Sudanski premijer preživio je pokušaj atentata

Sudanski premijer je preživio pokušaj atentata nakon što je njegov konvoj napadnut u glavnom gradu Kartumu.
Sudanski premijer Abdulah Hamdok
 ASHRAF SHAZLY / AFP

Eksplozija je pogodila automobil Abdulaha Hamdoka, no ''hvala Bogu nitko nije ozlijeđen'' , prenio je kabinet premijera, a prenio AFP.

Hamdok je premješten na sigurno mjesto, a slike na državnoj televiziji pokazale su nekoliko oštećenih vozila na mjestu eksplozije.

Događaj je iznio na vidjelo napetosti s kojima se suočava Sudan u pokušaju prelaska na demokratsku vlast nakon pada autoritativnog predsjednika Omara al-Bašira proteklog travnja.

Hamdok je došao na čelo prijelazne vlade Sudana prošlog kolovoza nakon prodemokratskih prosvjeda i svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika al-Bašira. Prijelazna vlada koju čine civilni i vojni dužnosnici trebala bi dovesti afričku zemlju na demokratske izbore predviđene za 2022. godinu.

Bašir i njegova sada raspuštena stranka Nacionalnog kongresa zagovarali su islamistički oblik upravljanja vatrenim snagama, nakon što su preuzeli vlast vojnim udarom 1989. godine. Od 1993. godine Sudan je transformiran u islamsku jednostranačku državu kada je al-Bašir osnovao Nacionalni islamski front (NIF) sa novim parlamentom i vladom sastavljenom isključivo od članova NIF-a. Oni su sklapali saveze s neprijateljima SAD-a čime je Sudan postao jedan od glavnih točaka širenja terorizma. Washington je zbog toga nametnuo sankcije koje su trajale do 2017. godine

Posljednjih tjedana nova vlada iznijela je niz prijedloga: uključujući suđenje Bashiru pred Međunarodnim kaznenim sudom zbog ratnih zločina i službene veze Sudana s Izraela. Hamdok, ujedno ugledni bivši ekonomist UN-a tvrdi da je jedan od njegovih glavnih prioriteta vladavine rješavanje ekonomske krize u Sudanu.Vlasti kažu kako je uklanjanje Sudanove terorističke oznake ključno za obnovu gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:04