Putin tvrdi kako je Moskva privržena neutralnosti Srbije koju poziva da zajedno proizvode oružje

- Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije, ali je sprema podržati moguća kompromisna rješenja kosovskog čvora, ako će takvi biti postignuti u razgovorima Beograda i Prištine, ali mi bezuvjetno podržavano poziciju Srbije, kazao je Vladimir Putin nakon sastanka u Sočiju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Ovo je sedamnaesti susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina od 2013. godine
 Shamil Zhumatov / REUTERS

Srpski predsjednik je pak kazao kako ne očekuje neke velike pomake od predstojećih pregovora s Kosovom, ali i napomenuo kako neće podleći pritiscima na "priznanje Kosova bez ikakvih ustupaka". - To je nemoguće, nerealno i toga neće biti - naglasio je Vučić, koji je na pitanja novinara odgovarao na ruskom te vrlo snishodljivo pozvao Vladimira Putina u Beograd na otvorenje hrama svetog Save.

- Nikad nismo glasovali i nećemo protiv Rusije i njezinih interesa. Da je predsjednik Putin 1999. bio na vlasti, nikada nas NATO ne bi bombardirao - pohvalio je Putina nakon sastanka Aleksandar Vučić.

Ove izjave oko Kosova zanimljive su jer je očito bilo riječi o "kompromisnim rješenjima", a to je za Vučića samo "korekcija granica". Naime, Vučić nije kazao kako neće nikada priznati Kosovo, na čemu inzistiraju prorežimski mediji u Srbiji, nego je ipak kazao da to neće učiniti "bez ustupaka za Srbiju". Nije ih spominjao (Putinu vjerojatno u četiri oka jest), ali SAD i EU nisu skloni "kompromisima" koje zagovara Vučić (podjela Kosova i razmjena teritorija).

No, u svakom slučaju Putin će mu držati štangu (ali koliko to košta, pitaju se mnogi). I poznati ruski komentator moskovskog Komersanta (godinama prati Putina) Andrej Kolesnikov kaže kako Vladimir Putin "izgleda više ne smatra da ne može doći do promjena granica kakvima je sklon Vučić". Dakle, očito su Rusi ublažili svoj stav prema "korekciji granice", ali to nije izrijekom javno potvrđeno. Ima li to veze s Vučićem ili možda Dodikom, pokazat će vrijeme.

Andrej Kolesnikov naglasio je da je Vučić, iako to nije po protokolu, govorio ruski te da je to bila prava lavina ljubavi i laskanja kojima je obasipao Vladimira Putina, te da je bio toliko zaokupljen time i smješkanju novinarima da nije primijetio Putinovu ispruženu ruku, koja je "ostala visjeti u zraku". Kolesnikov inače često ironično piše o Vučićevoj servilnosti prema Putinu. No, kada je Putin tijekom tiskovne konferencije pohvalio Vučića, ovaj kao da je stvarno pocrvenio od sreće, te rekao da je Rusija "privržena srpskoj neutralnosti" (ne koristeći se riječju "vojnoj") te čak pozvao Srbiju na zajedničku proizvodnju oružja.

Srbijanski predsjednik Vučić i ruski predsjednik Putin susreli su se od 2013. godine već 17 puta, a drugi put ove godine. Najnoviji susret u Sočiju zbio se nakon što su Srbiju zatresla dva neugodna skandala, koja vlast i mediji svim silama nastoje zataškati. Jedan je špijunski - ruski agent GRU-a potkupljuje srpskog oficira (Vučić kao da se ispričao Putinu zbog toga), a ruski mediji zajahali su na aferu Krušik, ali ne zato što je u nju umiješan otac Vučićeva ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, nego zato što ukrajinska vojska rabi srpske minobacačke granate u ratu s proruskim separatistima.

Rusi kažu kako je plasirana afera špijun da se zataška afera Krušik, ali je jasno i da inzistiraju na "ukrajinskom" dijelu afere Krušik kako bi u drugi plan bacili činjenicu da, unatoč bratskim i savezničkim vezama (po Sočiju su billboardi "Rusija i Srbija braća zauvijek"), ipak špijuniraju Srbe. Osim toga, ruski mediji navode da susret Putina i Vučića treba odgovoriti i na pitanje je li Srbija spremna biti ruski ključni saveznik na Balkanu ili će, što se Kremlju sve manje sviđa - i dalje ekvilibrirati između EU i Rusije. Naime, i Kremlj ima sve manje strpljenja za Srbiju zbog njezina sjedenja na dvije stolice, a pogotovo ne želi da Rusija bude "moneta za potkusurivanje" bržeg srpskog napredovanja prema Bruxellesu. Neki ruski mediji čak navode da je afera špijun i plasirana kako bi Zapad učinio neke ustupke Srbiji i ubrzao proces pridruživanja.

Na tiskovnoj konferenciji Vladimir Putin neočekivano je napao Bugarsku, koja, po njemu, koči projekt plinovoda Turski tok, kao što je, napomenuo je Putin, upropastila plinovod Južni tok. - Ako Bugari neće Turski tok, neka kažu, pa da nađemo druge načine transporta plina oko Bugarske - rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:31