Provokativni Orban; Hrvatska nam je oduzela dvije trećine teritorija

Što nije dopušteno Talijanima, dopušteno je Mađarima - tako bi se, ukratko, moglo opisati ponašanje Hrvatske vlade, kada se radi o nagovještajima teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, koje dolaze iz ovih država.
Mađarski premijer Viktor Orban
 John Thys/Pool via REUTERS / REUTERS

Na one iz Italije, reakcije su bile promptne i nedvosmislene, ali na one - barem kada je riječ o slici - koje dolaze iz Mađarske, službena hrvatska politika se ne oglašava.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u utorak je najoštrije osudilo objavu gradskog vijećnika grada Trsta Lorenza Giorgija na njegovom Facebook profilu, u kojoj je prikazao zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom Republike Hrvatske. “Svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili, najoštrije osuđujemo, te isto očekujemo od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije”, napisala je Marija Pejčinović-Burić.

Međutim, kada su ovaj tjedan, 5. lipnja u Mađarskoj obilježavali Dan nacionalne kohezije, na službenim stranicama ureda premijera Viktora Orbana, About Hungary, plasiran je tvit s fotografijom Velike Mađarske i naslovom “Oduzeli ste nam dvije trećine teritorija”. Šaka koja na slici grabi “Mađarsku”, na donjem dijelu joj otima Hrvatsku, a ispod piše 63.497 km2 i 593.000 Mađara. Ukratko, poruka je jasna - od Baranje i Međimurja do Rijeke i Dalmacije - sve je to teritorij koji je pripadao Mađarskoj, ali je otet prije 99 godina. U Orbanovom uredu se pozivaju na Trianonski sporazum, po kojem je nekadašnjem Ugarskom Kraljevstvu nakon Prvog svjetskog rata oduzeta većina teritorija, potpisan je 4. lipnja 1920. godine. U Trianonu su Mađarskoj oduzeli čak 72% nekadašnjeg teritorija, a oko 3,300.000 Mađara našlo se izvan granica domovine tj. u stranim državama.

Nacionalistička Orbanova vlada nikako ne može prežaliti Trianon, i zato provocira na ovaj način. Iz Hrvatske još nitko nije reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:37