Počinje petodnevna rasprava o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta

Autor:

04.12.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London, Britain, December 3, 2018. REUTERS/Henry Nicholls
Henry Nicholls / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka Theresa May će od utorka pokušati nagovoriti parlament da podupre Sporazum o Brexitu, u sklopu petodnevne rasprave koja će odlučiti o njezinoj sudbini i tome hoće li Britanci napustiti EU na teži način.

Premijerkina želja da zadrži bliske bilateralne odnose s Europskom unijom i nakon napuštanja bloka nije naišla na simpatije pobornika i protivnika Brexita, zbog čega je May izazovno osigurati parlamentarnu većinu na glasovanju koje će se održati 11. prosinca, nakon petodnevne rasprave.

Ukoliko unatoč slabim izgledima May uspije sakupiti većinu, Britanija će EU napustiti 29. ožujka sljedeće godine s uvjetima dogovorenima s Bruxellesom, a to će biti najveća promjena u trgovinskoj i vanjskoj politici Londona u više od 40 godina.

Ako pak izgubi, May bi mogla pozvati na još jedno glasovanje o sporazumu. No poraz bi povećao šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora, što bi značilo kaos za britansko gospodarstvo i tvrtke, a stavilo bi i ogroman pritisak na premijerku da odstupi s čelne funkcije.

Poraz bi povećao izglede da Britanci još jednom izađu na referendum o Brexitu, tri godine nakon što su donijeli odluku s dva postotna boda razlike.

May posljednjih dana obilazi Britaniju i televizijske studije, provodi sate vremena slušajući kritike u parlamentu i poziva zastupnike u svoju rezidenciju u Downing Streetu kako bi pokušala pridobiti mnoge protivnike.

Međutim, sporazum dogovoren u Bruxellesu prošli mjesec stvorio je mnogo protivnika, na oba kraja političkog spektra. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici  Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koalicijski partner u vladi Therese May, također je odbacila sporazum.

May ne odustaje

- Britanski narod želi da provedemo sporazum koji poštuje referendum i pomaže nam da se ujedinimo kao država, kakogod smo glasovali - poručit će zastupnicima u utorak, pokazuju ulomci iz njezinog govora.

- Ovo je sporazum koji ispunjava obećanje dano Britancima - dodala je.

To nije uvjerilo mnoge zastupnike Donjeg doma britanskog parlamenta.

U ponedjeljak je pokušaj vlade da smiri sukob oko pravnog savjeta o sporazumu samo podigao tenzije u parlementu. David Davis, bivši ministar za Brexit u vladi Therese May, tada je poručio: "Ovo nije Brexit".

Vraćanje sigurnosti tvrtkama

Više od dvije godine nakon što je Britanija glasovala da napusti EU, rasprave postaju sve žešće, duboko dijele društvo i povećavaju osjećaj nesigurnosti o budućnosti koji ugrožava tržišta i tvrtke. May se nada da će potvrđivanjem sporazuma u parlamentu onim tvrtkama koje su odgađale investicije zbog straha o nazadovanju gospodarstva ponovno omogućiti normalan rad.

Premijerka tvrdi da će njezin dogovor donijeti bliske odnose s EU-om, dopuštati Britaniji slobodnu trgovinu s ostatkom svijeta, a i odgovoriti na zahtjeve pobornika Brexita o kraju slobode kretanja i smanjivanju imigracije. No taj kompromis, koji ministri otvoreno nazivaju nesavršenim, samo je ojačao protivljenje na oba kraja rasprave.

Pobornici Brexita odlučni su odbaciti sporazum i prijete da će istu sudbinu doživjeti i May. Proeuropski zastupnici također najavljuju da će glasati protiv, a neki, pogotovo među laburistima, također žele odlazak premijerke. Bijes DUP-a oko sporazuma čak je natjerao tu konzervativnu stranku da podrži lijeve laburiste u inicijativi za postupak protiv vlade zbog prikrivanja pravnog savjeta.

Čini se da je funkcija May ugrožena.

Tijekom petodnevne rasprave pokazat će se snaga opozicije, kad će zastupnici govoriti, pokušavati promijeniti sporazum o brexitu ili ga u potpunosti odbaciti. Laburisti su već prijavili prijedlog amandmana čiji je cilj osiguravanje da vlada ni pod kakvim okolnostima ne može povući državu iz EU-a bez sporazuma o izlasku i da mora u obzir uzeti alternative. Proeuropski zastupnici također su predložili amandman kojim blokiraju sadašnji sporazum i odbacuju izlazak bez dogovora.

Oni koji su uz May drže se scenarija.

- Vjerujem da je ovaj sporazum najbolji put da osiguravamo izlazak iz EU 29. ožujka - rekao je u ponedjeljak u parlamentu državni odvjetnik Geoffrey Cox.

- Ovaj dogovor će osigurati da se brexit dogodi na uredan način, s pravnom sigurnošću - zaključio je Cox.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version