SASLUŠANJA U BRUXELLESU Borrell se bori za fotelju šefa europske diplomacije 'Posjet Kosovu bit će prvi službeni posjet u mom mandatu'

Peti dan saslušanja kandidata za Komisiju Ursule von der Leyen u potpunosti je fokusiran na jednog od najkontroverznijih odabira u kadrovskom paketu Europskoga vijeća; Španjolca Josepa Borrella koji se bori za fotelju čelnika diplomacije EU.
Kandidat za povjerenika Kraljevine Španjolske i najizgledniji budući šef diplomacije EU Josep Borrell na saslušanju Odbora za vanjske poslove
 Yves Herman / REUTERS

Ako sve pođe po planu, Borrell bi početkom studenog trebao preuzeti funkciju od Federice Mogherini, Talijanke iz redova njegovih socijaldemokrata, koja je proteklih godina zastupala vanjsku politiku Europske unije. No, kao što je Euractiv.hr već u nekoliko prilika pisao, Borrell je jedan od kontroverznijih izbora za tu funkciju.

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske u svojoj je diplomatskoj karijeri nanizao nekoliko poteza koji bi mu, baš danas popodne, mogli postati preprekom u preuzimanju čelne funkcije u Komisiji. Osim što je jedan od najpoznatijih i najglasnijih protivnika neovisnosti Kosova, i kao takav jedan od omiljenih stranih političara službenog Beograda, Borrell je poznati simpatizer Irana.

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) kandidatu će danas moći postaviti sva pitanja o njegovim stavovima prema konkretnim vanjskopolitičkim problemima Europske unije, a očekuje se da će najveći fokus biti stavljen upravo na njegov stav prema pregovorima Beograda i Prištine te optužbe da se Teheran pojačano naoružava i pritom narušava odredbe Iranskog nuklearnog sporazuma.

U pozdravnom govoru, Borrell je obećao da će se tijekom svog mandata maksimalno angažirati u Zapadnom Balkanu, kao i da će pokušati riješiti krizu u Ukrajini te unaprijediti odnose s Afrikom i Azijom.

- Trgovina, politika i financije trebali bi biti osnova svake međunarodne suradnje – izjavio je Borrell ispred zastupnika Europskog parlamenta.

Hrvatski zastupnik iz redova SDP-a Tonino Picula, višegodišnji član Odbora za vanjske poslove, svog je kolegu iz redova socijaldemokrata pitao da mu podrobnije objasni kako interpretira viziju nove predsjednice Komisije o 'geopolitičkoj izvršnoj vlasti EU'.

- U svijetu u kojem živimo, dužni smo kapitalizirati naše zajedničke snage – izjavio je kandidat zastupniku Piculi.

Zastupnica iz grupacije Obnovimo Europu Hilde Vautmans kandidata je pitala kako će tijekom svog mandata osigurati zajedništvo između država članica, osobito u kontekstu jedinstvene politike EU prema Rusiji.

- Potrebno je njegovati kulturu zajedništva, ali nije moguće nametnuti zajedničku politiku – odgovorio je Borrell na vrlo škakljivo pitanje koje već dugo lebdi briselskim hodnicima.

Na upit zastupnice Vautmans kako će se tijekom mandata postaviti prema Putinovoj Rusiji, Borrell je najavio da 'na tako kompleksno pitanje nije moguće dati odgovor u samo 2 minute koliko mu dozvoljavaju odredbe parlamentarnog saslušanja'.

- No, trebali bismo i dalje inzistirati na sankcijama, sve dok Kremlj ne promijeni svoj stav – dodao je kandidat.

Zastupnik iz redova Zelenih Reinhard Butikofer kandidatu je najviše zamjerio što u njegovom planu i programu nisu spomenuta ljudska prava kao jedan od vodećih prioriteta Europske unije. Nijemac se pritom referirao na inicijativu Jedan pojas jedan put koju će EU oformiti s Kinom, gotovo bezuvjetno po pitanju ljudskih prava.

- Povezanost je jedan od najvećih prioriteta 21. stoljeća. Povezivanje Europske unije i Azije mnogo je više od čistih pravila; to je investicija u održivost, infrastrukturu i dubinsku suradnju – izjavio je Borrell.

Zastupnica Europskih konzervativaca i reformista Anna Fotyga prva je 'probila led' i pitala kandidata kako planira odgovoriti na maritimnu sigurnost, konkretnije u slučaju Hormuškog tjesnaca.

- Upravo u smanjivanju tenzija u Hormuškom tjesnacu, EU može imati ključnu ulogu – objasnio je kandidat.

- Nalazimo se na samome početku novog perioda nuklearne nestabilnosti – odgovorio je Josep Borrell na upit zastupnice Ujedinjene ljevice Idoile Villanueve Ruiz koja je svog sunarodnjaka pitala koju bi ulogu EU mogla imati u kontekstu globalne sigurnosti i kontrole naoružanja.

- Tijekom obnašanja dužnosti ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske bili ste jedini od rijetkih šefova diplomacije koje nije priznavalo neovisnost Kosova. S obzirom na to da ste i sami rekli da je Zapadni Balkan jedan od ključnih prioriteta mog mandata, kako planirate pristupiti Prištini - pitala je zastupnica iz redova EPP-a Sandra Kalniete.

- Do sada nikada nisam bio na Kosovu, iz vrlo očitih razloga, ali planiram da mi posjet Kosovu bude prvi službeni posjet u mandatu, baš zato što želim time poslati poruku. Drago mi je vidjeti da su se jučer na Kosovu održali demokratski izbori u toj državi. Apsolutni prioritet je postignuti sporazum između Prištine i Beograda - odgovorio je Borrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:09