Timmermans će biti spitzenkandidat ljevice, Maroš Šefčovič povukao svoju kandidaturu

Autor:

  • Alexandra Brzozowski/ EURACTIV.com

06.11.2018.

European Commission First Vice-President Frans Timmermans delivers a speech during a debate on the rule of law in Romania at the European Parliament in Strasbourg, France, October 3, 2018. REUTERS/Vincent Kessler - RC11A30F5BF0
Vincent Kessler / REUTERS

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, bit će spitzenkandidat Stranke europskih socijalista (PES) na izborima za Europski parlament sljedeće godine, priopćila je stranka ovaj ponedjeljak, nakon što se njegov protukandidat Maroš Šefčovič povukao iz utrke i podržao Nizozemca.

Šefčovič je napisao predsjedniku grupacije PES-a Sergeju Stanishevu da podupire 'Fransa kao spitzenkandidata stranačke platforme, kao i njegovo vodstvo na izborima za Europski parlament 2019. godine'.

- Želim Fransu najveću sreću u ovim zahtjevnim vremenima. Istovremeno, spreman sam blisko surađivati s njim – rekao je slovački povjerenik Europske komisije, koji također obnaša funkciju njezinog potpredsjednika.

U službenom priopćenju, Šefčovič je naglasio kako će izbori za Europski parlament u svibnju biti prekretnica za budućnost cijele Europske unije i pravac njezina budućega kretanja.

Izrazio je svoju želju da aktivno doprinese kampanji svoje političke grupacije na izborima, naglasivši pritom da vjeruje kako 'svatko mora izvršiti svoju ulogu kada se radi o srcu i licu Europe'.

- Svjestan sam moći timskoga duha i zajedništva u stvaranju jedinstvene platforme i smislene političke kampanje – istaknuo je Šefčovič.

Stranka europskih socijalista je prethodno omogućila svim svojim članovima da se kandidiraju za funkciju spitzenkandidata. Šefčovičeva odluka da se povuče iz utrke omogućila je njegovim kolegama da se složno okupe oko Timmermansa na stranačkom kongresu koji će se ovoga prosinca održati u Lisabonu.

Predsjednik grupacije PES-a u Europskom parlamentu Sergei Stanishev pozdravio je Šefčovičevu odluku, pohvalivši Timmermansa kao 'vodećeg branitelja demokracije i vladavine prava u Europskoj uniji, poznatog kao predanog prvaka jednakosti, pravednosti i rodne ravnopravnosti'.

- Siguran sam da je Frans osoba koja će se suprotstaviti šteti učinjenoj Europskoj uniji i njezinim vrijednostima. Vjerujem da će uložiti veliki napor za ujedinjenje europskih progresivnih stranaka kako bi naša Unija bila poštenija, pravednija, demokratskija i socijalno osjetljivija – dodao je.

Timmermans je najavio svoju kandidaturu za najmoćniju poziciju u Europskoj uniji ovoga listopada, u svom rodnom gradu Heerlen u Nizozemskoj. Njegova je kandidatura ugrožena dosadašnjim angažmanom u Europskoj komisiji, i oštrom suprotstavljanju vladama Mađarske, Poljske i Rumunjske, zbog koje će se biti prisiljen osloniti na potporu drugih zemalja.

Međutim, većina predizbornih anketa predviđa veliki izborni fijasko europskih socijaldemokrata na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, unatoč tome što se od njih još uvijek očekuje da će biti druga najveća oporbena grupacija u budućem sazivu Parlamenta.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.