Sudi li se demokraciji u Španjolskoj?

Autor:

  • Karla Juničić

16.10.2019.

Separatist demonstrators throw objects into a fire during a protest after a verdict in a trial over a banned independence referendum in Barcelona, Spain, October 15, 2019. REUTERS/Rafael Marchante TPX IMAGES OF THE DAY
Rafael Marchante / REUTERS

Ogorčeni separatisti u prosvjedima rade nered na ulicama Barcelone

Sletio sam na aerodrom, a sad moram pješke do grada s koferom”, u takvoj se situaciji našao velik broj putnika koji su u ponedjeljak stigli u zračnu luku El Prat te su među prosvjednicima s Esteladama koračali do centra Barcelone.

Pendreci, ispaljeni projektili, dimne naprave, barikade - sukob policije i prosvjednika, koje je pokret Demokratski tsunami pozvao da dođu na aerodrom, označio je ponedjeljak i jučerašnji dan.

No glavna pitanja koja su prosvjednici postavljali glasila su: Je li presuda katalonskim političarima demokratska, koja je funkcija pravosuđa u Španjolskoj te je li to isto sudstvo politički nepristrano? Ako u demokraciji svi imaju pravo na slobodno izražavanje ideja, je li se sudilo demokraciji ili ljudskim akcijama?

Za seksualno uznemiravanje prijeti kazna 1-3 godine zatvora, za silovanje 6-12 godina zatvora, za ubojstvo 10-15, no velika je nepravda 9-13 godina zatvora za ostvarivanje političkog cilja koji je izglasan na referendumu političkom većinom, stajalište je Katalonaca.

Prepirke između Madrida i Barcelone traju već dugo, a Madrid je sada osudio devetero katalonskih dužnosnika zbog organiziranja, kako tvrde “zabranjenog”, referenduma o nezavisnosti i jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

“Velika nepravedna osveta” ili “nepristrana pravda”? ‘’Sudilo se kršenju zakona, a ne političkim idejama’’, tvrdio je španjolski premijer Pedro Sánchez. Quim Torra, predsjednik katalonske vlade, smatra da su političari koji su ‘’miroljubivi i demokratski nepravedno osuđeni’’. Ipak, demokratski referendum je održan i ljudi su glasali - za odcjepljenje.

To, međutim, Madrid nije podržao. Carles Puigdemont, glavni inicijator pokreta za nezavisnost, koji korijene zapravo vuče još od 20-ih godina 20. stoljeća, piše za Guardian: ‘’Pod utjecajem ekstremno desničarskih elemenata (konkretno stranka Vox) u Španjolskoj je sud dosudio teške kazne. Te ljude dobro poznajem. Oni su demokrati, posvećeni provođenju mirnih demokratskih promjena krhkog španjolskog postfrankovskog ustava’’.

Sudi li se demokraciji, prosudite sami.