Talijani u potrazi za 'nultim pacijentom'

Autor:

23.02.2020.

CROPIX, AFP

 

Broj zaraženih koronavirusom SarsCoV2 (do jučer: Covid-19) u Italiji rapidno raste iz dana u dan. Broj zaraženih se utrostručio u 24 sata, dosegavši 152 do nedjelje uvečer. Umrla je i treća žrtva, starija gospođa na onkologiji u bolnici u Cremi.

Italija je na 3. mjestu u svijetu po broju zaraženih, a isto tako i umrlih, nakon Kine i Južne Koreje, a prije Japana. Od ukupno 2463 umrlih do kraja petka, mahom starijih od 65, 2443 je preminulo u kontinentalnoj Kini (uz još 2 u Hong Kongu), po 5 u Iranu i Južnoj Koreji, po 3 u Italiji , dva na brodu privezanome u Japanu, po jedno na Tajvanu, na Filipinima, u Japanu i u Francuskoj.

Talijanska vlada je dekretom u noći sa subote na nedjelju uvela karantenske zone oko kojih ulazak i izlazak sprečava policija, a po potrebi će biti angažirana i vojska. Italija se tako, u razmaku od 24 sata, uvrstila naprasno među države u kojima je SarsCoV2 unio najviše pomutnje.

Na tom popisu je i Iran. Njegov vrhovni vođa ajatollah Ali Hamnei optužuje zapadne medije da plaše Irance, da im savjetuju da ne izlaze na izbore, pa da tako sabotiraju Iran. Naime, na parlamentarnim izborima, pošto je američko smaknuće generala Qassema Soleimanija pomaknulo vagu u korist zadrtih pristaša islamske revolucije i protivnika pregovaranja sa Zapadom, jedini izlaz iole radikalnijoj oporbi bio je neizlazak na izbore - a sada je koronavirus ojačao apstinenciju.

Političke eksploatacije ima i u Italiji. Bivši ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, vođa suverenističke Lige, zahtijevao je suspendiranje Schengenske konvencije i striktnu kontrolu svih granica, na kopnu, moru i u zraku.

Predsjednik Ministarskog vijeća Giuseppe Conte odgovorio je prilično ljutito da Italija neće postati lazaret.

U Italiji je problem i to što još nije ustanovila kojim je putem koronavirus ušao u Lombardiju, tko je hipotetični “nulti pacijent” koji nije razvio simptome, ali je zarazio “prvog pacijenta” u Codognu nedaleko od Lodija. Prethodno pretpostavljeni “pacijent broj 0”, uposlenik u Unileveru u Kini, nije razvio antitijela, što znači da nikada nije bio zaražen. Nije poznat ni “nulti pacijent” u Venetu. Oba žarišta su izbila u zabačenoj provinciji.

I u neidentificiranju izvora zaraze jedan je od paradoksa talijanskog zdravstva, s vrhunskim dosezima ne samo svojih nobelovaca i s tužnim primjerima ubijenih uslijed zdravstvenog nehaja. U rimskom Spallanzaniju su bili kadri u šest dana izolirati koronavirus SarsCoV2, među prvima u svijetu, čim su se domogli oboljeloga bračnog para kineskih turista (koje su uspješno ozdravili), a u ekonomski vodećoj Lombardiji ne uspijevaju locirati unositelja zaraze. U Venetu je bilo naizgled jednostavnije: vremešni, i sad pokojni igrač briškule u kafiću ondje se sretao sa šestoricom kineskih radnika, koji su sada svi u karanteni, i svi s kojima su bili u kontaktu, i svo “malo misto” Vo’ Euganeo - ali opet nije utvrđeno tko je unio zarazu, kroz koju rupu u sustavu.

S obzirom na medicinske protokole, u Italiji je i dalje zaraza, a ne epidemija. Epidemija gripe baš jenjava, a broj umrlih od komplikacija je dvoznamenkast, pa to ne izaziva psihozu, jer su se Talijani na to navikli, kao i na još brojnije pogibije u prometu, oko koji se vlada ne sastaje, a kamoli da bi blokirala ceste. Koronavirus percipiraju kao realnu ugrozu.

Problem je dijelom psihološki, ali dijelom i realan, u mjeri u kojoj se zaraza širi gotovo pa eksponencijalno. Strah je realna kategorija i kad je irealan. Ima društveni učinak, pa s njime treba računati.

Talijansko Ministarsko vijeće je, na izvanrednoj noćnoj sjednici u centrali Civilne zaštite, u nedjeljne sitne sate donijelo dekret o primjeni “Wuhanske metode”, tj. potpune izolacije područjâ sa zaraženima.

Zasad se to odnosi na deset općina u kotaru Lodi i na dvije u kotaru Venezia, s ukupno oko 50.000 stanovnika, ali mogu biti primijenjene i na bilo koje naknadno otkriveno žarište. To znači da je u područje zabranjeno ući i iz njega izaći pod prijetnjom visoke globe odnosno zatvora do tri mjeseca. Perimetar tako utvrđene karantene štiti policija, a po potrebi i vojska.

Još jedan talijanski paradoks: dekret je donesen po najhitnijem postupku, a njegova primjena nije počela ni danas  popodne, jer je za izvršnost bila nužna odluka prefektura (ispostava Ministarstva unutrašnjih poslova i središnje državne vlasti u svakom kotaru).

Radi urednog snabdijevanja određene su ljekarne i trgovački centri koji moraju biti otvoreni. Određeni su, kako kažu, “sterilni koridori” do tih punktova, kroz koje treba da prolaze lijekovi i živež.

Guverneri Lombardije i Veneta, Attilio Fontana i Luca Zaia, proglasili su uredbe za svoje oblasti, svaki zajedno s ministrom zdravstva Robertom Speranzom.

I Fontana i Zaia su na cijelom području dviju oblasti, zasad na sedmicu dana, zabranili sve javne manifestacije na otvorenome ili zatvorenom, sve kulturalne, zabavne, sportske ili vjerske skupove, čak i kafiće, zatvorili sve školske ustanove od vrtića do sveučilišta. U Venetu su crkve posve zatvorene. Škole su zatvorene i u Liguriji, Pijemontu, Emiliji i Romagni, te u Furlaniji i Primorskoj (unatoč tome što koronavirus SarsCoV2 najmanje pogađa populaciju mlađu od 25 godina, ali je sveučilišta u Lombardiji još prije guvernera u subotu zatvorila oblasna rektorska konferencija). To znači da na posao neće ni građani koji nemaju više kamo s malodobnom djecom u radno vrijeme.

Vlada je najavila da će za nekoliko dana objaviti još jedan dekret, o nadoknadama vlasnicima i uposlenicima djelatnosti koje će biti na gubitku uslijed obustavljanja djelatnosti.

Koronavirus SarsCoV2 je malj po talijanskoj privredi. I prije njegova izbijanja najavljeno je da se talijanski društveni brutoproizvod neće ove godine povećati za više od 0,2 posto, što je daleko najmanje u EU. Kad je buknulo u Kini, prognoza je pala na čistu ništicu, što je stagnacija. Sadašnje stanje u Italiji može BDP srozati za još poneku desetinu postotka, a to je i tehnički recesija, potraje li do kraja lipnja.

Guverneri su pustili da se neke od lukrativnih djelatnosti - poput Milanskog sajma mode i Mletačkog karnevala - nastave do ponoći, ali virus je potamanio njihove manifestacije tempirane za blistav završetak: Armanijevu reviju u Milanu, Tusti utorak u Veneziji. Pepelnica je takoreći stigla ranije, ravno iz Kine, kao i ostala kurentna roba.

Hrvatice iz Italije

Nela Sršen, liječnica u Padovi

- U subotu ujutro bila sam na tržnici u Padovi i slučajno sam čula razgovor triju mlađih žena. Jedna od njih je rekla da uopće više ne ide u supermarket, jedna da odlazi samo u dućan u svojoj zgradi. Da situacija nije normalna govori i podatak da su kod nas u Padovi zatvoreni svi restorani, trgovine, koje drže Kinezi.

Vanja Rupena, 41-godišnja bivša Miss Hrvatske, a danas vlasnica modne agencije VR Models Management u Italiji, s obitelji, suprugom Raffaeleom Franciosom i sedmogodišnjim sinom Giovannijem, živi u Milanu, talijanskom gradu u koji se preselila još 1997.

- U Italiji vlada panika, posebno na sjeveru. Ova situacija stvorila je veliku krizu talijanske ekonomije koja će ovih mjeseci porasti. Osobno nisam toliko zabrinuta. Nadam se da će se dolaskom proljeća ova teška situacija ubrzo poboljšati - rekla nam je Rupena.

Otkrila nam je i kakve su upute dobili talijanski građani.

- Regija Lombardia savjetuje svim građanima da peru ruke, da ne diraju rukama usta, nos i oči, kiruršku masku trebaju nositi samo oni koji smatraju da bi mogli biti zaraženi, rečeno nam je da se klonimo mase ljudi i zatvorenih prostora - kratko je objasnila Rupena

 

Tagovi/Tags: