Prva reagirala regija, a zatim globalne agencije

Vijest o potresu u Zagrebu snažno je odjeknula prvo u medijima u regiji.
Agencija AFP objavila je sliku raščišćavanja središta Zagreba
 Denis LOVROVIC / AFP

Među prvima je vijesti objavilo ljubljansko Delo koje je ubrzo nakon toga objavilo ispravak da dijete nije preminulo. Slovenski su mediji objavili i da se premijer Janez Janša odmah čuo s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem te ponudio Hrvatskoj svu potrebnu pomoć. Prema informacijama Dela, i europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič je također na Twitteru ponudio pomoć.

O potresu su izvijestili i mediji u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu.

Euractiv.com je među prvima prenio vijest o potresu u Hrvatskoj prenoseći fotografije Jutarnjeg lista, a zatim su vijest prenijeli i drugi članovi mreže, primjerice Euractiv.pl.

Reuters je objavio vijest o potresu u Zagrebu te naveo da su oštećene brojne zgrade. Ova se novinska agencija poziva na izvještaj GFZ-a: German Research Center for Geosciences. Vijest je objavio i AP sa slikama ruševina te pričom o rodiljama koje su napustile Petrovu bolnicu držeći u rukama novorođečad.

Sve agencije navode da je pao i dio katedrale, a AP ističe da je ona bila gotovo srušena za prošlog tako snažnog potresa 1880. godine. Američka agencija prenosi i riječi premijera Plenkovića: "Imamo dvije paralelne krize koje su u kontradikciji jedna s drugom".

Kako je to uobičajeno drugi mediji prenose agencijske vijesti pa je tako Bloomberg prenio američki AP.

AFP je objavio video sa zagrebačkih ulica.

Agencijske vijesti prenose i drugi svjetski mediji. Tako je vijest prenijela Al Jazeera, Fox News, Yahoo News, ruski RT, britanski Daily Mail, Express.

Žaljenje zbog katastrofe koja je zadesila glavni grad Hrvatske izrazili su Manfred Weber, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Kasnije su se oglasili i mediji diljem svijeta: turski Hurriyet i Daily Sabah, kineski CGTN, bugarski Sofia Globe je objavio da je premijer Bojko Borisov razgovarao s Plenkovićem te izrazio solidarnost, Taiwan News i Euronews.

Kurioziteta radi ćemo navesti da je vijest prenio i dnevnik Tarifa Rwanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20