Ostavka ruske vlade nakon Putinovog govora o stanju nacije. Novi premijer Mihail Mišustin, šef porezne službe

Ruski premijer Dmitri Medvedev je objavio ostavku ruske vlade.
Putin pred zastupnicima
 Alexander Zemlianichenko / AFP

Tijekom govora o stanju nacije, ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da bi Rusija trebala ostati "snažnom predsjedničkom republikom", ali je isto tako naveo da bi trebalo dati više političkog utjecaja parlamentu. Prije svega, rekao je, zastupnici bi trebali imati pravo imenovati premijera, zamjenike i ministre. Sada ih imenuje predsjednik, Putin.

Putin je odmah nakon objave ostavke vlade ponudio premijeru Medvedevu da postane zamjenik predsjednika Vijeća nacionalne sigurnosti Ruske Federacije gdje će biti odgovoran za pitanja obrane i sigurnosti. Medvedev je za rusku televiziju izjavio "da će ove promjene, kad budu prihvaćene, i nakon predviđene diskusije, donijeti važne promjene ne samo kad je riječ o broju članaka Ustava nego i o balansu snaga u cjelini".

"Predlažem promjenu poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi (donji dom parlamenta) ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre", rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

"U ovom kontekstu, jasno je da mi, kao vlada Ruske Federacije, trebamo pružiti predsjedniku naše države mogućnost da donese sve odluke nužne za navdene promjene. U takvim okolnostima vjerujem da je korektno u skladu sa člankom 117 Ustava, da vlada u sadadšnjem sastavu podnese ostavku", rekao je Medvedev.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo. Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim.

Riječ je o precizno insceniranoj, ali neočekivanoj operaciji koja je dio šireg projekta "Putin nakon Putina". Naime, 2024. godine istječe drugi mandat Vladimiru Putinu na čelu Rusije nakon kojeg se više ne smije kandidirati. Iz navedenih se promjena može zaključiti da bi jačanje pozicije premijera moglo biti pozicija na koju bi se Putin preselio nakon 2024. No, tu postoji i jedan problem: za to mu je potrebna većina u Dumi, a njegova stranka Ujedinjena Rusija ne stoji baš najbolje. No, ne treba zaboraviti izreku jednog od Putinovih idola, Staljna: "Nije bitno tko glasa nego tko broji glasove".

Sljedeći parlamentarni izbori u Rusiji će biti održani najkasnije do 19. rujna 2021. godine.

Putin je istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava. Amandmani bi trebali dati nacionalnom zakonodavstvu prvenstvo pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s ruskim ustavom. Rusija trenutačno stavlja međunarodno pravo iznad svojih zakona.

Putin je rekao da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju. "Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju", istaknuo je Putin, dodavši da su "naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu". Po njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija.

Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zadnjih tjedana i dana. "Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu", kazao je.

"Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima", naglasio je Putin. "Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva." On je rekao da tih pet zemalja morati pokrenuti "mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte suvremenih međunarodnih odnosa".

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji. "U Rusiji danas živi gotovo 147 milijuna ljudi, ali je zemlja ušla u veoma teško demografsko razdoblje jer stopa nataliteta ponovo opada", upozorio je predsjednik.

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine. "To nije dovoljno za našu zemlju", naglasio je. Po njegovim riječima, niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za potporu obiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:12