Premijer Plenković na sastanku s Charlesom Michelom pregovara o proračunu EU

Autor:

  • Euractiv.hr

09.01.2020.

Zagreb, 090120.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predsjednikom Europskog vijeca Charlesom Michelom.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeca Charlesom Michelom

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom. Glavna tema sastanak je bio višegodišnji financijski okvir, tj. proračun Europske unije.

Charles Michel je posjetio Zagreb povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Time je ujedno službeno obilježio službeni početak predsjedanja.

Postizanje sporazuma o novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO) bit će jedan od glavnih izazova tijekom hrvatskog predsjedanja. Tijekom finskog predsjedanja države članice nisu uspjele postići dogovor. Na jučerašnjoj press konferencije za strane dopisnike Plenković je izjavio da će sada novi pokušaj biti tijekom hrvatskog predsjedanja u suradnji s glavnim koordinatorima VFO-a i Charlesom Michelom koji će kao "neutralan" u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu.

Predsjednik Europskog vijeća kasnije se sastaje i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon sastanka u zgradi Vlade, premijer Plenković i Charles Michel će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 13,10 sati dati izjave za medije.

Tijekom četvrtka će svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stići u Zagreb gdje će prvo prisustvovati svečanom koncertu u HNK-u prije sutrašnjeg velikog sastanak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Sutrašnji sastanak bit će ujedno i prvi sastanak novog sastava Komisije izvan Bruxellesa na kojemu će sudjelovati svi europski povjerenici i ministri. Također sutra će se predsjednica komisije sastati s Andrejem Plenkovićem.

Svečani koncert u HNK-u imat će izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar Kitarović.