Sporazum EU podigao financijska tržišta, analitičari predviđaju novi rast cijele EU

Možda nakon ove vijesti u EU shvatimo da smo stvarno globalna sila, moćna kao Kina i SAD, ako ne i moćnija.
Euro dobiva prostor da postane konkurent dolaru
 Kinek00 / Alamy / Alamy / Profimedia

Svjetske dionice i euro dosegnuli su svoju najvišu razinu od ožujka nakon što je objavljeno da je postignut dogovor o fondu za spas ekonomije EU, prenosi Reuters. Euro je skočio na razinu od 1.1470 za dolar, a europski su dionički indeksi po otvaranju financijskih tržišta skočili za 1%.

Američki Dow Jones je odmah po otvaranju tržišta skočio za 200 bodova što se pripisuje pozitivnom signalu koji je globalno poslao dogovor EU.

Posebno je važno da su obveznice zemalja južne Europe, najteže pogođenih krizom - Italija, Portugal, Španjolska, Grčka i Cipar - oporavile. Što je izravna posljedica novca za koji je jasno da će sliti u ta gospodarstva. Obveznice skupine štedljivih zemalja su malo poskupjele.

"To je prilično dobra poruka u usporedbi s drugim zemljama", rekao je Sean Darby, glavni globalni strateg dionica Jefferies. "Tržišta bi trebala dobro prihvatiti ovu vijest”, dodao je.

Ključni globalni indeksi su porasli za 45% u odnosu na dno koje su dotakli u ožujku, prenosi Reuters.

Bloomberg piše da dogovor EU dodatno pozitivno djeluje na tržišta djelujući komplementarno na optimizam koji se pojavio vezan uz mogući pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. Dionice u Europi su nadmašile američke i globalne dionice još od sredine svibnja, kada je prvi put objavljen prijedlog za financijski poticaj članicama EU, a nekoliko stratega i investitora naveli su to kao razlog da preferiraju europske dionice.

Dogovor EU je “velik i važan sporazum za blok kojim će zemlje članice prvi put zajedno posuđivati novac”, rekao je Jasper Lawler, šef istraživačkog odjela u London Capital Group.

Njemački su financijski indeksi u utorak ujutro konačno izbrisali sve gubitke koje su ostvarili tijekom ove godine zahvaljujući dogovoru. I što je još važnije, ulagači su se okrenuli obveznicama rizičnijih članica eurozone. Prinos na 10-godišnju talijansku obveznicu tako je pao na 1,05 posto, najniže od ožujka, a smanjio se i raspon u odnosu na njemačke obveznice. Slično je i sa španjolskim i portugalskim obveznicama.

Morgan Stanley je za Financial Times izjavio da sporazum “predstavlja korijenitu promjenu za Europu jer potiče “sinkronizirani oporavak i snažan, kontinuirani rast čineći monetarnu uniju stabilnijom, a euro atraktivnijim”.

FT zatim navodi da bi europske obveznice, dionice i valute mogle postati tražena roba na tržištu. Za obveznice je ključno da će se otplaćivati zajednički što će dovesti do koordinirane fiskalne politike što bi stvorilo suvereno tržište s fiksnim dohotkom. Trenutno manje od četvrtine europskih obveznica ima AAA rejting (najviši). A kreiranje zajedničkih, europskih AAA obveznica će izravno utjecati na jačanje eura kao globalne valute. Posebno kao valute koja se koristi u rezervama središnjih banaka. Konačno, europske dionice bi sada konačno mogle postati ozbiljna konkurencija američkim posebno u formi “zelenih dionica”, dionica nove ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:34