Postignut novi Sporazum o Brexitu

Autor:

  • Tea Trubić Macan

17.10.2019.

British Prime Minister Boris Johnson and European Commission President Jean-Claude Juncker leave after their meeting in Luxembourg, September 16, 2019. REUTERS/Yves Herman - RC124350F680
Yves Herman / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson (lijevo) i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

- Gdje ima volje ima i načina – napisao je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker na svom službenom Twitter profilu, a u privitku je objavio obavijest da je EU postigla dogovor s vladom Borisa Johnsona.

- Novi sporazum prihvatljiv je nama, kao i Borisu Johnsonu, pa pozivam Europsko vijeće da ga odobri tijekom današnjeg summita – piše u nastavku.

 

Sporazum je postignut samo nekoliko sati prije početka summita Europskog vijeća na kojem državnici svih 27 zemalja moraju dati jednoglasni pristanak na promjene. No, to je samo prvi korak za uspješno usvajanje novoga sporazuma. Boris Johnson će morati osigurati i podršku apsolutne većine zastupnika Donjega doma jer će u suprotnom, prema odredbama Bennova zakona, vlada morati tražiti novu odgodu Brexita.

S obzirom na to da je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier Londonu dao političke garancije, očekuje se da će se novi sporazum usvojiti bez previše problema tijekom današnjeg summita državnika EU. No, još uvijek nije moguće procijeniti hoće li novi uvjeti biti prihvatljivi Britancima.

- Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu - slavodobitno je napisao britanski premijer na svom Twitter profilu nedugo nakon što su europski dužnosnici potvrdili dogovor.

Koalicijski partneri Borisa Johnsona, Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske (DUP), već je najavila da će glasati i protiv ovog sporazuma. Njima će se, po svemu sudeći, pridružiti i oporbeni Laburisti Jeremyja Corbyna koji svoje članove pozivaju da glasaju protiv Johnsonovog paketa mjera. Novim prijedlogom nisu zadovoljni ni Liberalni Demokrati. Njihova čelnica Jo Swinson izjavila je da je Johnsonov Sporazum o Brexitu još gori od onog Therese May protiv kojeg je njezina stranka glasala već tri puta. Škotska nacionalistička stranka SNP također je najavila da će glasati protiv sporazuma u subotu.

Ako svi britanski zastupnici u subotu glasaju prema uputama stranačkog vodstva, Boris Johnson je već sada izgubio 308 ruku, a za usvajanje Sporazuma o Brexitu potrebno mu je 325 zastupnika.

Osnovne promjene

- Strpljenje je vrlina – izjavio je Michel Barnier na početku konferencije za medije, dodavši da se ispred njega nalazi dugoočekivani temelj buduće suradnje EU i Ujedinjene Kraljevine.

Europska komisija inzistirala je na tome da novi sporazum obuhvati i predvidi sve potencijalne neizvjesnosti koji mogu eskalirati kao rezultat izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

Sporazum o Brexitu definira uvjete tranzicijskog perioda do 2020. godine, a postoji mogućnost da se po potrebi produlji na dodatnih godinu dana.

Najbitnija točka sporazuma, ona oko koje se najdulje razgovaralo, bila je pitanje prirode graničnog prijelaza između Sjeverne Irske i Republike Irske.

 

Rješenje počiva na četiri ključne točke:

1. Sjeverna Irska imat će ograničen set europskih regulativa, no carinska kontrola vršit će se dalje od teritorija, čime će se britanskim vlastima omogućiti da vrše nadzor nad robom bez da kompromitiraju odredbe Mirovnog sporazuma na Veliki petak.

2. Sjeverna Irska bit će ulazna točka zajedničkog tržišta EU

3. Velika Britanija može sama određivati poreznu stopu i carinu za one proizvode koji dolaze iz trećih država, ali samo onda kada ti proizvodi ne kompromitiraju zajedničko tržište EU; u suprotnom, Ujedinjena Kraljevina dužna je primjenjivati regulativu Europske unije

4. Premijer Johnson i Varadkar žele osigurati dugoročnu podršku naroda tom rješenju, 4 godine nakon što se implementira to rješenje, parlament u Belfastu će jednostavnom većinom moći odlučiti hoće li nastaviti primjenjivati pravila EU ili Ujedinjene Kraljevine

Što taj dogovor zapravo znači?

Je li ovo pobjeda ili poraz Borisa Johnsona? Još uvijek je prerano zaključiti. S jedne strane, uspio je u onome što je od početka tvrdio da će napraviti; doći u Bruxelles i zahtijevati bolje uvjete od Therese May. No, promjene su toliko male da bi se mogle interpretirati kao kozmetičke. Napravio se minimalni kompromis s obje strane, ali još uvijek se nije izbjeglo ono što se od samoga početka nije moglo izbjeći - da će Sjeverna Irska imati drugačiji status od ostatka Ujedinjene Kraljevine. Upravo zato, upozoravaju Johnsonovi koalicijski partneri iz stranke DUP, ni ovaj Sporazum o Brexitu njima nije prihvatljiv.

'Rješenje Irskog mora', koje se razmatralo od samih početaka pregovora o razdruživanju, na kraju je poslužilo kao optimalna solucija. Kad se pomnije analiziraju četiri ključne točke na kojima Barnier temelji promjene Sporazuma o Brexitu, može se zaključiti da će se carinska kontrola vršiti na Irskom moru umjesto na kopnu, kako bi se izbjeglo postavljanje graničnih prijelaza zbog kojih bi eskalirali nasilni sukobi.

No, najneobičnija točka novoga sporazuma, iako očekivana, odnosi se na prebacivanje konačne odluke iz Londona u Belfast. Unatoč tome što državnici tvrde da je glavni cilj takvoga sporazuma demokratski legitimitet lokalnog stanovništva, parlament u Sjevernoj Irskoj već godinama ne zasjeda. Štoviše, taj je parlament poznat po oštrim sukobima između stranke DUP, koalicijskog partnera Borisa Johnsona i Sinn Feinovaca koji se zalažu za ujedinjenje Irske. S obzirom na to da su građani Sjeverne Irske tijekom referenduma 2016. godine glasali za ostanak u EU, postavlja se pitanje tko zapravo predstavlja njihove interese te kako će donijeti odluku nakon četiri godine najavljenog rješenja.

U ovome trenutku, pitanje svih pitanja je ima li Boris Johnson podršku natpolovične većine Donjeg doma. U slučaju da parlament na izvanrednoj sjednici ove subote ne usvoji novi prijedlog Borisa Johnsona, Brexit bez sporazuma ponovno je najizgledniji scenarij.

Nove uvjete sporazuma moraju usvojiti i zastupnici Europskog parlamenta. Najveća opasnost u tom slučaju je lobiranje velike grupacije Nigela Faragea koja se protivi bilo kakvom kompromisu s Bruxellesom.

- Ovo jednostavno nije Brexit. Za mene je u ovom trenu prihvatljivije rješenje tražiti novu odgodu Brexita i raspisati prijevremene izbore - izjavio je Farage u razgovoru s televizijskom postajom BBC.

London uzvraća udarac

Zastupnici britanskog Donjeg doma pozorno su pratili novosti iz Bruxellesa. Većina parlamentaraca ne dijeli optimizam Johnsonovih bliskih suradnika te neprestano upozoravaju da još uvijek nije sigurno da će Sporazum o Brexitu novoga premijera imati drugačiju sudbinu od one njegove prethodnice.

Dok su čelnici europskih zemalja jedan po jedan pristizali na crveni tepih Europskoga vijeća i davali izjave za medije, britanski su zastupnici s 287 glasa za i 275 glasa protiv usvojili Letwinov amandman kojim će u subotu pokušati promijeniti sadržaj Sporazuma o Brexitu.

- Glavna zadaća ovog amandmana vrlo je jednostavna – dozvoliti usvajanje amandmana i glasanje o onima koje predsjednik odobri – stoji u objašnjenju.

Letwin je svoje kolege u Donjem domu upozorio da u Bennovom zakonu postoji rupa koja bi Johnsonu omogućila da zakon interpretira tako da Bruxellesu samo pošalje pismo, ali ne i da odgodi Brexit. Teoretski, postoji mogućnost da će zastupnici u subotu usvojiti amandman na Bennov zakon, ali da neće usvojiti Sporazum o Brexitu čime će jedini preostali scenarij na stolu biti izlazak iz EU 31. listopada bez sporazuma.

To je još jedan u dugom nizu Johnsonovih poraza u Donjem domu parlamenta.