Theresa May u Bruxellesu pokušava finalizirati dogovor o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May u srijedu se susrela s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi raspravili o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa nadajući se da će tako primiriti pobunjenike u Britaniji koji se protive prvom nacrtu dogovora.
Theresa May i Jean-Claude Juncker
 Yves Herman / REUTERS

Ostalo je nešto više od četiri mjeseca do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije summita europskih čelnika koji će se održati ove nedjelje.

Dvoje čelnika rukovalo se pred novinarima u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, no odbili su odgovarati na njihova pitanja.

Pred budućim sporazumom ostaju mnogi izazovi. Jedan od najvećih je svakako spremnost Španjolske da blokira usvajanje Sporazuma zbog nedovoljno definiranog statusa Gibraltara, koji se nalazi na njihovoj južnoj granici. Također, izazov predstavljaju i prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa s državama članicama.

Jedan europski diplomat naglasio je kako 'preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, robne razmjene i Gibraltara', te da će Juncker i May pokušati to riješiti.

Drugi diplomat kazao je kako Gibraltar trenutno najveći problem.

Španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je jamstvo da će se o pitanju budućnosti tog spornog britanskog teritorija izravno razgovarati s Madridom.

Mnogi u Bruxellesu smatraju kako je Sanchez time htio pridobiti birače u Španjolskoj prije lokalnih izbora koji će se 2. prosinca održati u španjolskoj južnoj regiji Andaluziji. Europski družnosnici naglašavaju da se pitanje Gibraltara može interno riješiti u institucijama Europske unije, upozoravajući pritom Madrid da ne ugrožava dogovoreni sporazum o Brexitu.

Britanski i Europski parlament moraju ratificirati sporazum prije službenog Brexita, zato što bi u suprotnom London još uvijek mogao napustiti taj savez bez dogovora.

Prošlotjedna objava prijedloga sporazuma uzrokovala je najveću krizu vodstva Therese May. Njezinu vladu napustila su dva ministra, a više desetaka konzervativnih zastupnika pozvalo ju je da odstupi s funkcije, optužujući ju da je Bruxellesu dala previše ustupaka.

Usprkos političkim turbulencijama oko nje, May vjeruje da će uspjeti progurati sporazum u britanskom Donjem domu.

Dogovor s Bruxellesom predviđa ostanak Britanije unutar carinske unije, što mnogi pobornici Brexita smatraju prevelikim kompromisom.

EU pokušava obeshrabriti London od bilo kakvog ponovnog pregovaranja oko sporazuma, u isto vrijeme pokušavajući smiriti neke od preostalih 27 članica koje su iznijele svoju zabrinutost. Iako za prihvaćanje sporazuma nije potrebna jednoglasna odluka, Bruxelles želi postići jedinstveni stav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13