Mayxit

Početak kraja britanske premijerke: Donji dom danas odlučuje o sudbini Therese May

Konzervativni zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta sakupili su dovoljno potpisa za pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja vladi Therese May.
Theresa May
 Dylan Martinez / REUTERS

Iako su se proteklih dana sve glasnije mogle čuti špekulacije o tome da će britanska premijerka biti smijenjena, ovaj scenarij dodatno komplicira proces napuštanja Europske unije.

Sir Graham Brady, predsjedavajući čelnik Odbora 1922 Donjega doma, obavijestio je novinare da je zaprimio potpise 48 zastupnika torijevaca, koliko je bilo zakonski potrebno za službeno pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja vladi. Naime, prema propisima, postupak je pokrenut ako 15 posto zastupnika vladajuće stranke upute pismo predsjedavajućem spomenutog odbora.

Glasovanje će biti održano danas u kasnim popodnevnim satima, a rezultati će biti u što kraćem roku dostavljeni javnosti, javlja The Guardian.

U službenoj objavi za medije Sir Graham Brady je istaknuo da zaprimio i više od potrebnih 48 potpisa nezadovoljnih zastupnika torijevaca. Prema nekim britanskim medijima, potpisi su prikupljeni još jučer, no Brady nije htio javno obznaniti broj potpisa dok je premijerka bila u inozemstvu.

Premijerka će sada trebati hitno pronaći podršku najmanje 158 zastupnika Konzervativne stranke kako bi svoju funkciju osigurala još barem 12 mjeseci. Više od 20 zastupnika torijevaca javno je potvrdilo da su uputili pisma predsjedavajućem Odbora 1922 te da su spremni glasati protiv Therese May.

Očekivano, jedan od tih zastupnika je i Jacob Rees-Mogg, jedan od najglasnijih zagovornika tvrdog Brexita, ali i nekadašnji ministar za Brexit Steve Baker.

Torijevska struja koja zagovara tvrdi Brexit nada se da će uspjeti srušiti vladu Therese May prije nego što se usvoji njima sporni Sporazum o Brexitu, kojim će se narušiti interesi Ujedinjenog Kraljevstva budućih godina.

Javno obraćanje britanske premijerke Therese May

- Sve što sam radila i sve što sada radim je bilo u nacionalnom interesu. Jučer sam provela dan razgovarajući s Angelom Merkel, Donaldom Tuskom i Jean-Claudeom Junckerom o Brexitu. Danas sam trebala ići u Dublin nastaviti pregovore s irskom vladom, no sada ću morati ostati ovdje. Promjena stranačkog vodstva Konzervativne stranke značila bi riskiranje budućnosti naše države. Novi čelnik ne bi mogao preuzeti vodstvo stranke do 21. siječnja - rekla je May.

- Novi čelnik ne bi imao vremena, prepustili bismo vođenje Brexita oporbenim zastupnicima. Jedan od njihovih prvih koraka bio bi usporavanje ili čak zaustavljanje Brexita, a građani žele da nastavimo. Ništa od toga nisu nacionalni interesi. U ovom scenariju jedini pobjednici bi bili Jeremy Corbyn i John McDonnell. Ljudi žele da nastavimo s Brexitom, da gradimo snažno gospodarstvo. To su javni prioriteti - dodala je.

(N1)

Kako će se glasovati o povjerenju Theresi May?

Svi torijevci u Donjem domu parlamenta mogu glasati. Da ostane na vlasti, May bi trebala dobiti podršku većine ukupnih zastupnika, što bi u ovome slučaju značilo 158 glasova. Ako May pobjedi, ostaje britanskom premijerkom, a pokretanje postupka glasanja o povjerenju njezinoj vladi neće biti moguće narednih 12 mjeseci. Međutim, ako joj bude izglasano nepovjerenje dužna je podnijeti ostavku i ne može sudjelovati na izborima za stranačkog čelnika na unutarstranačkim izborima koji bi u tom slučaju uslijedili.

Prema pravilima Konzervativne stranke, glasanje će se održati u najkraćem mogućem roku, a datum će odlučiti predsjednik torijevaca nakon prethodnog konzultiranja stranačkog čelnika. Posljednji put se glasovalo o povjerenju britanskom premijeru 2003. godine, kada su torijevci bili opozicija. Tada je glasovanje bilo održano samo jedan dan nakon što je predsjednik Odbora 1922 objavio da je primio dovoljan broj potpisa.

Što će se dogoditi ako May izgubi?

Ako May izgubi, održat će se izbori za njezinog nasljednika kojeg će odabrati predsjedništvo stranke. Njezin nasljednik će onda postati britanskim premijerom, ali neće nužno odmah raspisivati nove parlamentarne izbore. Međutim, ako se na unutarstranačkim izborima istaknu dva kandidata, održat će se tajno glasovanje i članovi stranke će odlučiti koji kandidat će postati stranačkim čelnikom. Pretendenti za nasljednika Therese May moraju biti učlanjeni u stranku najmanje tri mjeseca.

Lista mogućih zamjenika je dugačka, ali još uvijek nema jasnog favorita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:10