Osušilo se drvo prijateljstva koje su posadili Macron i Trump

Autor:

11.06.2019.

U.S. President Donald Trump and French President Emmanuel Macron shovel dirt onto a freshly planted oak tree as Brigitte Macron and first lady Melania Trump watch during a tree planting ceremony on the South Lawn of the White House in Washington, U.S., April 23, 2018. Picture taken April 23, 2018. REUTERS/Steve Holland - RC1E28209D90
Steve Holland / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump sadi drvo prijateljstva na travnjaku ispred Bijele kuće tijekom službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

Hrast kojeg su posadili američki predsjednik Donald Trump i njegov francuski kolega Emmanuel Macron u vrtu Bijele kuće kao simbol prijateljstva osušio se, izvijestili su francuski mediji.

Fotografija Donalda Trumpa i Emmanuela Macrona s lopatama u ruci pored sadnice i svježe iskopane zemlje, dok ih sa strane promatraju njihove supruge, obišla je svijet.

Sadnica hrasta za tu je prigodu bila dovezena iz šume na sjeveru Francuske gdje je poginulo više od 2000 američkih marinaca tijekom Drugog svjetskog rata.

Međutim, to mlado drvo, simbol francusko-američkog prijateljstva, gotovo je odmah nestalo kako bi bilo stavljeno u karantenu.

- Riječ je o obveznoj mjeri za svaki živi organizam uvezen u Sjedinjene Države - objasnio je tadašnji veleposlanik Francuske u SAD-u Gérard Araud i dodao "Drvo će ponovno biti posađeno".

Istina je, međutim, da drvo do danas nije posađeno, objavio je diplomatski izvor.

Macron i Trump ponovno su se sreli u prigodi obilježavanje 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji gdje nisu razgovarali o brojnim temama u kojima se razilaze, od stajališta prema Iranu do svjetske trgovine što je pokvarilo njihove odnose u godinu dana.

Drvo se u međuvremenu osušilo u karanteni, piše belgijski Le Soir.