Plenković i von der Leyen: "Želimo novu dinamiku i deblokadu pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom"

Zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica danas je bila sjedište fokusa svih europskih, ali i svjetskih medija.
Dolazak Premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu
 Denis LOVROVIC / AFP

U preuređenim prostorijama knjižnice koju izvrsno poznaju gotovo svi zagrebački studenti, jutros se okupila krema europske i hrvatske politike kako bi sudjelovali na prvom sastanku Europske komisije Ursule von der Leyen izvan Bruxellesa.

Zagreb, 100120.
NSB.
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i Europske komisije.
Na fotografiji:
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Obiteljska fotografija sudionika sastanka Vlade RH na čelu s Andrejem Plenkovićem i predstavnicima Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen

Zanimljivo, svi povjerenici Europske komisije danas su odijenuli kravate tj. marame s logom hrvatskog predsjedanja EU. Na dnevnom redu sastanka bile su teme poput Brexita, višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, proširenje na zapadni Balkan, kriza na Bliskom istoku te usvajanje Europskog zelenog sporazuma.

Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat i pol, premijer Andrej Plenković i predsjednica Ursula von der Leyen održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavnicima svjetskih i domaćih medija predstavili zaključke sastanka.

- Izrazito smo zadovoljni što je Ursula von der Leyen za svoj program dobila uistinu veliku potporu zastupnika Europskog parlamenta - rekao je premijer Andrej Plenković na početku konferencije za medije nakon sastanka hrvatske vlade i Europske komisije.

Vlada RH je Europskoj komisiji predstavila prioritete i stajalište o najvažnijim problemima koji se trenutno nalaze na dnevnom redu Europske unije.

- Razgovarali smo o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), nesumljivo najvažnijem aktu kojeg treba donijeti na početku mandata ove Komisije. Učinit ćemo sve da postignemo kompromis koji će u najvećoj mjeri biti u skladu s očekivanjima država članica kao i ostvariti balans između suprotstavljenih očekivanja država članica - izjavio je Plenković, dodavši da je Hrvatska kao najmlađa članica EU imala najmanje prilika koristiti proračunska sredstva Unije.

- Unatoč tome što ćemo se pitanju proširenja na Zapadni Balkan više posvetiti tijekom Zagrebačkog summita u svibnju, danas smo povjerenicima Europske komisije naglasili da želimo oformiti novu dinamiku pristupnih pregovora kojom bi se deblokirali pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - kazao je premijer.

Povjerenici i hrvatski ministri su na sastanku razgovarali i o gorućim globalnim problemima, a visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell svoje je kolege izvijestio o stanju na Bliskom istoku. Borrell je odmah po završetku sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom otišao u Bruxelles, u kojem će se poslije podne održati sastanak šefova diplomacija o stanju u Iraku i Iranu.

Zeleni sporazum bio je jedna od glavnih tema današnjeg sastanka, zato što je ambiciozan plan borbe protiv klimatskih promjena jedan od ključnih prioriteta nove Europske komisije.

- Ursula von der Leyen je Zeleni sporazum predstavila u prvih 10 dana mandata, što je podiglo razinu učinkovitosti izvršne vlasti EU na novu razinu. Dužni smo svima pružiti šansu da vodeći računa o okolišu unaprijede i gospodarstvo vlastitih zemalja - zaključio je premijer, dodavši da je današnji sastanak bio izuzetno sadržajan te da je stvorio nove pretpostavke za buduću suradnju naših ministara i europskih povjerenika.

Zagreb, 100120.
NSB.
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i Europske komisije.
Na fotografiji: Ursula van der Lyen, Andrej Plenkovic i Damir Krsticevic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
komisija NSK 9.siječanj / CROPIX
Sastanak Vlade RH u NSK. Na fotografiji: predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević

Medijima se obratila i nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku. Naš uspjeh ovisi o vašem uspjehu - izjavila je čelnica Komisije, dodavši da se hrvatsko predsjedanje EU preklapa i ključnih prvih sto dana nove europske izvršne vlasti, pa će o Zagrebu ovisiti i 'sjeme' uspjeha cijele egzekutive.

Von der Leyen je naglasila da ambiciozne prioritete nove Komisije treba što prije implementirati kako bi imali rezultata, a da to nije moguće bez usvajanja novog proračuna.

- Uvjereni smo da je Europski zeleni plan nova strategija rasta EU, ali i za cijeli svijet. Trebat ćemo investirati u tu politiku koja nije jeftina - objasnila je, istaknuvši da će Hrvatska imati ključnu ulogu u pronalasku kompromisnog rješenja oko novog proračunskog okvira.

Zagreb, 100120.
NSB.
Zajednicki sastanak Vlade RH na celu sa premijerom Andrejom Plenkovicem i Europske komisije.
Na fotografiji:
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Na slici: potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenica Margarethe Vestager

- 'Utjecajna Europa' jedan je od najvažnijih prioriteta Republike Hrvatske. Računamo na vas da ćete pronaći konsenzus o važnim trgovinskim sporazumima, zato što smo svjesni činjenice da u vama imamo velikog saveznika - kazala je.

Von der Leyen se složila s premijerom Plenkovićem o važnosti održanja obrećanja danom Sjevernoj Makedoniji i Albaniji te je istaknula predanost u pronalasku rješenja koje bi zadovoljilo skeptične članice.

Brexit je bio usputna tema današnjeg sastanka Komisije. Zaključak tog poglavlja je da bi Europa trebala ostati ujedinjena u budućim pregovorima s EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:25