Slovenski ministar unutarnjih poslova dao ostavku zbog Udbaša i Partijaca

Sloveniju je zatresla najjača politička kriza od 2013. godine kada je mjesto premijera morao napustiti Janez Janša. Tada zbog negativnog nalaza Protukorupcijske komisije (KPK). Sada je ostavku dao Aleš Hojs, ministar unutarnjih poslova iz Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janša, a koja je članica Europske pučke stranke kao i HDZ.
 Igor Zaplatil / Delo

Tijekom jučerašnjeg jutra u medijima su se pojavile informacije da je Nacionalni istražni ured (NPU), posebni kriminalistički odjel za teže slučajeve, pandan hrvatskog PNUSKOK-a, počeo istragu protiv ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka. Portal 24.ur je prenio: “Kriminalisti NPU provode pretrese kuća zbog spornih poslova s ​​opremom na 11 adresa, uključujući Zavod za robne rezerve i Ministarstvo gospodarstva. Povod za istragu je posao za nabavu medicinskih ventilatora vrijedan osam milijuna eura koji je sklopljen s tvrtkom GenEplanet”. Pretražena je i kuća ministra Počivalšeka kojem je tijekom pretresa oduzeta sloboda. Istražitelji su obavili obavijesni razgovor s Antonom Zakrajšekom, bivšim ravnateljem Robnih rezervi i Alojzom Černetom koji je potpisao sporazum s tvrtkom GenEplanet. Problem je u tome što se pokazalo da su ventilatori neprimjereni za potrebe pacijenata oboljelih od virusa Covid-19.

Osumnjičeni su optuženi da su počinili krivično djelo nanošenja štete javnim sredstvima. Za takvo kazneno djelo zapriječena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Kriminalistička istraga, prenose slovenski mediji, počela je prije dva mjeseca nakon što je u emisiji Tarča (meta) na RTV Slovenija bio objavljen audio snimak na kojem Počivalšek od zaposlenika Robnih rezervi traži da tvrtki GenEplanet unaprijed prebace osam milijuna eura. Riječ je dakle o 100-postotnom avansu i to prije nego što je stiglo bankovno jamstvo. Jedan od svjedoka je za slovenske medije ispričao kako je “Počivalšek u Robne rezerve poslao svoju predstavnicu, Andreju Potočnik, bivšu zastupnicu u parlamentu iz stranke SMC, koja je vršila pritisak na direktora, šefa financijske službe i ostale u vodstvu Zavoda da GenEplanetu isplate novac”. Riječ je europskoj korporaciji koja ima podružnicu u Sloveniji, a za sebe navodi da je “aktivna na polju biotehnologije, specijalizirana za genetičko testiranje i istraživanje”. Preciznije, od njih se može naručiti cijeli spektar DNK testova.

Ministar Hojs je na konferenciji za medije u sjedištu slovenske vlade nakon što je objavljen tijek događaja izvijestio kako je prihvatio ostavku ravnatelja policije Antona Travnera. A zatim je rekao da je i sam dao ostavku koju je premijer Janša prihvatio.

Sad već bivši ministar Hojs je uvjeren da su istrage NPU-a politički motivirane te da u takvim okolnostima, kada policijom i NPU-om dominiraju “partijski i udbaški kadrovi”, ne može uspješno obavljati funkciju ministra. O istragama je, naveo je, bio obaviješten oko 8 sati ujutro. Rekao je da ostavkom preuzima političku odgovornost, te da je riječ o politički motiviranim postupcima "u skladu sa željama da se diskreditiraju ministri i izazove raskid koalicije". Hojs je sugerirao da iza "curenja" podataka o postupku u javnost stoje strukture bliske opoziciji, osobito stranci Socijalnih demokrata (SD) čiji je jedini program, po njegovim riječima, rušenje desne vlade, te da NPU, koji "u ladicama" godinama drži neke slučajeve, aktivira kako se čini samo one "protiv politički nepodobnih, odnosno onih koji su na desnici", a da tako reagiraju i tužitelji. Tjednik Mladina, tradicionalno nesklon Janši iako je sadašnji premijer bio njihov suradnik krajem 1980-ih godina, još je u petak najavio pokretanje postupka što vlada i stranke iz koalicije navode kao dokaz da je riječ o politički motiviranoj operaciji.

Ministar koji voli Thompsona

"To je politička igra oporbene ljevice kojom me žele oblatiti kao ličnost", kazao je tada još ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs novinarima 3. lipnja. Naime, opozicijski Socijaldemokrati (SD) najavili su da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa "ideologiju mržnje" i jer je ministarstvo unutarnjih poslova navodno dozvolilo koncert Thompsona u Mariboru.

Sporni koncert se u Mariboru trebao održati 2017. godine, no zabranila ga je lokalna uprava. Pjevačev agent se žalio na odluku koju je upravni sud nedavno poništio, što je potvrdilo i ministarstvo unutarnjih poslova. Koncertu Perkovića Thompsona su se ranije usprotivili predsjednici većine oporbenih političkih stranaka te troje bivših premijera Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec. Za zabranu su i književnici slovenskog PEN-centra, udruge Srba u Sloveniji i neke nevladine organizacije.

Cijela je priča eksplodirala sredinom ovog mjeseca kad je Počivalšek javno, u parlamentu, odbacio tvrdnje oporbe o korupciji pri nabavi medicinske opreme. "Radili smo u kriznoj situaciji najbolje što smo znali. Optužbe na naš račun su neistinite, pretjerane i zlonamjerne", kazao je tada Počivalšek na raspravi o interpelaciji koju je protiv njega uložila oporba. Ishod je bio očekivan: 51 glas vladajuće koalicije bio je za njegov ostanak u vladi. Protiv je bilo 37 zastupnika.

Parlamentarni su izbori u Sloveniji održani pred ljeto 2018. godine i na njima je relativni pobjednik bio SDS. No, stranke centra i ljevice uspjele su formirati peterostranačku manjinsku vladu koju je vodio Marjan Šarec, bivši televizijski komičar. Vlada je izdržala nešto više od godinu dana, a u siječnju ove godine ostavku je dao premijer Šarec i pozvao na prijevremene izbore. No, tada je došlo do neočekivanog obrata: dvije stranke odlučuju prihvatiti poziv Janeza Janše i ulaze u novu koaliciju. To su SMC, koji vodi Počivalšek i stranka umirovljenika (DeSUS), koja je nedavno dobila novu čelnicu Aleksandru Pivec. Obje su stranke na europskoj razini članice liberalne grupacije (nekad ALDE, sad Renew Europe, Obnovimo Europu - kao i hrvatski Glas i HNS). Njihov se prijelaz u slovenskoj javnosti protumačio izdajom, neki od zastupnika nisu podržali tu odluku te se prešli u opoziciju, a u javnosti je došlo do prosvjeda protiv Janše. On je krajem svibnja članicama oporbe ponudio prijedlog potpisivanja "partnerstva za razvitak" što je trebala biti neka vrst privremenog pakta o nenapadanju, pri čemu se oporbi nudilo da sudjeluje u oblikovanju zakonskih rješenja za vrijeme nakon prestanka epidemije. Opozicija je to glatko odbila. Preciznije, podržao ju je samo Zmago Jelinčič Plemeniti, čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS). Pa je Janša od toga odustao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50