu jer je opozicija sve do ovih lokalnih izbora bila razjedinjena. Pa su se njihovi glasovi gubili.

Karácsony je kandidat svih oporbenih stranaka (MOMENTUM-DK-MSZP- PARBESZED-LMP) osim Jobbika. No, ta je radikalno desna stranka odlučila da neće otežavati posao opoziciji te nije istaknula svog kandidata. Što se pokazalo više nego korisnom strategijom za pobjedu u mađarskom glavnom gradu.

Jobbik se naime sukobio s Orbánom u kampanji za nacionalne izbore 2018. godine kada je odlučio krenuti u snažnu borbu protiv premijerovog Fidesza. Naime, tada je jedan od Orbánovih suradnika prešao u Jobbik i počeo borbu Orbánovim oružjem. No, vlada je iskoristila brojne alate na raspolaganju kako bi onemogućila Jobbik u planiranom.

Od same pobjede opozicijskog kandidata gotovo da je važnija informacija da je opozicija osvojila većinu i u gradskom vijeću glavnog grada Mađarske koji sada postaje centar opozicijske borbe protiv premijera. Kojem se to nikako neće sviđati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:51