Piše Inoslav Bešker Salvini sanja Evropu u kojoj će suverenisti napokon imenovati evropovjerenike

"Ljude ne zanimaju ideološke raspre“, a "mi hoćemo pobijediti i promijeniti Evropu“, poručio je federalni tajnik talijanske ksenofobne vladine Lige Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade, na skupu u Milanu, naslovljenome "Prema Evropi zdrava razuma“.
Čelnici četiri stranke nove europarlamentarne grupe Evropski pučki i narodni savez: Vistisen (Danska), Meuthen (Njemačka), Salvini (Italija), Kotro (Finska)
 Alessandro Garofalo / REUTERS

Naime, Luigi Di Maio, politički vođa PoKreta 5 zvjezdica koji je zajedno s Ligom sastavio vladinu većinu u talijanskom Parlamentu, prigovorio je Salviniju da se Liga za evroparlamentarne izbore udružuje s fašistima i rasistima. Salvini to odbacuje tvrdeći – jednako kao i njegovi partneri iz još ksenofobnije Finske stranke – da više ne vrijedi podjela na ljevicu i desnicu, da više nema ni komunista ni fašista, nego da postoji samo podjela na nacionaliste i globaliste, te da oni žele Evropu spasiti od nasilja evrobirokracije u Bruxellesu i izvojevati zdravu Evropu zdravih nacionalizama.

Onima koji ih optužuju za ekstremističku nostalgiju za fašizmom Salvini je odgovorio: "Danas za ovim stolom nema nostalgičara ekstremista, jedini nostalgičari su u Bruxellesu“. Također: "Nema lošeg društva za ovim stolom. Loše je društvo ono koje vlada Evropom.“ Također: "Ne može promijeniti Evropu onaj tko njome već godinama vlada“ – što je još jedna strelica partnerima s desnog centra, pa i Braći Italije, na čijoj listi je i Giulio Cesare Mussolini, Benitov praunuk i Alessandrin nećak (koji također kaže da nije fašist)..

Novinarima, koji su ipak insistirali na pitanjima o rasizmu Meuthen je odvratio da ni u njegovoj stranci nisu antisemiti nego prijatelji Izraela, da u njoj nema nacista, te da naciste hvali samo "neka izolirana budala“.

Za stolom u Milanu u ponedjeljak su se, uz Salvinija, našli još Jörg Meuthen (Alternative für Deutschland - EFDD), Olli Kotro (Finskparty - ECR) i Anders Vistisen (Dansk Folkeparti - ECR). Nisu pozvani, na primjer, Marine Le Pen (Rassemblement national – ENF), Gert Wilders (Partij voor de Vrijheid – ENF) ili Heinz-Christian Strache (Freiheitliche Partei Österreichs – ENF), a razlog je bio jednostavan: to je bio početak nacionalne kampanje za evroizbore, kojim su dominirale interne talijanske političke, ekonomske i financijske teme. Trojica gostiju bili su, u neku ruku, Salvinijevi "prateći vokali“, što sebi "jači igrači“ ne bi smjeli dopustiti.

Hrvatska nije bila predstavljena ni na nižoj razini. Ruža Tomašić jest u Strasbourgu članica ECR, u kojoj su i Kotro i Vistisen, ali je pitanje hoće li u novi Evropski parlament ući netko s liste Hrvatskih suverenista. No, sa Savinijem pregovara Most, kako je bile nedavno objavljeno.

Za razliku od njih, također antiglobalistički Živi zid biva pozivan na zajedničke skupove koje predvodi Di Maio (MoVimento 5 stelle – EFDD).

Veoma je vjerojatno da će među tim evroparlamentarnim grupama (koje u Hrvatskoj zovu klubovima) biti popriličnog prestrojavanja, ali na višenacionalna predizborna okupljanja idu samo oni za koje se računa da mogu biti važni za konstituiranje tih grupa (za svaku grupu je minimalan uvjet 25 evrozastupnika iz najmanje sedam država članica). Stranke okupljene u Milanu osnovat će novu grupu, Evropski pučki i narodni savez (EUPN), najavio je Meuthen.

Salvini kaže de žele biti nazočni "u gotovo svim evropskim državama“. "Cilj nam je da nas bude mnogo i da budemo neizbježni pri imenovanju evropovjerenikâ“, rekao je. Još ranije je spomenuto njihovo uvjerenje da će na izborima za Evropski parlament suverenisti osvojiti 120-150 mandata (sada ih imaju 30).

Dakako da nije uzmanjkao ni onirički naglasak, poznat iz parola o tisućljetnim sanjama: "Počinjemo raditi na novome evropskom snu. Danas je Evropa mnogima mȍra“, poentirao je Salvini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:21