Prva reakcija Komisije na izbore u BiH: 'Očekujemo brzo formiranje Doma naroda!'

Autor:

09.10.2018.

FILE PHOTO: European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 22, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Visoka povjerenica Europske komisije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini

Visoka predstavnica Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i povjerenik Komisije za proširenje Johannes Hahn, u ponedjeljak su objavili da očekuju brzo formiranje vlasti u BiH na svim razinama, kao i pravovremeno formiranje Doma naroda Federacije BiH u skladu s odlukom Ustavnog suda.

- Očekujemo da se svi politički čelnici angažiraju u formiranju vlasti na svim razinama, konstruktivno radeći zajedno u interesu građana svoje zemlje. Brzo formiranje federalnog Doma naroda, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH bit će također važno. Pozivamo sve političke čelnike da preuzmu svoju odgovornost - kažu u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn.

Ustavni sud BiH je u prosincu 2016. proglasio neustavnom odredbu izbornog zakona po kojem iz svake od 10 županija u Federaciji BiH u federalni Dom naroda mora biti izabran najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda.  Po toj odredbi je, primjerice, Bosansko-podrinjska županija, u kojoj živi samo 24 Hrvata, davala jednog zastupnika u hrvatski nacionalni klub u Domu naroda, jednako koliko i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata.

Na taj su način u dva navrata hrvatske stranke koje su dobile najveći broj glasova Hrvata bile izbačene iz vlasti.

Prema odluci Ustavnog suda, izborni zakon je trebalo promijeniti u roku od šest mjeseci, međutim ni do dan danas to nije učinjeno i sada je upitno po kojim će se uopće pravilima sastaviti Dom naroda Federacije BiH. Izaslanike u Dom naroda biraju županijske skupštine.

Mogherini i Hahn ističu da će se provedba rezultata izbora uzimati u ozbir u Mišljenju Komisije na zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version