Talijanski neofašisti obilježili stotu obljetnicu okupacije Rijeke ispred Guvernerove palače: 'Spremni smo ustati sami protiv cijeloga svijeta'

Autor:

  • Tea Trubić

12.09.2019.

Twitter

Stotu obljetnicu talijanske okupacije Rijeke, grupa talijanskih neofašista odlučila je proslaviti tako da je ispred bivše Guvernerove palače razvila trobojnicu Kraljevine Italije; države u čije je ime fašist Gabriele D'Annunzio okupirao grad 1919. godine, piše Il Giornale.

U sklopu operacije #restiamofiumani (ostajemoriječani), koju je pokrenula kontroverzna i misteriozna grupacija talijanskih fašista naziva Gli Idraulici, stotu obljetnicu fašističke okupacije Rijeke odlučili su proslaviti u Hrvatskoj, prisjećajući se 'boljih vremena' i apelirajući na vladu da ponovno počne zastupati interes svog naroda.

- Danas, točno sto godina nakon okupacije Rijeke, željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji ne odustaju. Željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Trebamo vladu koja je spremna braniti svoje granice i interese vlastitoga naroda, umjesto da olakšava put okupatorima. Trebamo vladu koja poznaje ljepotu hrabrosti i digniteta. Upravo zato, naša je grupacija odlučila razviti talijansku trobojnicu ispred Guvernerove palače u Rijeci – objašnjava jedan od članova grupe Gli Idraulici.

Jutarnji list

Letak kojeg su pripadnici neofašističke grupacije Gli Idraulici danas dijelili po Rijeci, a na kojem je otisnuta pjesma talijanskog fašističkog pjesnika Gabriellea D'Annunzia. U podnožju letka otisnut je datum; 12. rujna 1919. - 12. rujna 2019.

 

- Naš cilj nije buđenje zastarjelog oblika tvrdog nacionalizma, već bismo željeli svoje sugrađane podsjetiti na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu. Željeli bismo svoje sugrađane podsjetiti na tko tko smo, odakle dolazimo i što sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nittija, kao i današnja vlada Giuseppea Contea, zastupaju interese samo financijskih skupina. Nikada nije bilo važnije prisjetiti se djela velikana poput D'Annunzija, Kellera, Marinettija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim djelima zaslužni za događaje 12. rujna 1919. godine. -  dodaju, citirajući poeziju Gabrielea D'Annunzija kojom upozoravaju da su 'spremni ustati sami protiv cijeloga svijeta'.