Theresa May uzvraća udarac: ključni ministri dali joj podršku 'Ostajemo jer nam treba stabilnost'

Dva ključna ministra i brexitovci, dali su joj čvrstu podršku za sporazum.
Britanska premijerka Theresa May
 Matt Dunham / REUTERS

Nakon vala egzodusa britanska premijerka Theresa May jučer je konačno - nakratko - mogla odahnuti.

Dvojica ministara, okoliša i međunarodne trgovine, za koje se sumnjalo da bi je također mogli napustiti zbog neslaganja s njezinim nacrtom sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU, ipak su stala uz nju. Njihova je glavna poruka bila - ostajemo jer nam treba stabilnost.

Ministar okoliša Michael Gove izjavio je jučer kako ima apsolutno povjerenje u May koja i dalje, unatoč svim pritiscima i mogućnosti da je se izloži glasanju o nepovjerenju, inzistira da je njezin sporazum 'doista najbolja opcija za Veliku Britaniju'.

Nacionalni interes

- Radujem se nastavku rada s kolegama iz vlade i parlamenta kako bismo osigurali najbolju budućnost za Britaniju. Smatram kako je apsolutno ključno da se fokusiramo na to da dobijemo dobar dogovor u budućnosti i osiguramo dobar ishod na područjima koja su toliko bitna britanskom narodu - poručio je.

S njim se složio i njegov kolega iz vlade Liam Fox, ministar međunarodne trgovine. I on je rekao kako ima povjerenja u May te naglasio da 'oni nisu izabrani kako bi radili što oni žele, nego ono što je u nacionalnom interesu'. Nada se da će zastupnici u parlamentu zauzeti racionalan i razuman stav oko nacrta sporazuma.

- Nadam se da ćemo u parlamentu shvatiti da je dogovor bolji od toga da nema dogovora i da tvrtke trebaju sigurnost. U našem je nacionalnom interesu pružiti sigurnost što je prije moguće - poručio je.

Unionisti

Politička nestabilnost izazvana ostavkama ministara i njihovih pomoćnika te mogućnost da May neće uspjeti osigurati podršku za svoj nacrt sporazuma kojim bi se regulirao razvod s EU prestravio je britanske kompanije, pogotovo farmaceutski, prometni i prehrambeni sektor koji bi se, piše Wall Street Journal, našli na najvećoj vjetrometini u slučaju 'neurednog Brexita' u ožujku iduće godine.

Mnoge velike kompanije iz tih sektora počele su gomilati zalihe lijekova, autodijelova ili, pak, prehrambenih sastojaka za slučaj da se dogodi ono najgore i da ta ista roba zapne u carinskom kaosu koji bi mogao nastati nereguliranim izlaskom Britanije iz EU. No, nisu svi te sreće. Manje tvrtke, navodno njih 42 posto, i dalje se nalaze u limbu. Za razliku od ovih velikih, one nemaju resurse pripremati se za najgori scenarij koji se možda nikada neće niti dogoditi. Posebno je interesantna situacija u Sjevernoj Irskoj. Tamošnja unionistička stranka DUP snažan je protivnik sporazuma.

Farmeri za

No, jučer se oglasila vrlo utjecajna udruga obiteljskih farmera, unionistički nastrojena, navodeći kako smatraju da je sporazum jako dobar te je zatražila od DUP-a da ga podrži. A to je sasvim razumljivo. Naime, u nacrtu sporazuma stoji da će obje strane, Velika Britanija i EU, 'uložiti sve napore' kako bi budući trgovinski sporazum zaključile šest mjeseci prije kraja tranzicijskog razdoblja 31. prosinca 2020. godine. Ako im to ne pođe za rukom, mogu “zajednički produžiti tranzicijsko razdoblje” na neodređeni rok. U suprotnom, na snagu stupa rješenje o zaštitnom mehanizmu za Irsku i Sjevernu Irsku, kojemu je cilj spriječiti tvrdu granicu. A to je ključno za očuvanje konkurentnosti poljoprivrednika. I sad je DUP u problemima: okrenuti leđa biračkom tijelu ili ipak pristati na sporazum.

Jučer su svi na Otoku brojali pisma konzervativnih zastupnika koja su stigla Odboru 1922. To tijelo donosi odluku o pitanju povjerenja čelnici stranke, a potrebno je 48 zahtjeva da se pokrene procedura. Do zaključenja ovog izdanja britanski su novinari imali potvrdu da je stiglo 21 pismo.

Što očekivati

Ako pobunjenici ne ospore lidericu stranke, May je 'sigurna' idućih godinu dana. Ako padne, slijedi izbor novog šefa torijevaca. Dva su moguća ishoda: torijevci ostaju na vlasti, ali pod vodstvom novog premijera, ili se, pod pritiskom laburista, raspisuju izbori. U svakom od tih ishoda može se očekivati odbacivanje sporazuma i tome tvrdi Brexit.

Što se može očekivati

1 Ako 27 članica Europske unije potpiše nacrt sporazuma na izvanrednom summitu 25. studenoga, taj će dokument početkom prosinca ići na potvrdu u britanski parlament. Trenutačno brojne političke opcije u Britaniji tvrde da ga neće podržati. No, mišljenje parlamenta je samo savjetodavno, ali, razumljivo, ima političku težinu i vuče političke posljedice.

2 Theresa May može odustati od potvrde nacrta sporazuma u parlamentu ako shvati da ondje neće biti prihvaćen te tražiti nove pregovore s EU. To bi moglo razljutiti dio torijevske stranke, ali i Bruxelles, poniziti britansku vladu te dovesti do borbe za torijevsko vodstvo: što znači da slijedi tvrdi Brexit.

3 May može tražiti produljenje roka iz članka 50 Europskog ugovora, što bi joj dalo vremena da smisli sporazum koji će proći u parlamentu. Sadašnji rok predviđa izlazak Britanije iz EU 29. ožujka. May može tražiti, ali to ne znači da će joj reći “da” jer je veliko pitanje kako bi na to reagirale članice EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:43