Plenković europarlamentarcima predstavio hrvatske prioritete predsjedanja: 'Moramo se približiti građanima EU'

Premijer Andrej Plenković jutros je zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu predstavio hrvatske prioritete predsjedanja Vijećem Europske unije objedinjene pod sloganom 'Snažna Europa u svijetu punom izazova'.
Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na plenarnoj sjednici u Strasbourgu tijekom koje će biti predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja
 FREDERICK FLORIN / AFP

- Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i moje sugrađane. Prije manje od 30 godina održali smo prve demokratske izbore u svojoj neovisnosti, i čast mi je što Vam se danas mogu obratiti tijekom 28 obljetnice međunarodnog priznanja naše samostalnosti - izjavio je predsjednik hrvatske Vlade tijekom obraćanja nekolicini prisutnih zastupnika u relativno praznoj prostoriji Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Plenković je istaknuo Višegodišnji financijski okvir kao jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja, zato što novi proračun EU mora Europi omogućiti bolju vidljivost i veću efikasnost na globalnoj sceni.

- Nećemo se libiti posegnuti za svim raspoloživim sredstvima da u što skorijem roku pronađemo kompromisno rješenje, ali da i saslušamo sve vaše zahtjeve i kritike. Moramo biti ujedinjeni, zato što bi eventualni neuspjeh samo ojačao naše protivnike koji se nadaju propasti EU - objasnio je Plenković na tečnom engleskom jeziku.

Pitanje izlaska Ujedinjene Kraljevine drugi je ključan izazov s kojim će se Hrvatska trebati pozabaviti narednih šest mjeseci.

- Tranzicijski period od 11 mjeseci uistinu je kratak, tako da ćemo trebati posegnuti za uistinu svim raspoloživim sredstvima kako bismo u tih nekoliko mjeseci pronašli temelj za kvalitetan sporazum na kojem će se bazirati naši budući odnosi s bivšom članicom EU - kazao je premijer.

- Zagrebački summit koji će se održati u svibnju, održat će se 20 godina nakon posljednjeg takvog summita. Od tada, jedino je naša država postala punopravnom članicom EU, tako da je naša zadaća da iskoristimo naše predsjedanje kako bismo pružili ruku državama u regiji da i one, nakon što zadovolje sve potrebne kriterije, postanu punopravnim članicama EU - poručio je Plenković, održavši taj dio govora na francuskom jeziku, čime je simbolično pružio ruku predsjedjedniku Emmanuelu Macronu koji je Sjevernoj Makedoniji i Albaniji uložio veto.

Konferencija "Budućnost Europe", za čiju je organizaciju zadužena hrvatska povjerenica i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, bit će jedan od zadataka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

- Dužni smo održati dijalog s našim građanima, kako bismo razumjeli što je dovelo do Brexita i porasta euroskepticizma. Dužni smo našim građanima dati platformu na kojoj oni sami mogu objasniti što žele od Europe - zaključio je.

Nakon što je zastupnicima predstavio izazove koji su se na stolu hrvatskog predsjedanja našli po svojevrsnoj inerciji, zato što te probleme prijašnje države tijekom svog predsjedanja nisu stigle riješiti, Plenković je Europskom parlamentu predstavio četiri stupa predsjedanja objedinjena pod sloganom 'Snažna Europa u svijetu punom izazova'.

- Veliko mi je zadovoljstvo ponovno Vas vidjeti, samo nekoliko dana nakon što smo u gostoljubivom Zagrebu održali sastanak Europske komisije - izjavila je Ursula von der Leyen, ponovno nosivši maramu s logom hrvatskog predsjedanja EU.

Von der Leyen je hrvatskom premijeru zahvalila na fantastičnom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu kojeg je istaknula kao poseban događaj tijekom svog posjeta Zagrebu.

- Hrvatska je prošla kroz krvavo ratište da bi danas postala samo srce Europske unije - zaključila je predsjednica Komsije, a u svom je govoru spomenula i karijeru Andreja Plenkovića u institucijama EU.

- Hrvatska je članica koja je na svojoj koži osjetila moć članstva u EU, zato mi je drago što će imati ključnu ulogu u deblokadi proširenja na Zapadni Balkan. Vjerujem da ćemo tijekom narednih tjedana pronaći kompromisno rješenje za objedinjavanje nove metodologije, a to je nužan preduvjet da Zagrebački summit bude uspješan - izjavila je Ursula von der Leyen.

Predsjednica Komisije koja tijekom svog mandata želi postaviti temelje ekološke revolucije cijele Europe, kolege u Europskom parlamentu pozvala je da što prije pronađu rješenje za Višegodišnji financijski okvir koji je nužan preduvjet za ostvarenje ambicioznih ciljeva njenog mandata.

Ursula von der Leyen je svoj govor u Europskom parlamentu završila citatom Marije Jurić Zagorke, istaknuvši da je ono što je najvažnije sloboda.

- To mora biti dragovoljna sloboda jer gdje postoji ta dobrovoljna sloboda, postoji i snaga -zaključila je von der Leyen.

Hrvatskom premijeru su se potom obratili predsjednici parlamentarnih grupacija.

- Hrvatska je najbolje ogledalo europske kulture zato što objedinjuje sve ono što pripada tkivu EU; ostavština Rimskog carstva u Splitu, Austro-ugarske Monarhije u Zagrebu te Mletačkog Carstva u Istri i Primorju - izjavio je bivši spitzenkandidat Europske pučke stranke Manfred Weber, zaključivši da je jedinstvo ključ na kojem počiva budućnost cijele Unije. U tom je tonu Weber Plenkovića pozvao da se tijekom narednih šest mjeseci posebno angažira oko dijaloga s Danskom, Francuskom i Nizozemskom s jedne strane te Sjevernom Makedonijom i Albanijom s druge strane oko pronalaska rješenja deblokade pristupnih pregovora.

- Vrijeme je da naša najmlađa članica postane lider EU. Uvijek možete računati na potporu cijele Europske pučke stranke - zaključio je Weber, dodavši rečenicu na hrvatskom 'Mi smo s vama!'.

Andreju Plenkoviću obratila se i čelnica europskih socijaldemokrata Iratxe Garcia Perez.

- 'Europa koja štiti' za nas je socijalno osjetljiva Europa, pa vas pozivamo da u taj prioritet ubrojite i nasilje nad ženama, rastuće siromaštvo i isključenost mladih iz današnjeg društva - apelirala je Garcia Perez.

- Nadamo se da ćete tijekom vašeg mandata na čelu EU pronaći kompromisna rješenja koja će odgovoriti na te izazove.

Lider europskih liberala iz grupacije 'Obnovimo Europu', Dacian Cioloș, Plenkoviću je poručio da su hrvatski prioriteti predsjedanja Europi dali jednu novu razinu ambicije.

Cioloș je potvrdio da će hrvatsko predsjedanje biti ključno za dogovaranje novog proračuna EU, a u ime svih zastupnika Europskog parlamenta Hrvatsku je pozvao da se što strastvenije bori za veći proračun kojim će se predvidjeti sredstva za ambicioznu politiku Komisije. Liberali su čestitali Plenkoviću i Charlesu Michelu na angažmanu oko krize u Libiji i poručili su mu da će u njihovoj grupaciji uvijek imati partnera spremnog na suradnju.

Ska Keller, liderica europskih Zelenih, čestitala je Hrvatskoj na prvom ikad mandatu na čelu Vijeća EU.

- Pozivam Vladu RH da se više angažiraju i na domaćem terenu po pitanju promocije zelene politike - objasnila je Keller.

- Zabrinuta sam zbog izvješća međunarodnih organizacija oko odnosa hrvatske policije i migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom. Zabrinuta sam zato što Vlada RH nije učinila dovoljno da te zločine istraži, a optužbe koje iznose međunarodne organizacije nisu dopustive niti za jednu državu na svijetu, a kamo li za članicu EU - oštro je zaključila Keller, apeliravši na hrvatsku Vladu da se tijekom predsjedanja više angažira oko zaštite vladavine prava u članicama tzv. 'istočne Europe'.

Dijametralno suprotan stav ima zastupnik Nicolas Bay iz grupacije Identitet i Demokracija.

- Ako ne možemo zaštititi svoje vlastite granice, koja je onda funkcija Europske unije - izjavio je Nicolas Bay apeliravši na Vladu RH da podzme sve raspoložive mjere da građanima EU vrati osjećaj sigurnosti.

Švedska zastupnica Malin Bjork iz redova Ujedinjene ljevice, premijera Plenkovića i Vladu RH optužila je zbog tretmana migranata na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

- Nakon izvješća nevladinih udruga i sama sam otišla u prihvatne centre na granici Republike Hrvatske te sam na svoje oči vidjela kako se policija odnosi prema migrantima. Država koja se tako ponaša prema ljudima ne bi trebala dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. - oštro je zaključila Bjork, na što joj je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol replikom odgovorio da 'širi laži i neistine'.

- Ovo nisu prioriteti iza kojih bi stao Franjo Tuđman, a samim time pretpostavljam da iza njega ne stoje niti hrvatski građani - izjavio je njemački zastupnik Maximilian Krah iz Alternative za Njemačku.

Plenkoviću se obratio i katalonski zastupnik Carles Puigdemont, koji je na ovoj plenarnoj sjednici prvi put sudjelovao kao punopravni europarlamentarac. Lider katalonskih separatista Plenkoviću je zahvalio što je Vlada RH Madrid i Barcelonu pozvala na dijalog u pronalasku rješenja za pitanje statusa Katalonije.

Posjetimo, Plenković je u francusku prijestolnicu Europske unije došao početkom tjedna kako bi održao sastanak s novom predsjednicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, bivšom kolegicom iz Vlade RH. Također, jučer se održao i sastanak zastupnika Europske pučke stranke, najveće grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada i HDZ, na kojem je hrvatski premijer svojim europskim kolegama predstavio prioritete predsjedanja Vijećem EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:14