Soroseva zaklada napušta Mađarsku zbog diskriminatorne politike Viktora Orbana

Autor:

  • Euractiv.com

17.08.2018.

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 27: A billionaire investor George Soros meets with European Union Commission President Jean Claude Juncker (not seen) in Brussels, Belgium on April 27, 2017. Olivier Hoslet / EPA / Pool / Anadolu Agency, Image: 330373953, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

George Soros

Zaklada The Open Society Foundations (OSF), kojom upravlja američki multimilijarder mađarskih korijena George Soros, u petak je najavila da će krajem kolovoza zatvoriti ured u Budimpešti i obustaviti svoje poslovanje u Mađarskoj.

Zbog opresivnog režima Viktora Orbana, zaklada je još u svibnju dala naslutiti na ozbiljno razmatra preseljenje svog sjedišta u Berlin.

- Iako još uvijek neki od kolega rade u našem sjedištu u Budimpešti, najkasnije do 31. kolovoza zatvorit ćemo svoja vrata u mađarskoj prijestolnici i poslovanje preseliti u tolerantnije okruženje – rekao je glasnogovornik zaklade Daniel Makonnen.

Uvjerljivom pobjedom na ovogodišnjim parlamentarnim izborima koji su se održali u travnju, Viktor Orban je osvojio svoj treći mandat na čelu mađarske vlade. Tijekom kampanje je naglasio potrebu za jačanjem kontrole granica i obustavom svake pomoći pristižućim migrantima, a u tome je posebno istaknuo 'kontraproduktivan' angažman Soroseve zaklade.

Mađarski je premijer u lipnju parlamentu predstavio prijedlog zakona, popularno zvanog “Stop Soros” zakon, čija je glavna funkcija ograničavanje djelovanja neprofitnih organizacija čija platforma djelovanja podrazumijeva borbu za prava migranata. Zbog tog je kontroverznog zakona Europska unija već pokrenula disciplinarni postupak protiv Mađarske, zato što on otvoreno narušava europske vrijednosti, slobodu i civilno društvo.

- 'Stop Soros' zakon nedavno je stupio na snagu, a njime je migrantima koji preko Srbije dolaze u Mađarsku automatski odbijeno pravo traženja azila – rekao je Andras Lederer iz Mađarskog helsinškog odbora za ljudska prava, naglasivši pritom da taj zakon onemogućava pristup vodi i hrani djeci i ženama u migrantskom valu.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.