S dogovorom, bez dogovora ili bez Brexita?

IZJAVA O ODRICANJU OD ODGOVORNOSTI: Mišljenja iznesena u ovoj kolumni odražavaju stavove autora, ne i stavove EURACTIV.COM Ltd. Hugo Dixon predsjednik je i glavni urednik inicijative InFacts.
Britanska premijerka Theresa May
 Darren Staples / REUTERS

Theresa May i napori koje ulaže u dogovaranje 'mekog' Brexita nemaju potporu većine zastupnika u britanskom parlamentu. No, potporu nemaju ni planovi zagovornika 'tvrdog' Brexita. Upravo bi ta situacija mogla dovesti do raspisivanja novog referenduma, koji bi mogao dovesti do ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, tvrdi Hugo Dixon.

Pregovori o Brexitu ušli su u završnu fazu, a Europska unija mora imati na umu da ne postoje samo dva scenarija izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU: s dogovorom ili bez njega. Međutim, tu je i treći scenarij prema kojem Ujedinjeno Kraljevstvo uopće ne izlazi iz Unije. Doista, sve su veće šanse da Brexit u potpunosti propade. Čak i ako Theresa May postigne dogovor, nema baš velike šanse da će ga uspjeti progurati kroz britanski parlament.

Premijerka je suočena s gotovo nemogućim trostrukim zadatkom: mora pridobiti ekstremne zagovornike Brexita poput Borisa Johnsona, proeuropske torijevce i sjevernoirsku Demokratsku unionističku stranku (DUP). Iako može zadovoljiti bilo koje dvije od ovih skupina, trebat će napraviti čudo kako bi istovremeno pridobila sve tri.

Doduše, dio Brexitovaca iz Laburističke stranke podržat će premijerku bez obzira na sve. Protuteža im je približno jednak broj proeuropski orijentiranih torijevaca, koji zagovaraju održavanje novog referenduma, odnosno 'glasa naroda', po završetku pregovora.

Ako se May iz Europe vrati sa sporazumom, možda će uspjeti pridobiti i druge proeuropski orijentirane konzervativce. Međutim, to će razbjesnjeti Johnsonove snage. Naposljetku, za njih je poanta cijelog Brexita u 'ponovnom preuzimanju kontrole'. Dogovor koji May želi postići, a prema kojem bi Ujedinjeno Kraljevstvo djelomično izašlo iz EU, značio bi gubitak kontrole. Bivši ministar vanjskih poslova tvrdi da bi to bilo 'mnogo gore' od ostanka u Uniji.

U parlamentu postoji i tvrdokorna skupina od dvadesetak zastupnika koji neće popustiti ni pod kakvim pritiscima. Taj broj i više je nego dovoljan za propast dogovora – čak i ako se zanemari mogućnost da će 10 zastupnika Demokratske unionističke stranke okrenuti leđa premijerki ako pristane na nadzorne preglede na granici u Irskom moru, koju je čelnica ove stranke nazvala 'krvavo-crvenom' linijom.

Premijerkina jedina nada stoga leži u pridobivanju još više zastupnika Laburističke stranke argumentom da je njezin dogovor bolji od izlaska iz Unije bez ikakvog dogovora. Međutim, pretjerane su tvrdnje da bi čak 30 zastupnika moglo popustiti pod premijerkinim nagovorima.

Kada EU uvidi da je pred premijerkom gotovo nemoguć zadatak, možda odluči progledati joj kroz prste. Naposljetku, i Unija će biti oštećena ako Ujedinjeno Kraljevstvo izađe bez postizanja dogovora.

No, takav bi zaključak bio pogrešan jer su šanse da Ujedinjeno Kraljevstvo krene u juriš preko ponora još manje od šansi da May progura loš sporazum kroz parlament.

Ako May prekine pregovore prije postizanja dogovora, ekstremni zagovornici Brexita zasigurno će je dočekati s ovacijama. Također će biti presretni ako uspiju glasovanjem odbiti bilo koji dogovor koji May postigne s Unijom. No, u tom će slučaju biti suočena s masovnom pobunom proeuropskih torijevaca – čak i onih koji su je do sada podupirali.

Pogledajmo primjer Amber Rudd. Bivša ministrica unutarnjih poslova prikupljala je potporu zastupnika za premijerku, ističući kako moraju podržati May u borbi protiv ekstremnih zagovornika Brexita. Međutim, ti lojalisti nisu opsjednuti i neće je, poput biblijskog krda svinja iz Garadene, slijediti preko ruba ponora u propast.

Kao što je Rudd izjavila ranije ovog mjeseca, drugi referendum je 'svakako' prihvatljiviji od izlaska iz Unije bez postignutog dogovora. Sličan stav moglo bi imati još četrdesetak torijevaca u parlamentu.

Potrebno je podsjetiti i da je Laburistička stranka kvalificiranom većinom podržala glas naroda, a ideju podupire i ostatak oporbe. Iz komentara Amber Rudd može se naslutiti da je broj torijevaca dovoljan da se takav referendum progura, u slučaju da izlazak iz EU bez dogovora bude jedino drugo rješenje.

U tom bi slučaju biračko tijelo najvjerojatnije odabralo ostanak u Uniji. Javnost se već okreće protiv Brexita jer uviđa da pregovori ne teku po planu. Nakon što pregovori završe, glasači će uvidjeti da Brexit ne znači 'i ovce i novce' kao što im je Johnson obećavao u referendumu.

Štoviše, od 2016. godine proeuropski aktivisti su naučili svoju lekciju. Ne mogu samo preslikati 'Projekt Strah' Davida Camerona, već trebaju isticati prednosti koje članstvo donosi britanskoj moći, blagostanju i miru.

Proeuropske snage svjesne su i da se moraju pozabaviti razlozima zbog kojih su mnogi glasovali za Brexit, kao što su nedostatak investicija u trulom zdravstvenom sustavu i propusti u kontroli useljavanja, posebice iz zemalja izvan EU. Stoga bi kampanja za glas naroda bila vrlo različita od referenduma iz 2016. godine.

Dok se europski čelnici pripremaju za sastanak na vrhu koji će se održati sljedećeg tjedna, trebali bi razmisliti o činjenici da Brexit predstavlja čin geopolitičkog samoozljeđivanja. Izazvat će podjele u Europi u trenutku kada trebamo pokazati moć na svjetskoj razini – u trenutku kada Vladimir Putin potkopava naša demokratska društva, kada Donald Trump uništava svjetski poredak i kada Kina sve više demonstrira svoju snagu.

Naravno, Europska unija ne bi trebala kažnjavati Ujedinjeno Kraljevstvo, već ponuditi May najbolji mogući sporazum, u skladu sa svojim načelima i interesima. No, istovremeno Unija ne bi trebala sudjelovati u budalaštinama zbog kojih britanska javnost nije bila upoznata s onim što Brexit predstavlja prije nego što Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz Unije.

Kada europski čelnici ponude premijerki May takav sporazum, moći će pratiti kako će se dalje odvijati ova drama na britanskoj političkoj sceni. Mogli bi se ugodno iznenaditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33