SVI GAFOVI NOVOG PREMIJERA Nevjerojatni skandali bivšeg šefa britanske diplomacije

Iako nikoga nije pretjerano iznenadio epilog višemjesečne potrage za novim premijerom Ujedinjene Kraljevine, Boris Johnson u povijest bi mogao ući kao jedan od najkontroverznijih predsjednika britanske vlade.
 Reuters, Profimedia

Ekscentričan torijevac, poznat po političkoj nekorektnosti, nedostatku diplomatičnosti i 'brzom jeziku', neobičan je izbor za lidera pete ekonomije svijeta u jeku krize koja zahtjeva mudrost, oprez i kompromisna rješenja. Bivši gradonačelnik Londona i ministar vanjskih poslova tijekom svoje karijere je krasio naslovnice svjetskih novina zbog brojnih i nevjerojatnih gafova, među kojima je uistinu teško razabrati one najšokantnije, ali Business Insider je napravio selekciju i odabrao one koji su najviše šokirali svjetsku javnost.

'Muslimanke u burkama izgledaju kao poštanski sandučići'

- Krivo je od žena očekivati da neprestano pokrivaju svoja lica, osobito ako u obzir uzmemo činjenicu da to nigdje ne piše u Kuranu. Usudio bih se otići korak dalje i reći da je suludo i da sami ljudi odabiru po ulici hodati kao poštanski sandučići - rečenica je koju je izrekao novi britanski premijer Borisa Johnsona, zbog koje je 'zaradio' etiketu ksenofoba u državi koja ima mnogobrojnu zajednicu muslimana.

'Samo uklonite mrtvace i imat ćete novi Dubai'

Boris Johnson, tadašnji ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine, šokirao je javnost nakon što je objavljena prepiska s gradonačelnikom libijskog grada Sirtea. Naime, Johnson je za grad u potpunosti uništen u građanskom ratu nakon Arapskog proljeća rekao da bi 'mogao postati novi Dubai, kad bi samo uklonili mrtvace koji leže naokolo'. Unatoč tome što je nediplomatska izjava šefa britanske diplomacije šokirala građane, Johnson se odbio ispričati zbog neprimjerenog komentara.

Recitiranje kolonijalističke poezije u budističkom hramu

Tijekom službenog posjeta Mjanmaru, bivšoj britanskoj koloniji, tadašnji ministar vanjskih poslova Boris Johnson zapanjio je prisutne kada je u budističkom hramu recitirao stihove kolonijalističkog spisatelja Rudyarda Kiplinga.

- Zvona hrama govore: 'Dođi ovdje engleski vojniče' – recitirao je Johnson u budističkom svetištu Shwedagon Pagoda. Britanski veleposlanik u Mjanmaru Andrew Patrick brzo je intervenirao i spriječio ministra vanjskih poslova da poeziju izrecitira do kraja, šapnuvši mu u uho da 'možda nije najprimjerenije'.

Johnson drži govor o uvozu viskija u hramu Sikha

U govoru kojeg je održao tijekom službenog posjeta hramu Sikha, zajednice poznate po tome da ne pije alkoholna pića, ministar vanjskih poslova Boris Johnson osvrnuo se i na problematičnu trgovinu alkoholnim pićima s Indijom.

- Svaki put kada netko od nas putuje u Indiju mora nositi škotski viski svojim prijateljima. Moramo ukloniti carinu od 150 posto na uvoz alkoholnih pića i liberalizirati trgovinske odnose s Indijom – izjavio je Johnson u hramu, zbog čega su prisutni ministru vanjskih poslova viknuli da je 'alkohol suprotan njihovoj religiji te da su njegove izjave naprosto neprimjerene'.

Afriku naziva 'onom državom'

- Očekivani životni vijek u Africi drastično se povećao zahvaljujući tome što je ta država počela ulaziti u ekonomski sustav – izjavio je tijekom konvencije Konzervativne stranke 2016. godine.

Objavljuje pjesmu u kojoj opisuje Erdogana kako spolno opći s kozom

- Bio jednom jedan dječak iz Ankare koji je bio poznat po zavodničkoj prirodi. Jednoga dana dječak se odlučio eksperimentirati pa je spolno općio s kozom, bez da joj se kasnije zahvalio – doslovan je prijevod pjesmice koju je ministar vanjskih poslova Boris Johnson objavio u britanskom časopisu Spectator. Kao nagradu za pjesmicu, Johnson je zaradio 1.000 funti i narušene odnose sa službenom Ankarom.

'Obama ne voli Britance zato što je iz Kenije'

Još dok je obnašao funkciju gradonačelnika Londona, Johnson je naletio na salvu kritika nakon što je izjavio da tadašnji američki predsjednik Barack Obama 'sigurno ne voli Britance zato što i sam potječe iz bivše britanske kolonije Kenije', čime se pridružio teoriji zavjere aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, da Obama zapravo nikada nije bio rođen u Americi.

Srušio desetogodišnje dijete tijekom utakmice ragbija

Tadašnjeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona su tijekom prijateljske utakmice ragbija u Tokiju ponijele strasti, pa je pred očima svih sudionika i svjetskih medija na pod oborio desetogodišnjeg dječaka Tokija Sekiguchija.

'Žene odlaze na fakultet kako bi pronašle supruga'

Kada je malezijski premijer iznosio statističke podatke o porastu visokoobrazovanih građana u svojoj državi, pri čemu je osobito očit porast studentica u Maleziji, Johnson je izjavio da 'žene sigurno odlaze na fakultete kako bi tamo pronašle muža'.

'Hilary Clinton je sadistička medicinska sestra u mentalnoj ustanovi'

Upravo je tu rečenicu Johnson napisao u svojoj kolumni 2007. godine, kada je postojala šansa da će Hilary Clinton postati kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima. Nakon što ga je javnost razapela zbog komentara, Johnson je objavio mlaku ispriku.

'Islamofobija je prirodna reakcija na islam'

Johnson je 2005 godine napisao u časopisu Spectator da smatra kako je islamofobija jedina prirodna reakcija na islam.

- Svakom čitatelju Kurana koji ne pripada toj vjeroispovijesti, islamofobija je prirodna reakcija na ono što piše u tom tekstu – napisao je novi premijer Ujedinjene Kraljevine.

'Ako glasate za Konzervativnu stranku, žena će vam imati veće grudi'

Iako je većina političara poznata po tome da tijekom predizborne kampanje daje lažna obećanja u nadi da će osvojiti simpatije birača, Johnson je imao možda najneobičnije, a svakako i najkontroverznije obećanje do sada.

- Ako glasate za Konzervativnu stranku, žena će vam imati veće grudi i imat ćete više šanse da jednoga dana vozite BMW – govorio je Johnson svojim sugrađanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56