Počinje bitka za nasljednika Angele Merkel: Friedrich Merz sam protiv Armina Lascheta i Jensa Spahna

Kršćansko demokratska unija (CDU) stoji pred alternativnom između kontinuiteta i obnove, ustvrdio je Friedrich Merz, obećavši novu energiju vodećoj njemačkoj stranci, ozbiljno uzdrmanoj unutarstranačkim sukobima i opadanjem podrške birača uoči očekivanog kraja karijere dugogodišnje stranačke liderice i njemačke kancelarke Angele Merkel.
Dvije žene koje odlaze: kancelarka Angela Merkel i dosadašnja predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer
 Odd ANDERSEN / AFP

Bivši šef zastupničkog kluba demokršćana u Bundestagu i kandidat konzervativnog krila Friedrich Merz potvrdio je da ulazi u bitku za novog šefa CDU, njemačke vladajuće stranke. "Ja ovdje igram na pobjedu, a ne na fotelju", poručio je Merz.

Christian Democratic Union (CDU) politician Friedrich Merz drinks water as he gives a press conference on February 25, 2020 in Berlin, to comment on his candidacy as CDU leaders. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Odd ANDERSEN / AFP
Kandidat desne frakcije CDU-a Friedrich Merz

Zbog neslaganja s politikom Angele Merkel napustio je stranku 2009, a potom se kandidirao za predsjednika stranke krajem 2018. kad je za nasljednicu Angele Merkel s malim brojem glasova prednosti pobijedila kancelarkina kandidatkinja Annegret Kramp-Karrenbauer.

Fridedrich Merz ulazi u bitku s Arminom Laschetom, koji u unutarstranačku utrku ide s Jensom Spahnom kao kandidatom za potpredsjednika stranke. Sadašnji ministar zdravstva Jens Spahn je i sam slovio za kandidata za novog predsjednika CDU, ali je ambiciozni mladi političar jučer na zajedničkoj konferenciji za novinare s Laschetom objavio da odustaje od te kandidature "zbog viših ciljeva" odnosno zato da bi izbjegao unutarstranačku borbu.

North Rhine-Westphalia's State Premier and Deputy Chairman of the Christian Democratic Union (CDU) Armin Laschet (R) and German Health Minister and Christian Democratic Union (CDU) politician Jens Spahn arrive for a press conference on February 25, 2020 in Berlin, to comment on their candidacy as CDU leaders. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Odd ANDERSEN / AFP
Armin Laschet i njegov kandidat za zamjenika Jens Spahn

Nakon njih je i Merz objavio svoju kandidaturu.

Izbori za predsjednika bit će održani 25. travnja. Sada predstoje dva mjeseca predizborne kampanje.

Sadašnji premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet smatra se kandidatom kontinuiteta i središnjeg puta, bliskim Angeli Merkel, dok je Merz kandidat konzervativne struje.

Nije riječ samo o različitim stavovima, mi utjelovljujemo također različita usmjerenja, poručio je jučer Merz.

Prije njih svoju kandidaturu je istaknuo bivši ministar zaštite okoliša Norbert Roentgen, koji je jučer preko Twittera poručio da se želi kandidirati skupa s jednom političarkom. Nakon Zelenih i Ljevice, dvojno muško-žensko vodstvo uveo je i njemački SPD, druga stranka vladajuće koalicije.

Merz je najavio da će u slučaju njegove pobjede žena dobiti mjesto glavne tajnice stranke, ali ni on kao ni Roentgen nije izašao s imenom svoje kandidatkinje, prenosi Spiegel Online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:29