Španjolska radikalno desna stranka blokirala donošenje zajedničke deklaracije protiv nasilja nad ženama

Autor:

  • Tea Trubić Macan

26.11.2019.

Spain's far-right party VOX leader Santiago Abascal addresses the media at their headquarters the day after general elections, in Madrid, Spain, November 11, 2019. REUTERS/Susana Vera
Susana Vera / REUTERS

Čelnik radikalno desne stranke VOX Santiago Abascal smatra da se 'nasilje ne provodi samo nad ženama' te da deklaracija zanemaruje 'muškarce kao žrtve'

Španjolska radikalno desna stranka Vox, tihi pobjednik posljednjih parlamentarnih izbora, šokirala je javnost odbivši podržati zajedničku deklaraciju protiv nasilja nad ženama koju sve španjolske političke stranke jednoglasno izdaju svake godine kao simbol predanosti tom cilju.

- Nasilje ne poznaje rod – objasnio je Santiago Abascal, čelnik te stranke, dodavši da Vox zamjera 'fokusiranost na žene u obiteljskom nasilju, a da pritom u potpunosti zanemaruje muškarce koji su također žrtve zlostavljanja'.

- Postoji i mnogo muškaraca koji svakodnevno trpe nasilje od svojih supruga, kao i oni koje supruge ubijaju – izjavio je Javier Ortega Smith, zastupnik Voxa u gradskom vijeću i parlamentu.

Madridska Gradska vijećnica danas je potvrdila da prvi put u posljednjih 14 godina neće izdati zajedničko priopćenje protiv nasilja nad ženama zbog blokade zastupnika iz redova stranke Vox, a istu su obavijest objavile i vijećnice gradova na jugu Španjolske. Aktualna ministrica za jednakost Soledad Murillo upozorila je da njihov stav 'građani moraju shvatiti vrlo ozbiljno'.

Čelnik glavne opozicijske Narodne stranke (PP, EPP) Pablo Casado, pokušao se udaljiti od izjava svojih saveznika na desnici kazavši da 'bi trebali udružiti snage u borbi protiv nasilnika'.

Očekivano, blokada Voxa šokirala je nevladine udruge koje upozoravaju da je od 2003. godine, kada je započeta politička inicijativa u državnim institucijama, u Kraljevini Španjolskoj bilo ubijeno 1,024 žene. Štoviše, samo 2019. godine ubijeno ih je 59. Ironično, a možda baš i ne, posljednja žrtva obiteljskog nasilja zabilježena je tijekom jučerašnjeg dana; onda kada je Vox odbio potpisati zajedničku deklaraciju kojom bi osudio obiteljsko nasilje.