Pet rumunjskih političara koji će imati ključnu ulogu tijekom predsjedanja EU

Početkom 2019. godine, Rumunjska je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijeća Europske unije, zamijenivši time Austriju koja je proteklih šest mjeseci obnašala tu dužnost.
Rumunjska i EU zastava ispred sjedišta rumunjske vlade u Bukureštu
 Inquam Photos/Octav Ganea / REUTERS

Unatoč tome što Bukurešt tvrdi da je spreman preuzeti odgovornost predsjedanja Europskom unijom u njezinim najturbulentnijim vremenima, u državi trenutno vlada kaos na političkoj sceni. Naime, iskrsnuo je sukob između predsjednika i premijerke, a zbog prijedloga reforme kojime bi se de facto pojednostavila korupcija u državi, brojni Rumunji su izašli na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

S obzirom na to da će Rumunjska predsjedati Europskom unijom tijekom Brexita i europarlamentarnih izbora, postavlja se pitanje ima li dovoljno kapaciteta da se adekvatno suprotstavi brojnim izazovima. U tom smislu vrijedi analizirati rumunjske dužnosnike koji će se narednih mjeseci posebno istaknuti u medijima.

1. Vasilica Viorica Dăncilă
Romanian Prime Minister Viorica Dancila is sworn during a ceremony at the Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, January 29, 2018. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ROMANIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ROMANIA. - RC1694B8A250
Octav Ganea / REUTERS
Rumunjska premijerka Viorica Dancila

Osoba koja će zasigurno imati najznačajniju ulogu tijekom rumunjskog predsjedanja Europskom unijom je premijerka Viorica Dăncilă. U povijesti rumunjske politike ostat će zapisana kao prva žena na čelnoj državničkoj funkciji te države. Premijerkom je postala kao zastupnica Socijaldemokratske stranke, čijoj platformi pripada i na razini Europske unije. Na izborima za Europski parlament 2014. godine osvojila je svoj drugi mandat na listi Socijaldemokrata, u kojem još uvijek obnaša dužnost potpredsjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, a članica je i Odbora za ženska prava i jednakost spolova. U Rumunjskoj je poznata po zastupanju rodne ravnopravnosti u politici, ali i po brojnim gafovima i incidentima. Naime, birači joj najčešće zamjeraju loše poznavanje rumunjske gramatike, kao i nedovoljno korištenje stručnih termina u političkim raspravama. Javnost i nevladine udruge najviše su joj zamjerili kada je jednom prilikom skupinu političkih neistomišljenika nazvala 'autistima', a podsmjeh mnogih zaradila je i tijekom službenog državničkog posjeta Crnoj Gori, tijekom kojeg je Podgoricu zamijenila Prištinom. Rumunjska opozicija je protiv nje u svibnju 2018. godine podignula kaznenu prijavu zbog veleizdaje vezane uz premještanje rumunjskog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. Optužbe su bile odbačene zbog nedostatka dokaza. Proteklih je tjedana Dăncilă privukla pozornost stranih medija zbog otvorenog sukoba s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, koji ju je optužio za stranačku pristranost pri obnašanju dužnosti premijerke.

2. Klaus Iohannis

Romanian President Klaus Iohannis arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 13, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis trenutni je predsjednik Rumunjske koji tu dužnost obnaša od 2014. godine. Prije toga, bio je stranački čelnik rumunjske Nacionalne liberalne stranke. Prvi je predsjednik Rumunjske njemačkog podrijetla, a na političkoj sceni se probio kao uspješan gradonačelnik svog rodnog grada Sibia. Naime, pod njegovim je vodstvom grad iskoristio bespovratna sredstva Europske unije, postavši 2007. godine prijestolnicom kulture EU. Grad Sibiu se danas često spominje kao simbol angažmana Europske unije i eurozone, dok se put prema jačoj i demokratskijoj uniji nerijetko referira kao 'Put prema Sibiu'. Tijekom predsjedničke kampanje istaknuo se najavivši borbu protiv korupcije, jačanje demokracije i unaprjeđenje pravnog i zakonodavnog sustava. Veliki je zagovornik europskog projekta i borac za ljudska prava, koji je među prvima potaknuo raspravu o pravima LGBT zajednice u Rumunjskoj. Iohannis se oštro suprotstavio aktualnoj vladi Viorice Dancile. Prema procjenama vodećih europskih medija, Klaus Iohannis bi mogao zamijeniti Donalda Tuska na čelu Europskoga vijeća već ove godine.

3. Corina Crețu

Regional Policy European Commissioner-designate Corina Cretu of Romania addresses the European Parliament's Committee on Regional Development, at the EU Parliament in Brussels October 1, 2014.       REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS) - GM1EAA119P801
Yves Herman / REUTERS
Corina Crețu

Corina Crețu od 2014. godine obnaša funkciju povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku. Opseg njezina posla obuhvaća alokaciju bespovratnih sredstva iz fondova Europske unije, ali i provedbu i nadzor europskih projekata. Upravo zato, riječ je o političarki koja uživa veliki ugled u državama koje uvelike ovise o razvojnim fondovima. Kao povjerenica poznata je po zalaganju za bolju kohezijsku politiku, zato što vjeruje da fondovi moraju zadržati funkciju 'glavne investicijske politike u Europskoj uniji'. Tijekom svog angažmana zalagala se za zadržavanje postojećih financijskih sredstva namijenjenih fondovima Europske unije u novom proračunskom prijedlogu. Također, poticala je nerazvijene regije Europe da što bolje iskoriste svoje kapacitete i raspoloživa sredstva kako bi proveli strukturne reforme. Unatoč tome što je predana članica rumunjske Socijaldemokratske stranke, otvoreno je istupila protiv stranačke i državne politike svoje stranke. Mediji su u nekoliko prilika prenijeli oštru kritiku koju je Cretu uputila rumunjskoj vladi zbog nedostatnog korištenja fondova EU. Tijekom rumunjskog predsjedanja Europskom unijom, očekuje se da će Crețu unatoč svojoj stranačkoj pripadnosti biti korisna saveznica predsjednika Klausa Iohannisa.

4. Luminita Odobescu
Regional and European Values for Sustainable Energy in Central and Eastern Europe
Dominique Hommel / European Union 2016 - Source : EP (EP-035678A)
Luminita Odobescu

Luminita Odobescu poznata je po svom bogatom diplomatskom iskustvu i zavidnoj karijeri u međunarodnoj politici. Istaknula se kao jedna od ključnih političkih figura tijekom pregovora o ulasku Rumunjske u Europsku uniju. Od 2015. godine obnaša dužnost stalne predstavnice Rumunjske pri Europskoj uniji. Odobescu je bila među prvim rumunjskim dužnosnicima u Europskoj komisiji, a ističe se odličnim poznavanjem francuskog jezika i doktoratom iz međunarodnih ekonomskih odnosa. Svoju je stručnost pokazala u sektoru energetike, gospodarstva, monetarne unije, poreza i trgovine, a izrazila je svoju spremnost za dodatni angažman na definiranju budućih trgovinskih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije nakon Brexita.

5. Adina-Ioana Vălean

UN Climate Change Conference (COP24) in Katowice, Poland: ambiance shots of the MEPs arrival
DANIEL DMITRIEW / European Union 2018 - Source : EP (EP-081667A)
Adina-Ioana Vălean


Adina-Ioana Vălean od siječnja 2017. godine obnaša funkciju predsjednice Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Fokusirana je na ključna pitanja kao što su klimatska politika, zdravstvena zaštita i opasne kemikalije. Valean je članica Nacionalne liberalne stranke i skupine europskih pučana u Parlamentu. Zanimljivo je to da je udana za bivšeg predsjednika Nacionalne liberalne stranke Crina Antonescua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:23