Slovenska diplomatkinja čiji su razgovor presreli hrvatski obavještajci tuži slovenski parlament zbog objave izvješća o prisluškivanju

Novi obrat u unutarnjoj slovenskoj političkoj krizi kad je riječ o arbitražnom postupku: Simona Drenik, bivša slovenska agentica pred Arbitražnim sudom koji je trebao odlučiti o granici između Hrvatske i Slovenije, podigla je tužbu protiv Državnog Zbora (DZ, slovenski parlament).
Matej Tonin, predsjednik stranke Nova Slovenija i čelnik odbora za kontrolu obavještajnih službi slovenskog parlamenta
 Tomislav Kristo / CROPIX

U tužbi traži da se povuče izvješće Odbora DZ-a za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi (Knovs) vezano uz aferu prisluškivanja. U tom se dokumentu zaključuje da je upravo Drenik kriva što su hrvatske obavještajne službe uspjele presresti njezin nedozvoljeni razgovor sa slovenskim suce na Sudu, Jernejem Sekolcem. O čemu je Euractiv.hr pisao.

Slovenske su obavještajne službe, navodi izvješće, upozorile sve sudionike arbitraže da mogu jamčiti sigurnost njihovih razgovora samo na području Slovenije. Drenik je razgovarala sa Sekolcem dok je on bio u svom stanu u Beču i to običnom zemaljskom telefonskom linijom. Te su razgovore presreli hrvatski obavještajci.

Njezin je odvjetnik za Delo izjavio: “Knovs je ovim izvješćem grubo prekršio svoje nadležnosti te su prekršena temeljna ustavna prava moje stranke”.

Drenik traži da se ukloni izvješće Knovs-a, kako javni tako i tajni dio (prvi ima 17, a drugi 150 stranica) i da se proglasi nezakonitim i štetnim po njezina ljudska prava. Ne traži nikakvu odštetu samo plaćanje sudskih troškova.

No, kako se čini, DZ neće poslušati zahtjev Simone Drenik jer na dnevnom redu prosinačke sjednice se i dalje nalazi rasprava o izvješću Knovs-a.

I slovenska obavještajna služba SOVA je policiji i javnom tužilaštvu poslalo obavijest da je objavom javnog dijela izvješća došlo do višekratnog razotkrivanja tajnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:45