Slovenski premijer Marjan Šarec dao ostavku

Nakon ostavke ministra financija Andreja Bertoncelja, premijer Marjan Šarec je dao ostavku. Ova će se priča nastaviti.
Slovenski premijer Marjan Šarec
 Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Situacija za opstanak koalicije je postala teško održiva: koalicija pet stranaka više nema podršku Levice pa ne može donositi odluke u parlamentu. Odlazak Karla Erjavca s mjesta ministra obrane otvorio je pitanje hoće li se moći imenovati novi ministar. Ostavka ministra Bertoncelja je bila kap koja je prelila čašu.

Premijer je u svom obraćanju javnosti potvrdio kako je situacija teška jer mu podršku u parlamentu daje radikalno desna Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča Plemenitoga.

Slovenska vlada je bila manjinska iako je u njoj čak pet stranaka: LMŠ, koju vodi Šarec, DeSUS, stranka umirovljenika, koju je do prošle subote vodio Karl Erjaved. On je izgubio na izborima za predsjednika starnke te je dao ostavku na mjesto ministra obrane. SMC i SAB su u svim anketama postale gotovo neprimjetne stranke koje bi mogle osvojiti oko 1 posto glasova. I Socijaldemokrati, koji su već uobičajeno treća ili četvrta stranka po snazi u Sloveniji.

Koalicija je dogovorila podršku radikalno lijeve stranke Levica koja se s vladom razišla prošle jeseni. Nakon toga je SNS podržao vladu, što Šarcu ideološki nije odgovaralo.

"Kad je riječ o partnerima u koaliciji, više sam ih puta upozorio da skupimo redove i da ne njišemo čamav u kojem sjedimo. Pred nama je ukidanje dopunskog zdravstvnog osiguranja o čemu se priča već 15 godina. Ukratko, s ovakom vladom ne možemo naprijed i zato ću još danas poslati svoju odluku o ostavci parlamentu", rekao je Šarec.

I dodao kako misli da bi nakon izbora s novim zastupnicima i novom koalicijom mogao ispuniti očekivanja javnosti.

Osvrnuo se i na najave o mogućem prelagivanju u parlamentu koje bi dovelo do formiranja nove koalicije bez izbora. Naime, u kuloarima se pričalo da Janez Janša, lider opozicijske SDS, s NSi, strankom desnog centra, planira formirati većinu. Kao mogući se partner spominjao DeSUS, ali prije nego što je stranku preuzela Aleksandra Pivec.

Šarec je i po tom pitanju bio jasan: "Najpoštenije bi bilo da izađemo na nove izbore".

Zajednički istup na izborima je, kako navode slovenski mediji, zasad ponudio samo stranci SMC i drugim lokalnim listama i inicijativama koje su zainteresirane za izbore.

Prema posljednjim anketama, LMŠ je najjača stranka u deželi, a za vrat joj puše SDS. Ključno je pitanje, ako dođe do prijevremenih izbora, koalicijskog potencijala izbornog pobjednika. Janša to nije imao 2018. godine te nije mogao formirati vladu. Šarec se sada nada većem broju zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:25