PREDVIĐANJE ZA 2020. GODINU: Trump će pobijediti na izborima, a to bi mogao značiti početak kraja svijeta

U tijeku je američka kampanja za predsjedničke izbore, no sve je izglednije da će Trump, unatoč pokvarenom imidžu zbog ''lova na vještice'' (kako je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma nazvala proces opoziva). Trumpovo predviđanje pobjede za 2020. godinu se bazira na gospodarstvu, a ne na opozivu.
Američki predjsednik Donald Trump s sloganom u pozadini: ''Make America Great Again''
 Yuri Gripas / REUTERS

Porezne reforme smanjile su efektivne porezne stope za prosječne Amerikance i povećale efektivne porezne stope za bogate. Van pravila koje je provodio bivši predsjednik SAD-a Barrack Obama, predsjednik Donald Trump oslobodio je američko poslovanje, povećao je američki BDP iako su zbog toga patila gospodarstva Europe i Kine. Neovisnost SAD-a o nafti naštetila je Rusiji, Saudijskoj Arabiju i Iranu. Proizvodnja nafte je u SAD-u porasla za 77 posto od 2008. godine prema EIA, organizacija koaj prati stanje na tržištu energije. Istovremeno, cijene nafte nisu bile nikada niže. Trump zadržava dominaciju u međunarodnim odnosima. On je pobijedio u pregovorima koji se tiču NATO-a, NAFTA-e, EU-a, Kanade i Meksika. Sada se približava uspješnom rješavanju trgovinskog rata s Kinom, a trenutno prekida vatru u Afganistanu i povlači svoje trupe.

Zapravo, održao je predizborna obećanja, iako je po putu morao zgaziti određena prava. Sada mu preostaje pobijediti sa sloganima poput: ''Želite li nastaviti stvarati Ameriku sjajnom'' (''Make America great again'') ili ''Je li u SAD-u sada bolje nego prije četiri godine?''. Isto pitanje je Ronald Reagan postavio tijekom kampanje 1980. godine no dobije je negativni odgovor. Trumpu će većina reći: ''Da, bolje nam je!''

Trenutni opoziv koji je trebao premjestiti političke snage na Demokrate ne može naštetiti jakoj etabliranosti predsjednika Donalda Trumpa jer se ni birači neće okrenuti protiv njega. Ljudi ne vole Trumpa ali oni glasaju prema stanju u svojem novčaniku. Gospodarstvo raste 4-6 posto godišnje, a nezaposlenost je pala ispod 4 posto. Takva kretanja u podršci Trumpu pokazuju ankete javnog mijenja. FiveThirtyEight je najavio da je Trump ovoga tjedna dobio najveću stopu odobravanja 45% od ožujka 2017, prenosi CNN. Također, anketa koju je proveo CNN pokazuje najjače povjerenje u rast gospodarstva, najveće u 20 godina tj. od perioda prije 9/11.

Opoziv je bila pogreška, ali Republikanci znaju da nije prekasno da ju i poprave. Republikanska stranka je odavno očišćena od svih oporbenjaka i neće mu okrenuti leđa. Demokrati će i dalje pokušavati demonizirati Trumpa , posebice na njegovim migrantskim politikama ili politikama koje se zalažu za jednakost manjina. Ali Demokrati i ovise o glasovima afroameričke i latinoameričke populacije u SAD-u.

Trump samo dokazuje svjetski trend – nacionalizam pobjeđuje globalizam i širi se na ostatak svijeta. Već svjedočimo primjeru iz susjedstva Europske unije, Brexitu. Nacionalizam je taj koji otvara enormni prostor novih svjetskih sukoba, a ponovni odabir Trumpa prijeti svjetskoj sigurnosti. SAD će koristiti svoju ekonomsku snagu kao oružje protiv neprijatelja, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Institucije koje su obilježile poslijeratno razdoblje i zadržavale globalni poredak sve su slabije.

SAD troši 4 posto svog BDP-a na obranu, a Njemačka 1 posto. NATO savez ''doživljava svoju moždanu smrt'', kao što kaže francuski Emmanuel Macron, posebice jer većina njegovih članova nije predana vojnim resursima koje Trump od njih traži. To se pokazalo na nedavnom rođendanskom summitu u Londonu. SAD je u nekoliko navrata prijetio izlaskom iz transatlantskog sporazuma. Režim slobodne trgovine izrađen u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ustupit će mjesto trgovini koja podržava gospodarske težnje SAD-a. U suprotnom, Trump već prijeti da će izaći iz WTO-a. Najopasnija verzija Trumpove trgovinske politike, ona u kojoj gradi zidove i naplaćuje visoke carine, mogla bi u potpunosti razoriti globalni sustav trgovinskih veza. Kada bi se SAD povukao iz tih organizacija, Trump bi samo dobio veću i samostalnu moć odlučivanja na polju svjetske dominacije. Ukratko, radio bi ono što hoće- Čak i države koje nemaju demokratske sustave bit će još više dobrodošle u stvaranju bliskih odnosa s Washingtonom. Pa Trump ne gaji svoje simpatije prema Jair Bolsonaru, brazilskom diktatoru koji je zapalio Amazonu.

Vraćajući se ponovno na Pelosi. Nedavno je izjavila da će u slučaju ponovnog odabira Trumpa ''civilizacija kakvu poznajemo dana je u riziku, kao i naš planet''. I sve to u periodu klimatskih promjena koje prijete opstanku čovječanstva. Ali, one ne postoje za Trumpa jer bi bilo koja klimatska akcija u smislu okretanja ka održivom gospodarstvu poremetila bi njegov status quo kojeg je stvarao protekle četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21