PALA AUSTRIJSKA VLADA Unatoč pobjedi na europskim izborima, Sebastianu Kurzu izglasano nepovjerenje

Austrijski parlament odlučno je srušio vladu Sebastiana Kurza tijekom današnjeg glasanja o povjerenju.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz prilikom glasovanja o nepovjerenju
 Lisi Niesner / REUTERS

Povjerenje austrijskoj vladi u pitanje je dovela mala oporbena stranka Jetzt, a njihov je prijedlog mogao uspjeti samo u slučaju da socijaldemokrati i donedavni koalicijski partneri Slobodarske stranke (FPÖ), glasaju protiv Kurzove vlade.

Unatoč tome što su Kurzovi pučani najveći pobjednici jučerašnjih izbora za Europski parlament u Austriji, zbog korupcijskog skandala potpredsjednika FPÖ Heinz-Christiana Strachea, ta je stranka morala izaći iz vladajuće koalicije.

Istovremeno, Strache, koji je bio prisiljen napustiti svoju poziciju zamjenika kancelara po nalogu Kurza, osvojio je dovoljan broj glasova na izborima za mandat u Europskom parlamentu.

- Bilo bi naivno od kancelara da pretpostavi da mu mi damo povjerenje, kad on nije imao povjerenja u nas - izjavili su zastupnici stranke FPÖ za austrijski dnevni list.

Ibiza skandal

Njemački dnevnik Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung objavili su tajnu snimku Strachea snimljenu na Ibizi prije dvije godine, netom prije Austrijskih općih izbora 2017. godine.

Nakon ostavke Starchea u subotu, Kurz je pozvao na prijevremene izbore koji bi se trebali održati u rujnu. Zbog koalicije s krajnjom desnicom, austrijski su pučani izgubili povjerenje brojnih umjerenih birača.

Njemački socijaldemokrati, koji su osvojili drugo mjesto na izborima za Europski parlament kritizirali su vladajuće zbog neodgovornosti. Udo Bullman, šef socijalista u Europskom parlamentu, komentirao je da 'kad se udružite s krajnjom desnicom radi moći otvarate put korupciji' te da je ovo primjer da 'EPP nije sposoban voditi Europu'. S druge strane, njemački ekstremno desničarski AfD podržao je FPÖ i odbio osuditi skandal navodeći da ne može suditi prema jednom izoliranom incidentu.

Predsjednik Austrije Alexander Der Bellen je rekao da su ostali ministri FPÖ-a u kabinetu podnijeli ostavke zbog skandala.

Kurz je rekao da će pronaći zamjenike za ministre FPÖ-a izjavivši da je skandal 'uništio reputaciju republike'.

Sada, austrijski predsjednik sada mora odlučiti tko će biti kancelar i voditi privremenu vladu uoči izbora koji se očekuju u rujnu.

Šira slika

Skandal je najveća kriza koja potresa austrijsku vladajuću koaliciju od njenog formiranja 2017. godine, a tijekom vikenda više od 5 tisuća prosvjednika se okupilo ispred kancelarovog ureda u Beču pozivajući na nove izbore i pad vlade.

Kriza u Austriji dolazi u nezgodnom trenutku za europske populističke snage koje su tijekom izbora za Europski parlament osvojile dobar rezultat u Francuskoj, Italiji, Ujedinjenoj Kraljevini te državama srednje i istočne Europe.

Također, Rusija je negirala svoju umiješanost u krizu. Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov izjavio je da 'ne može procijeniti pojavu videa jer nema veze s Rusijom, ruskim predsjednikom ili vladom'.

- Nismo sigurni tko je ta žena; je li uopće Ruskinja. Upravo zato to nema veze s nama - tvrdi Moskva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:51