Salvini eurofil

Salvini mijenja priču; za reformu Europske unije želi se boriti 'iznutra'

Matteo Salvini, stranački čelnik kontroverzne desne stranke La Lega, ublažio je svoju euroskeptičnu retoriku u želji da se približi desnome centru talijanske političke scene, unatoč tome što će time razočarati svoje radikalne istomišljenike.
Matteo Salvini
 Tony Gentile / REUTERS

Istovremeno, Salvini se pokušava progurati i do samoga središta Europske unije, javlja Reuters.

Posljednjih dana Salvini, potpredsjednik talijanske populističke vlade i aktualni ministar unutarnjih poslova, sa sebe skida euroskeptično odijelo i svojim biračima obećaje da će 'Europsku uniju reformirati iznutra'.

Političar poznat po tome da je Njemačku optužio da eurozonu prilagođava svojim interesima i time Italiju osuđuje na gospodarsko nazadovanje, ovaj je tjedan učinio nagli zaokret kazavši da bi Italija s Njemačkom trebala početi graditi političku 'osovinu' Europe.

Pritom je priznao da kada su Italija i Njemačka posljednji put oformile 'osovinu', da je taj sporazum za Njemačku i Italiju loše završio.

Prema procjeni analitičara, Salvini se odlučio za dvostranu strategiju. Oni vjeruju da želi privući umjerenije i neodlučnije birače, dok istovremeno sebi želi isposlovati važniju ulogu na sceni Europske unije u budućem sazivu Europskog parlamenta.

Kada je 2013. godine Salvini postao stranačkim čelnikom, La Lega se oporavljala od korupcijskog skandala i imala je nisku potporu talijanskih birača od ispod 4 posto.

Salvini je vješto izveo preobrazbu stranke.

Oštrom kampanjom protiv ilegalnih migranata i platformom protiv eurozone, uspješno jeprivukao talijanske birače ogorčene visokom nezaposlenošću, stagnirajućim plaćama i nekontroliranom imigracijom. Stranku je uspio pretvoriti iz male regionalne stranke u nacionalnu političku silu koja je na ovogodišnjim izborima dobila 17 posto glasova i time postala drugom najjačom opcijom u bloku desnoga centra, odmah iza Pokreta 5 zvjezdica s kojim je u konačnici sastavila vladu.

Lega je po popularnosti pretekla Pokret 5 zvjezdica, a prema najnovijim anketama uživa 30 posto potpore birača.

Zdrav razum

Giovanni Orsina, profesor politologije na rimskom Sveučilištu LUISS, procjenjuje da je Salvini lukav političar i njegovi preokreti zadnjih godina pokazali su kakvom se strategijom služi u osvajanju novih prostora vlasti.

- Kada je imao 3 posto potpore, Salviniju je trebala vrlo radikalna retorika da ga ljudi zapamte, da se izdigne iz gomile i da stekne potporu. S obzirom na to da je on danas u vladi, ne mora više biti tako radikalan i zato se približava centru - kaže Orsina.

Kao odličan komunikator koji je izuzetno praćen na društvenim mrežama, Salvini se ne ispričava i mirno obznanjuje da se želi angažirati u ustanovama EU, umjesto da se bori protiv njih.

- Svijet se mijenja, sada smo u fazi koja zahtijeva zdrav razum i konkretna rješenja - kazao je Salvini.

Posebno je zapanjujuć njegov obrat za 180 stupnjeva u vezi eura.

U svojoj kampanji za parlamentarne izbore u ožujku Lega je tvrdila daje euro 'glavni izvor gospodarskog nazadovanja Italije' i predlagala je povratak na razdoblje prije Maastrichtskog sporazuma, kojim je utrt put za ulazak u eurozonu.

U svom stranačkom programu, stranka se zalagala za izlazak iz eurozone, a tražila je i partnere diljem Europe s kojima bi taj plan provela u djelo.

- Ne želimo ništa napustiti, nego bismo htjeli promijeniti pravila Europske unije 'iznutra' - rekao je Salvini tijekom gostovanja na državnoj televiziji.

Već u svibnju, kada je koalicijska vlada objavila svoj program nije spomenula izlazak iz eurozone.

Europski izbori

Claudio Borghi, glasnogovornik Lege za gospodarska pitanja i jedan od najpoznatijih talijanskih euroskeptika, 2014. godine je sa Salvinijem obilazio državu predstavljajući tridesetak stranica dug pamflet pod nazivom 'Napuštanje eura: kako se izvući iz noćne more'.

Danas Borghi kaže da nije 'niti razočaran niti iznenađen' Salvinijevim obratom već u tome vidi sposobnost političara da se prilagodi političkim okolnostima.

- Praktičan sam, morate postupati na osnovi mogućeg i beskorisno je govoriti o napuštanju eura jer to nije moguće - glatko je obrazložio Borghi.

Cilj 'osovine' koju Italija predlaže Njemačkoj je punjenje praznine na političkoj sceni EU koja je nastala zbog pada popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se bori s masovnim prosvjedima.

- Salvini bi mogao postati jedan od čelnika Europe... to je nevjerojatna mogućnost - vjeruje Borghi i predviđa da bi stranke europskog desnog centra i protusistemske stranke predvođene njihovom strankom, mogle prema postotku premašiti socijaliste i natjecati se za vlast sa strankama desnog centra.

Neki od najtvrđih simpatizera stranke nisu tako oduševljeni promjenom smjera. Dezorijentirani su i svoje ogorčenje prosipaju po društvenim mrežama optužujući stranku za izdaju.

Međutim, Orsina drži da Salvini nema razloga strahovati jer 'nema ništa desnije od La Lege', a ako se ona prikaže umjerenijom otvara si 'golem politički prostor' za privlačenje umjerenih, neodlučnih birača.

Nadalje, umjereniji stav prema Uniji i euru prihvatljiv je i poslovnoj zajednici.

Lorenzo Pregliasco, čelnik savjetničke tvrtke YouTrend, smatra da se novim potezima Salvini želi približiti i privući potporu Forze Italije, konzervativne stranke svog nekadašnjeg saveznika Silvija Berlusconija.

Forza Italia dominirala je političkom scenom više od 20 godina, sve do zadnjih izbora na kojima je osvojila 14 posto glasova. Međutim, danas ima samo 8 posto podrške.

- Salvini želi završiti u potpunosti preuzeti desni centar, a najbolji način da to postigne je da postane privlačan biračkom tijelu centra - kaže Pregliasco.

- Ako mu ta strategija upali, La Lega bi mogla dobiti 40 posto na izborima za Europski parlament - predviđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:33