S političke scene je porazom na stranačkim izborima otišao Karl Erjavec, ministar odgovoran za propast arbitraže o granici

"Ne napuštam samo aktivnu politiku, nego i javni život. Posvetit ću se obitelji. I ostati član stranke." Ovim se riječima oprostio najdugovječniji slovenski ministar i dosadašnji predsjednik stranke umirovljenika (DeSUS) - Karl Viktor Erjavec.
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i sad već bivši slovenski kolega Karl Erjavec
 Bruno Konjevic

U subotu navečer se dogodilo neočekivano. Aleksandra Pivec, ministrica poljoprivrede, premoćno je na stranačkom kongresu pobijedila Erjavca. Osvojila je 143 glasa, a Erjavec samo 80. On je odmah nakon toga najavio da daje ostavku na mjesto ministra obrane, a o trenutku odstupanja dogovorit će se s premijerom Marjanom Šarcem.

Iz slovenske politike tako odlazi jedan od najdugovječnijih stranačkih predsjednika, a svakako najdugovječniji ministar. Ideologija ga nikad nije pretjerano zamarala. Nakon prvih demokratskih izbora u Sloveniji ulazi u lokalnu vlast u Kranju kao službenik, a 1993. godine ulazi u stranku Slovenski kršćanski demokrati (SKD), koju je vodio Lojze Peterle. Polako se uvukao u državnu administraciju. Onda ih je napustio pa prešao u Pučku stranku (SLS), a 2004. godine se prebacio u Liberalne demokrate Slovenije (LDS).

I tada je izazvao paradoks - na izborima ujesen te godine osvaja mjesto u Državnom zboru (parlament) na listi DeSUS-a, iako je još uvijek bio član LDS-a. Da paradoks bude veći, 2005. godine postaje predsjednik DeSUS-a. U međuvremenu se ispisao iz LDS-a, koji ubrzo nestaje s političke scene, kao i SKD i SLS. Među umirovljenicima je Erjavec pronašao obećanu zemlju - da bi sačuvao svoje biračko tijelo, pa tako i stalno sudjelovanje u vladi i očuvanje predsjedničkog položaja, samo je trebao svako malo glasno reći da neće dozvoliti da se nanese bilo kakva šteta umirovljenicima. DeSUS je od 2004. godine postao ključna stranka u svakoj vladi, što je Erjavcu davalo bitno veću moć od broja zastupnika. Pa će tako bez imalo grižnje savjesti 2011. godine srušiti vladu Boruta Pahora. Zbog takvog se stava posvadio s moćnim liderom najveće, Slovenske demokratske stranke (SDS) i ušao u sukob sa sadašnjim premijerom Marjanom Šarcem. Ukratko, mnogi će na slovenskoj političkoj sceni odahnuti jer se Erjavec povukao.

Sve do ove subote bio je neuništiv. Naime, dok je afera s kupovinom oklopnih vozila Patria 2008. godine koštala Janeza Janšu pobjede na izborima, kasnije i sudskog procesa, pa i zatvora, Erjavec, koji je bio ministar obrane, iz svega toga izašao je neokrnjen. Prihvaća poziv Boruta Pahora i ulazi 2008. u njegovu vladu sada lijevog centra, ali nezadovoljan zbog toga što je dobio resor zaštite okoliša. U novoj Janšinoj vladi 2011. godine dobiva mjesto šefa diplomacije i na tom položaju ostaje sve do 2018. godine. Tada mu Šarec u svojem kabinetu opet daje obrambeni resor.

U vladi Mire Cerara (2014.- 2018.) doživio je najveći politički udarac. Hrvatski mediji objavili su tonski zapis razgovora slovenske agentice pred arbitražnim sudom i slovenskog suca. Cijela Slovenija ostala je u šoku, a Erjavec je bio na odmoru i nije se odmah vratio u Sloveniju. Sve to nije bilo dovoljno da ga Cerar smijeni.

Šarec se pokazao odlučnijim. Nije krio da mu se Erjavec ne sviđa, a ovog je potonjeg nagrizao poraz na izborima za Europski parlament - stranka nije osvojila niti jednog zastupnika. A onda je uslijedila konačna afera, šeprtljavo povlačenje vojnika iz Iraka nakon što je SAD ubio iranskog generala Kasima Sulejmanija. Šarec ga je zbog toga javno napao. I Erjavec je u subotu pao.

Kad je riječ o odnosima s Hrvatskom, Erjavec je uvijek davao do znanja da želi ostati zabilježen u povijesti kao onaj koji je uredio granicu po volji Ljubljane. I zato s njime nije bilo moguće ozbiljno pregovarati. A ubrzo je shvatio i da mu oštra politika prema Zagrebu jača podršku u javnosti. Nažalost, tu je odliku od njega preuzeo i sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Zaključno, enciklopedijski članak o Erjavcu će biti vrlo kratak. Osim afere prisluškivanja, bit će zabilježen kao najdugovječniji ministar. I to je to. A dio umirovljeničkih dana će provoditi u Hrvatskoj, gdje ima vikendicu.

Aleksandra Pivec je relativno novo lice u politici. Sigurno je da će biti bitno jača karika u manjinskoj koalicijskoj vladi nego što je bio Erjavec, koji je otvoreno davao do znanja da želi tretman političkog teškaša. Pitanje je ipak kako će Pivec kontrolirati zastupnički klub DeSUS-a, u kojem ima članova koji su otvoreno bili stali na Erjavčevu stranu. Raskol na tom planu mogao bi uzdrmati vladu. No, i zastupnicima je jasno da će nove liste definirati Pivec, tako da se može očekivati pokornost. Barem do druge polovice mandata vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:13