'Svi koji se zalažu za tvrdi Brexit, imat će posebno mjesto u paklu'

Autor:

  • Tea Trubić

06.02.2019.

EU Council President Donald Tusk and Irish Prime Minister Leo Varadkar shake hands as the they give statements after a meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium February 6, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

'Pitam sam se kako izgleda to posebno mjesto u paklu u kojem će se naći svi oni koji se bore za Brexit bez jasne strategije izlaska', pitao se danas predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk na svom službenom Twitter profilu zbog čega se suočio s brojnim kritikama.

 

Nekadašnji čelnik britanskih euroskeptika i jedan od vodećih promotora Brexita Nigel Farage, nije dugo čekao da Tusku vrati 'milo za drago'.

 

- Nakon Brexita ćemo napokon biti slobodni od arogantnih nasilnika poput tebe, a to me više podsjeća na raj - oštro je odgovorio.

Britanska premijerka Theresa May danas je posjetila Sjevernu Irsku kako bi prije sutrašnjeg povratka u Bruxelles na još jedan ciklus pregovora o Brexitu, mogla dogovoriti uvjete irskog zaštitnog mehanizma bi njezinim sunarodnjacima bili prihvatljivi.

Datum izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije sve je bliže, a premijerka May još uvijek nema podršku Britanaca o uvjetima napuštanja najvećeg trgovinskog bloka na svijetu. Nakon što su je zastupnici Donjega doma prošloga tjedna vratili u Bruxelles da pokuša ispregovarati bolje uvjete za London, europski su dužnosnici naglasili da nisu spremni na još jedan krug pregovora.

- Europska unija neće raditi nikakve daljnje ustupke Londonu - izjavio je danas Tusk, naglasivši da se nada da će May sutra doći s razumnim prijedlozima kojima bi se okončala političa kriza koja posljednjih mjeseci vlada Ujedinjenom Kraljevinom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version